Gemilerde yangın güvenlik önlemleri ve yangın tesisatlarının incelenmesi
Researching fire security measures and installations at ships
- Tez No: 139893
- Danışmanlar: PROF. DR. RECEP YAMANKARADENİZ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Makine Mühendisliği, Mechanical Engineering
- Anahtar Kelimeler: Yangın, Yangın savunma, CO2, Gemi
- Yıl: 2003
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Uludağ Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Makine Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 111
Özet
ÖZET Bu tez çalışmasında yangının tanımı, oluşması, yangın çeşitleri, yangın söndürme ekipman ve yöntemleri ile ilgili araştırmalar yapılmış, derlenerek bilgi olarak sunulmuştur. Bu bilgilerden sonra gemilerde en sık karşılaşılan yangın çeşitlerinden olan makine dairesi yangınlarını söndürmek için kullanılan C02'li sabit yangın söndürme sistemi için denizcilik alanında faaliyet gösteren klas kuruluşlarının ilgili kuralları kullanılarak örnek bir tasarım yapılmıştır. Yapılan bu tasarım aynı zaman da inşa edilmekte olan 7100 tonluk bir kimyasal tankerde de uygulanarak tezdeki tasarımın pratik olarak da gerçekleşmesi sağlanmıştır. Yine tasarımda hem dişli bağlantı hem de kaynaklı bağlantı kullanılması durumunda oluşacak olan maliyet farklılığı da incelenmiştir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT RESEARCHING FIRE SECURITY MEASURES AND FIRE INSTALLATIONS AT SHIPS In this thesis study, the fire definition, fire variety, fire extinguishing equipment and methods have been studied and submited for information After this information; the fixed fire extinguishing system with CO2 to extinguish the machinery spaces fires has been designed. In this design specification of classification societies which are performing in marine field. This design has been applied to 7100 DWT Chemical tanker. Doing so, the.design in thesis has been realised practically. The system cost has been studied in case of threaded pipe fittings or welded pipe fittings is used in the design Key words : Fire, Fire Protection, CO2, Ship