Tarihsel koruma bölgelerinde mekansal bilgi sistemi Safranbolu uygulaması
Spatial information system in the national heritage sites: A case study on Safranbol
- Tez No: 139971
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. HAKAN AKÇIN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Jeodezi ve Fotogrametri, Geodesy and Photogrammetry
- Anahtar Kelimeler: CBS, Mekansal Bilgi sistemleri, Nesneye Yönelim, Veri Tabanları, Tarihi Yapılar, GIS, spatial information systems, object-oriented approach, database, national heritage
- Yıl: 2003
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Zonguldak Karaelmas Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Jeodezi ve Fotogrametri Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 132
Özet
Bilgilerin yoğunluğu, erişimin ve gttacelleştirmenin zorluğu, kağıt altlıklarda ve arşivlerde bulunan bilgilerin bilgisayar ortamında bir sistem içerisine taşınmasını zorunlu kılmıştır. Günümüzde bilgi sistemleri neredeyse her disiplin içerisinde değişik uygulamalarda kullanılmaktadır. Gelişen teknolojinin bir ürünü olan bilgi sistemleri, mesleğimiz içinde de kolayca yerini almıştır. Bu çalışmada kurulan bilgi sisteminin altlığım, tarihsel koruma bölgelerine ait kültür varlıkları oluşturmaktadır. Çalışmanın kapsamında; coğrafi bilgi sistemleri temel kavramları konusunu, genel amaçlı veri modelleri ve veri yapıları izlemektedir. Sonraki bölümde mekansal bilgi sistemleri başlığı altında, veri mÖZET (devam ediyor) tabanları, mekansal veri yapıları içerisinde nesne tabanlı veri modelleri ve güncelleştirme gibi konulara değinilerek bir sonraki bölümde tarihsel koruma bölgelerinde nesneye dayalı veri modellemesi anlatılmıştır. Bölümlerde anlatılan genel kavramların, bir bilgi sistemi çalışmasının tasarımının yapılıp, tasarımın uygulanabilmesi için öncelikle araştırılması gereken konular olduğu düşünülmüştür. Bir sonraki adımda, tarihsel koruma bölgelerinde mekansal bilgi sistemi ve Safranbolu uygulamasının yapılabilirliği görülmüştür. Bu çalışmada uygulama alam olarak seçilen Safranbolu'nun Çarşı bölgesinde bulunan tarihi varlıkların, grafik, öznitelik ve görsel verileri önce çizim programında değerlendirilmiş ve sonra bilgi sistemi programına aktarılmıştır. Tüm veriler tablolar içerisinde birbiriyle ilişkîlendirilerek sonuç ürünlerde analiz ve sorgulama işlemlerinin yapılabilirliği görülmüştür. Tarihi değer taşıyan varlıkların; kayıtlarının sayısal ortama aktarılarak koruma altına alınması ve gelecek nesillere özgün halleriyle taşınmalarının, bir sorumluluk olduğu düşüncesi bu çalışmanın başlangıç noktasını oluşturmaktadır. Sahibi olduğumuz zenginliklerin, tüm ülkede çok yönlü olarak tespit edilip korunmalarınm gerçekleştirilmesi için, Safranbolu'da yapılan bu uygulamanın bir bakış açısı teşkil edebileceği düşünülmüştür.
Özet (Çeviri)
Abundance of information, access and update of the information has forced graphical layers and records in the archives to be transferred onto the computer medium in a systematic way. Information systems are encountered in almost every disciplines and they find also applications in geomatics profession. The subject of the information system built in this study is cultural assets belonging to the national heritage sites. Within the scope of the study general purpose data models and data structures follow the basic concepts in Geographical Information System (GIS). The fourth chapter deals with database systems, the object-oriented data models in spatial data structure, and the update task. The next chapter addresses the object-oriented data modeling in the national heritage sites. The widely known concepts have been handled in order to design and search for the applicability of them. Spatial information system is implemented for the case of the Ottoman city Safranbolu.ABSTRACT (continued) Graphical, attribute and visual data of the cultural assets existing in the Çarşı district of the city have been analysed in a CAD environment. The data are then transferred to an information system program. All data have been interrelated. It has been realized that the applicability of analysis and query on the outcome is feasible. The starting point of the study has been to show the potentiality of passing down of the cultural heritage in its genuine form to the next generation using digital technology. This case study demonstrates a viewpoint for other heritage sites in the entire country.