Amasra ve Kurucaşile'nin doğal ve kültürel özelliklerinin peyzaj mimarlığı açısından irdelenmesi üzerine bir araştırma
A Research on to examine natural and cultural characteristics of Amasra and Kurucaşile with respect to landscape architecture
- Tez No: 139972
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. ŞERİFE SERTKAYA AYDIN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Peyzaj Mimarlığı, Landscape Architecture
- Anahtar Kelimeler: Rekreasyon, Turizm, Kıyı, Doğal özellik, Kültürel özellik, Recreation, Tourism, Coast, Natural characteristic, Cultural characteristic
- Yıl: 2003
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Zonguldak Karaelmas Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Peyzaj Mimarlığı Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 128
Özet
ÖZET Peyzaj Yüksek Mimarlığı Tezi AMASRA ve KURUCAŞİLENİN DOĞAL ve KÜLTÜREL ÖZELLİKLERİNİN PEYZAJ MİMARLIĞI AÇISINDAN İRDELENMESİ ÜZERİNE BİR ARAŞTIRMA Ercan GÖKYER Zonguldak Karaelmas Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Peyzaj Mimarlığı Anabilim Dalı Tez Danışmanı: Yrd. Doç. Dr. Şerife SERTKAYA AYDIN Mayıs 2003, 113 sayfa Bir bölgenin sahip olduğu doğal kaynaklar ve kültürel değerler rekreasyon ve turizm faaliyetlerinin artmasını sağlayan önemli etkenlerdir. Günümüzde insanlar, rekreasyonel ve turistik aktiviteler için doğası bozulmamış, kültürel açıdan zengin olan yerleri tercih etmektedirler. Bu çalışmada, Karadeniz kıyısında bulunan iki yerleşim yeri olan Amasra ve Kurucaşile ilçeleri seçilmiştir. Her iki yerleşim yerinde doğal ve kültürel açıdan oldukça zengin kaynaklar mevcuttur. Bu kaynakların rekreasyon ve turizm faaliyetlerinin gelişimine katkıları ve en doğru şekilde değerlendirilmeleri için yapılması gerekenler belirlenmiştir. Bu amaçla araştırma alanındaki kaynaklar karadan ve denizden yapılan incelemelerle tespit edilmiş, fotoğrafları çekilmiş, yerel halk ve yöneticilerle görüşmeler yapılmıştır. mÖzet (devam ediyor) Araştırma alanında doğal ve kültürel kaynakların çok fazla olmasının yanında, bazı kısıtlayıcı etkenler rekreasyon ve turizm faaliyetlerinin gelişmesini engellemiştir. Topoğrafik yapının engebeli olması, kıyı ile denizin birleştiği yerlerde sarp, kayalık bir yapı oluşması ve iklimsel faktörler en önemli kısıtlayıcı etkenlerdir. Amasra ve Kurucaşile, rekreasyon ve turizm aktiviteleri için gerek doğal gerekse kültürel kaynaklan ile önemli bir çekiciliğe sahiptir. Araştırma alanı içerisinde çoğunluğu doğallığını koruyan pek çok koy bulunmaktadır. Bu koylardan, Amasra ve Çakraz'da rekreasyon ve turizm amaçlı kullanımların yoğunlaştığı görülmektedir. Bunun yanında diğer koylar sınırlı bir kullanıma sahiptir. Yöreye ilişkin topografya ve iklim özellikleri, araştırma alanında deniz turizmine ek olarak alternatif rekreasyon ve turizm seçeneklerinin irdelenmesini gerekli kılmaktadır. Bu amaçla yörede geliştirilmesi öngörülen alternatif turizm türleri için öneriler geliştirilmiştir. Rekreasyon ve turizm amaçlı aktivitelerin çeşitlendirilmesi, alanın tamamına yayılması ve alandaki tüm kaynakların yeterli düzeyde kullanımının sağlanması bölge ekonomisinin canlanmasını ve yöre halkının kalkınmasını sağlayacaktır.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT M. Sc. Thesis A Research on to Examine Natural and Cultural Characteristics of Amasra and Kurucaşile with Respect to Landscape Architecture Ercan GÖKYER Zonguldak Karaelmas University Graduate School of Natural and Applied Sciences Department of Landscape Architecture Thesis Advisor: Asst. Prof. Dr. Şerife SERTKAYA AYDIN May 2003, 113 pages Natural sources and cultural potential of a region are the main factors which can lead to an increase in the recreational and touristic activities. Nowadays, people prefer culturally rich sites with unspoiled nature for recreational and touristic activities. For this study, the two settlements at the Black Sea coast; Amasra and Kurucaşile districts were chosen. There are naturally and culturally rich sources in each two districts. The necessities for the contribution of these sources on the improvement of the recreational and touristic activities and the optimum utilization of these activities were determined. For this purpose, the sources in the study area were examined by the excursion through the land and the sea. The photographs of these sources were taken. The interviews with the local public and the administrators were evaluated.ABTRACT (Continued) In the study area, besides the abundance of the natural and cultural sources, some restrictive effects obstructed the improvement of the recreational and touristic activities. The topographical irregularity of the area, the erect of the very steep and rocky structures at the points where land and the sea merge and the climatic factors are the main restrictive effects. Amasra and Kurucaşile have significant attractiveness with both their natural and cultural sources. In the study area, there are many coves, most of which maintain their nature. Among these coves, in Amasra and Çakraz, the increase in the recreational and touristic usages can be recognized. On the other hand, the other coves have restricted usage. The local topographical and the climatic characteristics requires alternative recreational and touristic choices besides coastal tourism in the study area. For this purpose, some recommendations were built up for the development of the projected alternative tourism types. The increase in the variety of the recreational and the touristic activities, the spread of these activities throughout the whole area and the supply of the sufficient usage of the all sources in the area will lead to the economical development of the region and the progress of the regional public.