Ereğli-Erdemir toplu konut alanının peyzaj tasarımı ve planlama ilkeleri yönünden irdelenmesi
The Analysis of Ereğli-Erdemir mass accomodation area in terms of landscape design and planning principles
  1. Tez No: 139964
  2. Yazar: NİLÜFER TOPALOĞLU
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. SEBAHAT AÇIKSÖZ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Peyzaj Mimarlığı, Landscape Architecture
  6. Anahtar Kelimeler: ERDEMİR toplu Konut Alanı, Peyzaj Plânlama
  7. Yıl: 2003
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Zonguldak Karaelmas Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Peyzaj Mimarlığı Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 152
Özet
ÖZET Yüksek lisans Tea EREĞLİ-ERDEMİR TOPLU KONUT ALANININ PEYZAJ TASARIMI ve PLÂNLAMA İLKELERİ YÖNÜNDEN İRDELENMESİ Nilüfer TOPALOĞLU Zonguldak Karaelmas Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Peyzaj Mimarlığı Ana Bilim Dalı Tez Danışmam: Yard. Doç. Dr. Sebahat AÇOCSÖZ Mayıs 2003, 134 sayfa Ülkemizde hızlı nüfus artışı ve kırsal alanlardan kentlere doğru oluşan göç sonucunda konut sorunu büyük boyutlara ulaşmıştır. Bunun yanı şıra yaşanan ekonomik sorunların da etkisiyle yüksek kira giderleri altında ezilen insanlar, kendi konutlarını kendileri yapmaya kalkışmış ve plânsız, kent siluetini bozan çarpık yapılaşmalar ortaya çıkmıştır. Artan konut sorununa çözüm bulma arayışları, zamanla toplu konut kavramım ortaya çıkarmıştır. uıÖzet (devam ediyor) Toplu konut yapımındaki amaç; konut gereksinimini karşılamak değil, insanları kentin yoğun ve stresli ortamından uzaklaştırarak, doğayla buluşturan, çevresel kalitesi yüksek mekânlar oluşturmaktır. Konut ve çevresini bir bütün olarak ele alan yönüyle toplu konut anlayışı, son yıllarda büyük önem kazanmış ve yaygınlaşmaya başlamıştır. Çalışma alam olarak, ülkemizde gerçekleştirilen ilk toplu konut uygulamalarından biri olan ERDEMİR Toplu Konut Alam seçilmiştir. Yerleşim, ERDEMİR'de çalışan ve aynı sosyal statüye sahip olan insanların lojman ve sosyal gereksinimlerini karşılamak amacıyla kurulmuştur. Konut alanı, yalnız kamuya ait konutlardan oluşması ve bu konutların mülk edinilememesi yönü ile diğer toplu konut alanlarından farklılık göstermektedir. Bu çalışrriada, konu ile ilgili tanımlar ve fonksiyonlar belirtilmiş, dış ülkelerde ve Türkiye'de gerçekleştirilen toplu konut alanlarındaki dış mekân plânlama ilkeleri incelenerek, bu ilkeler ERDEMİR Toplu Konut Alam örneğinde irdelenmiştir. ERDEMİR Toplu Konut Alanı, 1960'lı yıllarda inşa edilen bir yerleşim olmasına karşın, açık-yeşil alan sistemiyle birlikte plânlanmış ve bu yönü ile diğer toplu konut alanlarına örnek olabilecek niteliktedir. Ancak diğer toplu konut alanlarında olduğu gibi, ERDEMİR Toplu Konut Alam'nda da gerek plânlama gerekse uygulama aşamalarında karşılaşılan birtakım hata ve eksiklikler bulunmaktadır. Bunlar; aktif yeşil alanların nicelik ve nitelik yönünden yetersiz olması, bitkisel düzenlemelerde kullanılan bitki türlerinin seçiminde bitkilerin dendrolojik özeflMerinin göz ardı edilmesi, yeşil alanlara ilişkin balam çalışmalarına sadece sosyal tesislerin çevresinde yer verilmesi, çok konutlu yapıların yalnız bir kısmında ortak kullanım mekânlannm bulunması ve kentsel mobilyaların bütününde birlik sağlanamamış olması şeklinde sıralanabilir. ivÖzet (devam ediyor) Bu çalışma ile, ERDEMİR Toplu Konut Alanı'nda bulunan hata ve eksiklikler tespit edilerek, dış mekân kullanım olanaklarının iyileştirilmesi amacıyla aktif yeşil alanların nicelik olarak artırılması, bitkisel düzenlemelerde kullanılacak bitki türlerinin karakteristik özelliklerine ve hangi amaca yönelik kullanıldığına özen gösterilmesi, yerleşim içerisindeki yeşil alanların bütününde düzenli bakım çalışmalarının yapılması, çok konutlu yapıların çevresinde oturma mekânlarına yer verilmesi, kentsel mobilyalar bakımından alanın tamamında birlik sağlanması gibi çeşitli öneriler geliştirilmiştir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT