Çelik iskelet strüktürlerde yangın korunumu
Fire protection of steel frame structures
  1. Tez No: 139859
  2. Yazar: ENGİN ÇOBANOĞLU
  3. Danışmanlar: PROF. DR. GÜNER YAVUZ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Mimarlık, Architecture
  6. Anahtar Kelimeler: çelik yapı, yangın, sınırlama taktiği, yangın direnimi, yangın korunumu vm, steel structure, fire, containtment tactic, fire resistance, fire protection IX
  7. Yıl: 2003
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Yıldız Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Mimarlık Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Yapı Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 68
Özet
Yangın yüzyıllar boyunca insanlar için önemli bir tehdit unsuru olmuştur. Yangın yanıcı, oksijen ve tutuşmayı sağlayıcı bir enerji kaynağının bir araya gelmesiyle oluşan ekzotermik bir reaksiyondur. Yanma olayının sonunda ısı ve duman açığa çıkar. Meydana gelen ısı enerjisi ortamın sıcaklığım yükselterek insanların ve yapıların zarar görmesine neden olur. Çelik yapı tasarımında yangın güvenliği taktikleri uygulanarak can güvenliği ve mal varlığı korunumu gerçekleştirilebilir. Bu taktikler; önleme, haberleşme, kaçış, sınırlama ve söndürmedir. Sınırlama taktiği kapsamında, çelik yapı elemanlarının kritik sıcaklığa (540 °C) erişmesinin engellenme ve taşıyıcı elemanların yangın korunumunu sağlama gerekliliği vardır. Kütlesel koruma, levhalarla çevreyi sarma, püskürterek sıvama ve ısıyı dağıtmak için su dolanımı yöntemleri kullanılarak yapı elemanlarına yangın direnimi kazandırılabilir. Yöntemlerin uygulamasında, inorganik bazlı bağlayıcı ile üretilmiş inorganik daneli veya lifli, gözenekli kompozit malzemeler kullanılır.
Özet (Çeviri)
Fire had been an important component of menace for centuries. Fire is an exothermic reaction that becomes reality with oxygen, fuel and combustible energy source. This fire reaction's results are heat and smoke. The heat energy, cause of fire, increase the temperature of ambiance and this could be harmful for people and buildings. Life security and goods protection could realize with applying fire security tactics on the design of steel structures. These tactics are prevention, communications, escape, containtment and extinguishment. Containtment tactic contains preventing the steel structural element's temperature reaching critical limits (540 °C) and protecting the steel elements from fire. Mass protection, surrounding with boards, spraying plaster, intumescent paints and water circulation for thermal dissipation could apply for gaining fire resistance of structural elements. Application of these methods could use inorganic fibre or granule composites that is protected by inorganic binders.