Bitümlü kömürde kimyasal mineral giderme
Chemical demineralization of sub-bituminous coal
- Tez No: 139955
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. SAİT KIZGUT
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Maden Mühendisliği ve Madencilik, Mining Engineering and Mining
- Anahtar Kelimeler: yoğunluk ayırması, kimyasal mineral giderme, HNO3, density separation, chemical demineralization, HNO3
- Yıl: 2003
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Zonguldak Karaelmas Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Maden Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 97
Özet
ÖZET Yüksek Mühendislik Tezi ALT-BİTÜMLÜ KÖMÜRDE KİMYASAL MİNERAL GİDERME Selahattin ÖZKUL Zonguldak Karaelmas Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Maden Mühendisliği Anabilim Dalı Tez Danışmanı: Yrd. Doç. Dr. Sait KIZGUT Eylül 2003, 85 sayfa. Bu çalışma alt bitümlü bir kömürde kimyasal mineral gidermeyi amaçlamaktadır. Kullanılan kömür örneği T.T.K Amasra I. Bedesten Taşlı Damarından alınmıştır. o, 3 %16.94 kül içeren tüvenan kömür örneği önce 1.50 g/cm yoğunluklu Ca(NO3)2 çözeltisi ile yüzdürme-batırma yapılarak kül içeriği %9.24'e düşürülmüştür. Daha sonra boyut küçültme işlemi uygulanarak kontrollü öğütme ile -250 um ve -74 um boyut grubuna indirilmiştir. Her iki boyut grubu için önce HF ile bunu takiben HNO3 ile liç yapılmıştır. 3 M HF ile liç işlemi sonucu kül içeriği -250 um için %2.1 l'e, -74 um için ise %1.98'e, bunu takiben yapılan HNO3 ile liç sonucu kül içeriği -250 (im için %0.53'e, -74 um için ise %0.45'e düşürülmüştür.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT M. Sc. Thesis CHEMICAL DEMINERALIZATION OF A SUB-BITUMINOUS COAL Selahattin ÖZKUL Zonguldak Karaelmas University Graduate School of Natural and Applied Sciences Department of Mining Engineering Thesis Advisor: Assist. Prof. Dr. Sait KIZGUT September 2003, 85pages. This study was aimed to chemical demineralization of a sub-bituminous coal. The coal sample used in the experiments was taken from T.T.K Amasra Mine I. Bedesten Taşlı seam by channel sampling. The ash content of raw sample (16.9% by weight) was reduced to about 9.2% by density separation in the solution of Ca(N03)2 salt at 1.50 g/cm3 density. The size of density separated float material was reduced to -250 urn and -74 urn size groups by controlled grinding. The both size group sample were leached with various concentration HF and HNO3 successively. The ash contend of -250 urn size group was reduced to about 2.1 1% by using 3 M HF and than to about 0.53% by using 3 M HNO3. The ash content of -74 urn size group was reduced to about 0.45% by using 3 M HF and 3 M HNO3 successively.