Ekolojik mimari tasarım anlayışının İstanbul'daki yüksek ofis yapıları örneğinde değerlendirilmesi
Evaluation of ecological architectural design through the example of high-rise office buildings in İstanbul
- Tez No: 139860
- Danışmanlar: DOÇ. DR. TÜLİN GÖRGÜLÜ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Mimarlık, Architecture
- Anahtar Kelimeler: sürdürülebilir kalkınma, ekolojik mimarlık, ekolojik mimarlık değerlendirme yöntemi, ekolojik yüksek ofis yapılan. xı, sustainable development, ecological architecture, environmental quality assessment, ecological office skyscrapers. xn
- Yıl: 2003
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Yıldız Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Mimarlık Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Bina Araştırma ve Planlama Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 220
Özet
ÖZET Ekolojik dengenin bozulmasına neden olan etkenlerden biri yanlış gelişen yapılı çevredir. Genel anlamda ekolojik mimarlık, doğal çevre ve insana en az olumsuz etkiyi amaçlayan mimarlıktır. Çevre sorunlarının artmasıyla başlayan, sürdürülebilir kalkınma yolunda, gelişme sağlanması gereken konular“Gündem 21 ”de belirtilmiştir. Ekolojik mimarlık, G21 konularıyla karşılıklı etkileşim içerisindedir ve sürdürülebilir kalkınmayı sağlamanın yollarından biridir. Sürdürülebilirdik için) mimarlık, G21 konularına ilişkin özelliklere sahip olmalıdır ve kapsamı ekolojik mimarlıktan daha geniştir. Yapıların ekolojik niteliklerinin değerlendirilmesi, olumsuz etkilerinin azaltılmasına yardımcı olur. Bir yapının ekolojik nitelikleri;“Ekolojik Prensipler”(kavram),“Yaşam Döngüsü”(zaman) ve“Mimari Ölçekler”(mekan) doğrultusunda ele alınabilir. Ekolojik mimarlığın bu“3 Boyutlu İlişki Yapısı”modelinden yola çıkarak, bir yapımn ekolojik tasarım nitelikleri ortaya konabilir. Yüksek yapıların niceliksel büyüklükleri nedeniyle, olumsuz etkilerinin azaltılması önem kazanmaktadır. Ayrıca, konforlu ve sağlıklı iç ortam koşullan sağlanmasına bağlı olan, çalışanların üretkenliği konusu, yüksek ofis yapılarında ekolojik tasarımın önemini arttırmaktadır. Oluşturulan model, ekolojik mimarlık örnekleri, ve daha önce yapılmış benzer çalışmalar yardımıyla, yüksek ofis yapılarının ekolojik niteliklerinin ortaya konulmasına dair bir kontrol listesi ve kullanıcı anketi geliştirilmiştir. Çalışma alanı olarak İstanbul'un planlama kararlarına göre, merkezi iş alam olarak seçilen ve çok- kaüı yapı tasanmlarma açılan Büyükdere Caddesi seçilmiştir. Bu alanda, karşılıklı görüşme yoluyla, 6 yüksek yapıda kontrol listesi ve bunlardan ikisinde kullanıcı anketi çalışmaları yürütülmüştür. Karşılaştırma amacıyla aynı çalışmalar ekolojik yüksek yapılar arasında adı geçen 4 Times Square (New York) yapısında da yapılmıştır. Çalışma alanındaki yapıların ekolojik mimari tasarım nitelikleri açısından olumlu ve olumsuz yönleri ve bu durumun etkenleri ortaya konmuştur. Bunlara örnek olarak: daha gelişmiş mühendislik uygulamaları, ülkenin ekonomik durumu, devlet politikaları, konu ile ilgili kanunların yetersizliği, endüstriyel yetersizlikler, altyapı eksiklikleri, bilinç ve mesleki bilgi eksikliği ve küreselleşme gösterilebilir. Bu sonuçlardan yola çıkarak İstanbul'daki yüksek yapıların ekolojik açıdan gelişimine yönelik mimari ve bu koşullan oluşturan etkenlere yönelik öneriler getmlmiştir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT The built environment is one of the causes of environmental degradation. Ecological architecture aims to minimize the negative impacts on natural environment and human. As the environmental problems, increase, efforts towards the sustainable development start. Agenda 21 addresses the issues of sustainable development. Ecological architecture has a mutual relationship with A 21 issues and it is one of the means of sustainable development. Sustainable architecture (architecture for sustainability) should include facets regarding A21 issues and it encompasses the concept of“ecological architecture”. Assessing environmental quality of buildings helps to reduce negative impacts of the built environment. Environmental quality could be analyzed through ecological architecture's“3 Dimensional Construct”, whose components are“ecological principles”(concept),“life cyele”(time), and“architectural scale”(space). Due to skyscraper's scale, its ecological design becomes more important than other building types. Furthermore, productivity of the occupants, which is related to indoor environmental quality in office buildings, increases the importance of ecological design in office skyscrapers. Ecological architecture practices, theories and especially examples of ecologically designed office skyscrapers are analyzed and via“3 Dimensional Construct”model, a building checklist and an occupant survey are prepared for assessing environmental quality of office skyscrapers. A field study is conducted in Buyukdere Avenue, which is planned as a commercial district in Istanbul, allowing a high-rise development. A Research is conducted by face-to-face interviews (checklist with 6 buildings, survey with 2 of them). Same research has been conducted at 4 Times Square Building (New York) in order to see differences/similarities. As a result of this field study, weaknesses/strengths of the buildings in terms of environmental quality and related factors are pointed. These factors could be exemplified as: economical and political conditions, improper policies and infrastructure, lack of awareness and professional knowledge, effects of globalization, and industrial incapabilities. According to these findings recommendations are provided, in order to raise the environmental quality of high-rise office buildings in Istanbul.