Büro binalarının tipolojik özellikleri üzerine karşılaştırmalı bir araştırma : Enerji kullanımı, yapım, bilişim teknolojileri ve mimariye yansıması
A Comparative analysis based on the typological characteristics of the office buildings : Energy usage, construction information technologies and their reflections architechture
  1. Tez No: 139854
  2. Yazar: SEVDE AĞCA TÜRKAN
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. MURAT SOYGENİŞ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Mimarlık, Architecture
  6. Anahtar Kelimeler: Büro Binaları, Kullanım Sonrası Değerlendirme, Yenilenebilir Enerji Kullanımı, Yapım Teknolojileri, Bina Otomasyon Teknolojileri, Office Buildings, Post Occupancy Evaluation, Renewable Energy Usage, Construction Technologies, Building Automation Technologies. XI
  7. Yıl: 2003
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Yıldız Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Mimarlık Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Bilgisayar Ortamında Mimarlık Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 205
Özet
ÖZET Günümüzde, enerji kullanımı, yapım ve bilişim teknolojileri gibi kavramların önem kazanması ile birlikte, bina endüstrisi alanındaki gelişmeler daha da hızlanmış ve yeni teknolojilerin ortaya çıkmasına neden olmuştur. Mimarlığı birçok alanda etkileyen bu gelişimler sonucu ortaya çıkan, kullanıcıların yeni ihtiyaçlarına ve fonksiyonlarına cevap verebilecek nitelikte ileri teknoloji sistemleri ile entegre olmuş mekanları içeren“Büro Binaları”kavramı bu tez kapsamının ana bölümünü oluşturmaktadır. Tez, aşağıda özetlenen dört bölümden oluşmaktadır; Giriş bölümünde tezin amacı, kapsamı, yöntemi hakkında bilgi verilmiştir. İkinci bölümde; öncelikle büro kavramı, büro binalarının gelişim süreci ve günümüzde ulaştığı son durum araştırılmıştır. Bu bölümde ayrıca, büro binalarının tasarımında çevresel faktörlerden bahsedilmiştir. Son olarak da, Kullanım Sonrası Değerlendirme araştırma konusu tanıtılmıştır. Kullanım Sonrası Değerlendirme kavramının tanımı, seviye ve süreçleri, planlaması, uygulanması ile ilgili bilgiler verilmiştir. Üçüncü bölümde;“Büro Binalarında Teknoloji Kullanımı”başlığı altında, Yenilenebilir Enerji Kullanımı, Yapıma Yönelik Yenilikçi Teknolojiler ve Bina Otomasyon Sistemleri 3 alt başlık halinde incelenmiştir. Yenilenebilir enerji kaynakları ile enerjinin verimli kullanım yöntemleri anlatılmış, yapıma yönelik yenilikçi teknolojiler ile büro binalarının inşası, akıllı büro binaların otomasyon sistemleri, irdelenmiştir. Dördüncü bölümde; teknoloji kullanımının mimariye yansıması seçilen büro binaları ile incelenmiş, yurtiçi ve yurt dışından örnekleri araştırılmış ve bunlar karşılaştırılarak değerlendirilmişlerdir. Karşılaştırma tabloları ile de büro binalarının aralarındaki farklar ve benzerlikler ortaya çıkarılmıştır. Son bölümde; tezin tüm bölümlerinden çıkarılan sonuçlar değerlendirilmiş ve bazı öneriler sunulmuştur.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT In today's world it is a fact that the major developments in the Building Industry have accelerated due to the importance of the usage of the limited energy resources. Having said this it is also obvious that this rapid acceleration has gone further more and in fact resulted in new Technologies not only due to the importance of the usage of the limited energy resources but also due to the essentials of the construction and data processing technologies as well. The above mentioned developments achieved lately have impacted Architecture in number of ways to the extent that Office Buildings needed to be equipped with new technologies in order to satisfy the new requirements of the users and that's why“Office Building”holds the main portion this thesis. The thesis consists of four major main chapters as summarized below. With in the introduction, the goal, the scope and the methodology used are emphasized briefly. The investigation performed on the concept of Office and the development process in the Office Buildings including the final stage it has reached to, have been elaborated in the second section. In addition to these co-factors such as the environmental factor that needs to be taken into account in the design of the buildings has also been mentioned. Following these the study of the utilization after completion of the construction and so forth presented in details. This includes definition, application levels, periods and the planning. In the third chapter under the heading of“Technology used in Office Buildings”; renewable energy usage, new technologies targeted primarily to the construction and Building Automation systems are examined in depth with in three subtitles. Production wise energy consumption and utilization are addressed in Renewable Energy resources. Going forward new construction technologies, construction process of the Office Buildings and intelligent Office Building Automation systems are also discussed in details there of. In the last chapter,“Office Buildings”that are selected based upon the reflections of the technologies used in Architecture are examined briefly with comparative analysis done among domestic and international samples. The differences and similarities are pointed in tabular forms as a result of this. After having evaluated all these results obtained during this extensive investigation, as a conclusive remark some suggestions are offered to improve the whole process.