Bartın geleneksel kent dokusunu yansıtan yeni toplu konut modelinin oluşturulması üzerinde bir araştırma
A research on to be formed the model of social housing development reflecting identity of the traditional city of Bartın
- Tez No: 139965
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. SEBAHAT AÇIKSÖZ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Peyzaj Mimarlığı, Landscape Architecture
- Anahtar Kelimeler: Kentsel Kimlik, Geleneksel doku, Toplu Konut, Bartın, Tipolojik Analiz, Modern yerleşim Tipleri, Urban Identity, Traditional Pattern, Social Housing, Bartın, Thypologic Analysis, Modern Settlements
- Yıl: 2003
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Zonguldak Karaelmas Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Peyzaj Mimarlığı Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 142
Özet
ÖZET Peyzaj Mimarlığı Yüksek Lisans Tezi BARTIN GELENEKSEL KENT DOKUSUNU YANSITAN YENİ TOPLU KONUT MODELİNİN OLUŞTURULMASI ÜZERİNDE BİR ARAŞTIRMA Sevgi GÖRMÜŞ Zonguldak Karaelmas Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Peyzaj Mimarlığı Anabilim Dalı Tez Danışmanı: Yard. Doc.Dr. Sebahat AÇIKSÖZ Aralık 2003, 125 sayfa Kentleşmenin hızlanmasıyla birlikte ortaya çıkan önemli sorunlardan biri, kentlerin kimliklerini kaybetmesidir. Yeni yapılaşmış alanlar geleneksel doku üzerinde baskı oluşturarak, bu yerleşim yerlerini düzensiz alanlara dönüştürmektedir. Bu dönüşüm Türkiye'de tarihî değerlere sahip kentlerin ortak sorunu olarak gündeme gelmektedir. Yeni yapılaşmanın kent kimliğine saygılı olmadığı, her kentte aynı tip yapılaşma görüldüğü gözlenmektedir. 1970'lerde hızlanarak gelişen toplu konut kavramı ve yerleşimi kimliksizleşmenin önemli etkenlerinden biri olmuştur. Ülkemizde dar bir alandan daha fazla faydalanma anlayışıyla oluşturulan toplu konut yerleşimleri donanımsız ve plânsız yapılaşma şekliyle hayatımızı etkilemekte, yan komşusunu tanımayan bireylerden oluşan bir topluma dönüştürmektedir. mÖZET (devam ediyor) Son yıllarda kentleşmenin hız kazandığı Bartın kenti geleneksel dokusunu kaybetme sürecine girmiştir. Sivil mimarî örnekleri hızla azalmaya başlarken, plânsız ve özensiz yapılar kent dokusuna egemen olmaya başlamıştır. Bu çalışmada, Bartın kentinin yeni yapılaşmış çevre ile geleneksel yaşam çevresi arasındaki etkileşim incelenmekte, sosyal, kültürel ve fiziksel tipoloji analizi yapılmaktadır. Analiz sonuçlan ile çağdaş gereksinimler karşılaştırılarak yeni yerleşim modelleri oluşturulmasında dikkate alınması gereken plân kararlarının geliştirilmesi amaçlanmaktadır.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT M. Sc. Thesis A RESEARCH ON TO BE FORMED THE MODEL OF SOCIAL HOUSING DEVELOPMENT REFLECTING IDENTITY OF THE TRADITIONAL CITY OF BARTIN Sevgi GÖRMÜŞ Zonguldak Karaelmas University Graduate School of Natural And Applied Sciences Department of Landscape Architecture Thesis Advisor: Assist. Prof. Dr. Sebahat Açıksöz December 2003, 125 pages One of the biggest problems, which emerge with the gaining momentum of urbanization, is the loss of identity of cities. New build areas put pressure on traditional texture and transforming them to unsystematic areas. This transformation has been come to a common problem across cities that have historical value in Turkey. It has been seen that new buildings have same type of construction and has no respect to city identity. In 1970's, with the getting momentum, social housing concept and settlement has been one of the most important factors of unidentification. In our country, social housing which has the understanding of benefiting more from narrow areas, is effecting our life with bad and non-equipment constructions, and transforming us to a society which is consisting of individuals not knowing (recognizing) their neighbours.ABSTRACT (continued) In recent years, Bartın city in which urbanization has been getting momentum, is in the process of losing its traditional texture. Civil architecture samples have been started decreasing and unplanned, carelessly done buildings have been started to be dominant. In this study, the interaction between new build surroundings and traditional life surroundings has been researched; social, cultural and physical typology analysis has been done. With the comparison of analysis results and contemporary needs it has been aimed to form a new settlement model.