Akdeniz'e kıyısı bulunan tarihi özelliği olan yerleşmelerde turizmin etkilerinin değerlendirilmesi
The Evaluation of tourism impacts on the historical and charateristic settlements located on mediterrenean shore
  1. Tez No: 139853
  2. Yazar: C. CENK HAMAMCIOĞLU
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. FUNDA ÖZTÜRK KERESTECİOĞLU
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Mimarlık, Architecture
  6. Anahtar Kelimeler: Akdeniz kıyısı, Turizm yerleşmesi, Tarihi çevre, Turizmin çevresel etkileri, Yeniden kullanım, Mediterranean shore, Tourism settlement, Historical environment, Tourism's environmental impacts, Re-use. XI
  7. Yıl: 2003
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Yıldız Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Mimarlık Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Bina Araştırma ve Planlama Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 211
Özet
ÖZET Kaynağını bir yerin kendine ait farklı özelliklerinden alan turizm, o yerin yalnızca ekonomik gelişimini etkilemekle kalmamakta aynı zamanda sahip olduğu fiziksel ve sosyal çevresi üzerinde de olumlu ve olumsuz etkilerini göstermektedir. Fakat, turizm çoğu zaman çevre üzerinde geri dönüşümü mümkün olmayan etkiler bırakmaktadır. Tarihi ve özelliği olan yerleşmelerde turizmden olumsuz etkilenen çevrelerdir. Bu araştırmanın çerçevesini oluşturan Akdeniz kıyısında yer alan tarihi ve özelliği olan yerleşmelerde; ? yerleşmelerin yapılanma özelliklerinin turizm ile ilişkisi araştırılmış, ? turizmin olumsuz etkilerini anlamak için örnek seçilen yerleşmelerde analizler yapılmış, ? turizmden kaynaklanan problemlerin önlenmesi, kıyı kültürünün korunabilmesi ve üzerinde çalışılması gereken çevresel elemanlar ve bu elemanların turizm amaçlı değerlendirilebilmesi için öneriler belirlenmiştir. Birinci bölümde tezin konusu, amaçları ve yöntemi tanımlanarak kuramsal temel oluşturulmuştur. Akdeniz'e kıyısı bulunan tarihi ve özelliği olan yerleşmelerin turizm etkinliği ile değerlendirilebilmesi için bazı önerilere ulaşılması planlanan araştırmada, bu tür yerleşmelerin anlaşılabilirliğinin sağlanmasının önemli olduğu düşünüldüğünden ikinci bölümde tezin çerçevesi Akdeniz ile sınırlı çizilmiştir. Bu bölümde Akdeniz'in konumu, fiziksel özellikleri, geçirdiği tarihsel ve turizm gelişim süreçleri, yerleşmeler ve bu yerleşmelerin çevre çevresel elemanları hakkında bilgi verilmiştir. Araştırmanın üçüncü bölümünde turizmin yerleşmelerin çevresel elemanları üzerinde yarattığı olumlu ve olumsuz etkilerine değinilmiş, fiziksel ve sosyal çevre üzerindeki etkilerini inceleyebilmek ve değerlendirmelerin yapılabilmesi için dördüncü bölümde üç çalışma alanı belirlenmiştir. Dördüncü bölüm örnek alanların seçilme kriterleri ile başlamakta Girne tarihi liman ve çevresi, Antalya İçkale bölümü ve Alanya Hisariçi Mahallesi 'nin turizm kapsamında fiziksel ve sosyal çevre başlıklarında incelendiği altbölümleri içermektedir. Doğal çevre verilerinden iklim ile topografya yapılı çevreyi oluşturan fiziksel yapı ile ilişkilendirildiğinden fiziksel çevre başlığı altında ele alınmıştır. Sosyal çevre; yerleşmenin nüfus yapısı, hayatı düzenleyen yerel ekonomik modelin gerektirdiği bina ve yerleşme ölçeğinin incelenmesi ve yöre halkının girişimci olarak turizm modelinde yer alması olarak ele alınırken, fiziksel çevre; yerleşmenin doğal yapısı, yerleşmenin yapılaşma özellikleri, imaj öğeleri ve işlevsel yapıda değişim başlıklarıyla incelenmiştir. İncelenen alanlarda fiziksel ve sosyal yapıya ait bilgilerin elde edilebilmesi için alan içinde işyeri bulunan işletmecilere ve yerel halka yönelik anket soruları hazırlanmış ve uygulanmıştır. Beşinci bölümünde alan çalışmaları ışığında Akdeniz'e kıyısı bulunan tarihi ve özelliği olan yerleşmelerde turizmin etkileri değerlendirilmiştir. İncelemeleri yapılan üç yerleşme sahip oldukları yerleşmelerin biçimsel özellikleri; doğal çevre-yapılı çevreyi oluşturan fiziksel yapı- yapılı çevreyi oluşturan işlevler ana başlıkları altında değerlendirilmiştir. Ayrıca bu bölümde yapılan bazı değerlendirmeler, Rodos Kalesi ve araştırmanın konusu ile ilgili diğer yerleşmelerde edinilen gözlemlerle sınanmış, karşılaştırmaları yapılmıştır. Araştırmanın sonunda Akdeniz kıyısında bulunan tarihi ve özelliği olan yerleşmelerin özelliğini korumaları için üzerinde çalışılması gereken çevresel elemanları ve bu elemanların turizmin olumsuz etkilerinden korunarak değerlendirilebilmesi için öneriler sunulmuştur.