GTD model 4X4 askeri aracın ön ve arka diferansiyel mekanizmasının sonlu elemanlar metodu ile gerilme analizleri ve ömür hesapları
Stress anlysises and service life calculations with finite element method of four wheel drive - GTD model - military vehicle
  1. Tez No: 139858
  2. Yazar: ŞAKİR EREN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. NECATİ TAHRALI
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Makine Mühendisliği, Mechanical Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Sonlu Elemanlar Analizi, Diferansiyel mekanizması elemanlan, Ömür, Modelleme xn, Finite element analysis, Differential mechanism elements, Service life, Modelling xm
  7. Yıl: 2003
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Yıldız Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Makine Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Konstrüksiyon Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 181
Özet
ÖZET Tekrarlı yük altında çalışan diferansiyel mekanizmasındaki elemanlarda oluşacak maksimum gerilmelerin, bu gerilmelerin oluştuğu bölgelerin bilinmesi elemanların ömür değerlerinin hesaplanması ve bu elemanlarda hasarların ve kınlmaların yaşanmaması için çok önemlidir. Bu şekildeki yüklenmelere maruz kalan bu elemanların bire bir boyutta çizilmiş modeUerinin sonlu elemanlar metodu ile analizi; bu elemanlar üzerinde değişik vites durumlarında oluşacak maksimum gerilmelerin değerleri ve oluştuğu bölgeler konusunda bilgi vermektedir. Bu çalışmada 1013. Ordu Donatım Ana Tamir Fabrika Müdürlüğünde üretimi yapılan GTD model 4x4 askeri aracın diferansiyel mekanizmasındaki elemanların üç boyutlu resimleri çizilip, ömür değerlerinin sonlu elamanlar analizi yardımıyla hesaplanarak, elemanların ömür değerleri konusunda bilgi edinilmesi amaçlanmıştır. Ük olarak diferansiyel mekanizmasının bütün elamanlarının bire bir ölçülerdeki üç boyutlu modelleri SolidWorks programı kullanılarak çizilmiştir. Daha sonra her bir vites durumu için bu elemanlara gelen yükler hesaplanmıştır. Bu yüklerin ve gerekli sınır şartların verilmesi ile COSMOS/Works programı kullanılarak sonlu elemanlar analizleri yapılmıştır. Ömür hesaplarında kullanılan yöntemlerden diferansiyel mekanizmasına en uygun olanı seçilerek, analizler sonucu elde edilen kritik bölgelerdeki eşdeğer gerilme değerleri kullanılarak ömür hesaplan yapılmıştır. Ayrıca diferansiyel mekanizmasında kullanılan konik makaralı rulmanların Timken firmasının açıklamış olduğu katalog değerlerine ve her bir vites durumu için hesaplanan yüklemelere göre ömür hesaplan yapılmıştır. Elde edilen analiz sonuçlan yorumlanarak diferansiyel mekanizması elemanlarında yüklemeler sonucu oluşacak kritik bölgeler konusunda bilgi edMlmiştir. Kullanılan rulmanlann ömür değerleri ve diğer elemanların ömür değerleri yorumlanarak o elemana ait bulundurulması gereken stok miktarlan konusunda fikir edinilmiştir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT Consideration of maximum stresses and critical regions that will take form under repeated loading differential mechanism is a significant subject for calculating the service life of the differential mechanism elements and in prevention of fatigue problems. The finite element analysis of real 3D models of this elements that are exposed to these loads give information about the maximum stresses values and the regions that these stresses are occuring. In this study the 3D models of the four Wheel drive- GTD model-Military vehicle is drawn, and the service life of the elements are calculated by the help of finite element analysis method. So this study aimed to get information about the service life of the differential mechanism elements. First, the 3D models of the all differential elements were drawn in real scale by using the SolidWorks 3D modelling program. Then for each speed the loads that are occurred on these elements were callculated. These loads and boundary conditions were given for calculation of maximum stresses in critical regions by using the finite element analysis program COSMOS/Works. The convenient method that is used for calculation of service life was chosen to calculate the service life. The equivalent stresses that were found by finite element analysis were taken into account in calculation of service life of the elements. Also the conical pulleyed ball bearings' service life that are used in differential mechanism were calculated according to the conical pulleyed ball bearings catalogue of Timken Company (manufacturer of these conical pulleyed ball bearings) and the loads were calculated for each speed. Evaluating the results of the finite element analysis, the critical regions that will take form in differential mechanism elements are gained. Evaluating the sevice life of the conical pulleyed ball bearings and the other elements give ideas about the stock level of differential mechanism elements.