Gaz türbinli kojenerasyon tesisinde yanma odasına enjekte edilen su buharının ekserji verimine etkisi
Effect of steam injection in combustion cell of gas turbine cogeneration plant to exergy efficiency
- Tez No: 139954
- Danışmanlar: DOÇ. DR. MEHMET KOPAÇ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Makine Mühendisliği, Mechanical Engineering
- Anahtar Kelimeler: Ekserji, gaz türbini, kojenerasyon, buhar enjeksiyonu
- Yıl: 2003
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Zonguldak Karaelmas Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Makine Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 84
Özet
ÖZET Yüksek Mühendislik Tezi GAZ TÜRBİNLİ KOJENERASYON TESİSİNDE YANMA ODASINA ENJEKTE EDİLEN SU BUHARININ EKSERJİ VERİMİNE ETKİSİ Bilal ZEMHER Zonguldak Karaelmas Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Makina Mühendisliği Anabilim Dalı Tez Danışmanı : Doç. Dr. Mehmet KOPAÇ Haziran 2003, 67 sayfa. Bu çalışmanın amacı, gaz türbinli kojenerasyon tesisinde, yanma odasına enjekte edilen su buharının ekserji verimine etkisini incelemektir. Bu amaçla, Ereğli Demir Çelik Fabrikalarında bulunan gaz türbinli kojenerasyon tesisinden alınan üç farklı dizayn parametreleri kullanılmıştır. Yanma odasına enjekte edilen su buharının sıcaklığına ve miktarına bağlı olarak, tesisteki elemanlarda meydana gelen tersinmezliklerde, gaz türbininden elde edilen net güçte, gaz türbini çevrimi enerji ve ekserji verimlerinde ve kojenerasyon tesisi enerji ve ekserji verimlerinde meydana gelen değişimler hesaplanmıştır. Sistemde en büyük tersinmezliğin yanma odasında meydana geldiği görülmüştür. Yanma odasına enjekte edilen su buharı miktarı arttırıldıkça gaz türbininden elde edilen net güç artarken, gaz türbini çevrimi enerji ve ekserji verimi ile kojenerasyon tesisi (gaz türbini + atık ısı kazanı) enerji ve ekserji veriminde azalma meydana geldiği görülmüştür. ıııÖZET (devam ediyor)
Özet (Çeviri)
ABSTRACT Master of Science Thesis EFFECT OF STEAM INJECTION IN COMBUSTION CELL OF GAS TURBINE COGENERATION PLANT TO EXERGY EFFICIENCY Bilal ZEMHER Zonguldak Karaelmas University Graduate School of Natural and Applied Sciences Department of Mechanical Engineering Thesis Advisor: Assoc. Prof. Dr. Mehmet KOPAÇ June 2003, 67 pages. The aim of this study is to investigate the effect of steam injection in combustion cell of gas turbine cogeneration plant to exergy efficiency. For this purpose, three different design parameters taken from gas turbine cogeneration plant locating in Ereğli Iron and Steel Production Plant are used. Depending on the mass flow rate and temperature of the steam injected into the combustion chamber, the variations that have been occurred in gas turbine cycle energy and exergy efficiency, cogeneration energy and exergy efficiency and net electric power derived from gas turbine and irreversibilities in system components have been calculated. Irreversibility in the combustion chamber is the biggest irreversibility in the system. It was observed that increase the mass flow rate of injected steam into the combustion chamber; increase the net electric power and decrease the gas turbineABSTRACT(continued) cycle energy and exergy efficiency and cogeneration plant (gas turbine + waste heat boiler) exergy and energy efficiency. KeyWords: Exergy, gas turbine, cogeneration, steam injection Science Code: 625.04.01 VI