M. Sc. Thesis THE ANALYSIS OF ERE?Lİ-E RDEM İR MASS ACCOMODATION AREA IN TERMS OF LANDSCAPE DESIGN AND PLANNING PRINCffLES Nilüfer TOPALOGLU Zonguldak Karaelmas University Graduate School of Natural and Applied Sciences Department of Landscape Architecture Thesis Advison Assist Prof. Dr. Sebahat AÇIKSOZ May 2003, 134 pages The accomodation problem has reached ultimate levels as a result of the rapid population growth in our country and immigration from the rural areas to urban areas. Besides this fact with the effect of the economic problems we are facing; the people who are experiencing high rental outcome tried to set their own accomodation up themselves and as a result of this unplanned, deviating structures came into being. The trials to find solutions to the rising accomodation problem, within time, have brought out the concept of mass accomodatioa VIABSTRACT (continued) The goal within the construction of mass accomodation is not only to meet the needs of accomodation but also to provide people with places with a high environmental quality by taking their minds off troubles from the dense and stressful atmosphere of the city and by providing them with the nature. The understanding of mass accomodation with the perspective of taking the accomodation and its environment into consideration as a whole has gained a great importance and started to be a comnlonplace issue in recent years. ERDEMİR, which is one of the first mass accomodation applications in our cotjntry as a working area is chosen as a mass accomodation area. The settlement was established in order to meet the needs of the people who are working at ERDEMİR and having the same social statue in terms of the accomodation and social necessities. The accomodation area has varied from the other mass accomodation areas by consisting of accomodations which belong only to public and by the aspect of the impossibility of possessing them as a personal belonging. In this study, the definitions dealing with the subject and functions are stated, the outer places planning principles in the mass accomodation areas in the foreign countries and in Turkey are sought and these principles are gone through in details with in the example of“ERDEMİR mass accomodation area”. Although it was a setting which was built in 1960, ERDEMİR mass accomodation area, had been planned with die system of open-green area and with its aspect it has the quality of being a prominent example to the other mass accomodation areas. In fact, as in other mass accomodation areas, also in ERDEMİR mass accomodation area there exists certain mistakes and shortages both in the planning phases and the application phases. These can be classified as follows: that the active green areas are lack of quality and facility, that in the choice of plant kinds within the plantive organizations there are certain ignorances on the dendrologic facilities, that the permission is given just to the care studies of green areas around VllABSTRACT (continued) the social facilities, that there are common usage opportunities just in one part for the multi accomodation facilities and that there is no coherence in the basis of urban furniture facilities. With the help of this study, by examining the mistakes and shortcomings in ERDEMİR mass accomodation area, various suggestions are developed as follows: for the purpose of taking the opportunities of using outer places into higher levels by making the active green areas facilities increase, paying attention to the characteristical facilities of the plant kinds to be used in the plantive organizations and in what ways they will be used for, to do organized care studies around the whole green areas within the settling areas, to give space and opportunity for the seating facilities around the multi accomodation places, to form a cooperation in the whole area in terms of urban furniture facilities. Key WordS: ERDEMİR mass accomodation area, landscape planning. Science Code: 502.11.01 vni