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT Tourism which gets its source from different characteristics of a place doesn't only effect related place's economic development, but at the same time it demonstrates its positive and negative results on both physical and social environments. But most of the time tourism leaves unrecoverable results on the environment. The historic and characteristic settlements are also the environments which are effected negatively from tourism activities. In the frame of this research about the historic and characteristic settlements that are located on the shore of Mediterranean; ? The relation between tourism development and settlements is searched, ? Analysis is done to comprehend the negative results of tourism developments, ? Evaluation proposals is determined in order to protect shore culture and to prevent settlements from the negative impacts of tourism. In the first stage, the thesis' aim and methods are explained and the theoretical basis are constituted. Because it's thought that comprehending the settlements is important, in the process of research that aim to determine the evaluation proposals for the historic and characteristic settlements located on the shore of Mediterranean by tourism activity, the framework of the second stage is focused on the location of Mediterranean, physical properties, historical and tourism development process of Mediterranean, settlements and their environmental elemants is given under these titiles. In the third stage of the research positive and negative impacts of tourism on the environmental elemants of the settlements is mentioned and declared under the titles of physical and social environmental impacts. The fourth stage begins with the criterions about the selections of the study areas and imply the physical and social environment titles including substitiles of ancient Kyrenia Harbour, Antalia Castle inside and Alania Hisariçi District under the extend of tourism. The sample settlements daily situations are taken up under the titile of social environment as, population, in order to organize the life in the settlement analysing the needs of local economic model about the built environment and the settlement's scale, the probability of local people's taking part as an investor in the tourism model meanwhile physical environment is taken up under the subtitiles as, natural environment, building pecularities, image elemants, the changes in the economic activities. To get these informations about the physical and social environment different public surveys are prepared and applied on the managers and local people. In the fifth stage, by the help of the area studies, tourism's impacts on the historic and characteristic settlements located on the shore of Mediterranean are evaluated. The three examined settlements' formal properties are evaluated and the suggestions are declared under the titiles of, natural envronment, physical environment that constitute built environment, the activities that constitute built environment. Besides in this stage some proposals about the three settlements are tested with the observations and compared to Rhodes Castle and the other settlements that are related with the research subject. In the last stage to protect the historic and characteristic settlements' originality, the environmental elemants that has to be work on are put on. And the proposals submit in order to prevent and evaluate these environmental elemants from the negative impacts of tourism.