Emlak bilgi sistemi ve Zonguldak-Kozlu kentsel gelişim alanı için uygulanması
Real estate information system and a case study for urban development area in Kozlu-Zonguldak
  1. Tez No: 139956
  2. Yazar: EYLEM KABA
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. HAKAN AKÇIN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Jeodezi ve Fotogrametri, Geodesy and Photogrammetry
  6. Anahtar Kelimeler: Emlakçilik, Emlak Bilgi Sistemi, Real Estate Brokerage, Real Estate Information System
  7. Yıl: 2003
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Zonguldak Karaelmas Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Jeodezi ve Fotogrametri Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 122
Özet
ÖZET Yüksek Mühendislik Tezi EMLAK BİLGİ SİSTEMİ VE ZONGULDAK-KOZLU KENTSEL GELİŞİM ALANI İÇİN UYGULANMASI Eylem KABA Zonguldak Karaelmas Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Jeodezi ve Fotogrametri Mühendisliği Anabilim Dalı Tez Danışmanı: Yrd. Doç. Dr. Hakan AKÇIN Eylül 2003, 106 sayfa. Coğrafi bilgi sistemleri, karmaşık planlama işlemlerine getirdiği çözümlerle birlikte bir çok meslek dalında uygulanır olmuştur. Böyle bir çözümün, yoğun bir veri topluluğuyla çalışan, küresel boyutlarda çalışma alanına sahip olan ve belki de yakın bir gelecekte evrensel bir çalışma boyutuna sahip olacak olan emlak komisyonculuğu içerisinde de uygulanması gerekmektedir. Ülkemizde, 4650 sayılı Kamulaştırma Kanunu'nda değişiklik yapılarak, kamulaştınlacak taşınmazların değerlendirilmesinde emlak alım-satım bürolarından da yararlanılabileceği karan alınmıştır. Bu değişiklik ile, emlak komisyoncularının vermiş oldukları emlak ekspertizliği hizmeti yasalar önünde de önem kazanmıştır. ıııÖZET (devam ediyor) Bu çalışmada, Zonguldak-Kozlu uygulama alanında anket düzenlenerek, emlakin hangi değerlerine ne kadar önem verileceği ankete göre belirlenmiş ve çıkan sonuçlara uygun olarak da en iyi verimin alınabileceği bir emlak bilgi sistemi tasarlanmaya çalışılmıştır.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT M.Sc. Thesis REAL ESTATE INFORMATION SYSTEM AND A CASE STUDY FOR URBAN DEVELOPMENT AREA IN KOZLU-ZONGULDAK Eylem KABA Zonguldak Karaelmas University Graduate School of Natural and Applied Sciences Department of Geodesy and Photogrammetri Engineering Thesis Advisor: Asst. Prof. Hakan AKÇIN September 2003, 106 pages. Geographic Information Systems have found a great application ground in many disciplines as well as bringing numerous solutions to complex planning tasks. The state of the art solution will soon have to be incorporated into real estate brokerage which works with very dense data and has a global working environment and will probably have a universal one in near future. In Turkey, real estate brokerage can now take part in assessing the real estates to be expropriated by the legal power given in the changed article 4650 in the Expropriation Law. With this change in the law, the expert service presented by real estate brokerage has gained a greater legally binding importance.ABSTRACT (continued) In this study, what most values a real estate in what preference has been tried to answer by completing a questionnaire in the application region of Kozlu- Zonguldak. The results obtained after evaluating the questionnaire and the literature on the subject have let to designing a real estate information system that works efficiently and can easily be utilized in the sector.