Hızlı prototipleme
Rapid prototyping
  1. Tez No: 139981
  2. Yazar: DEVRİM ÇAĞLA ÜSTÜNKOL
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. SADRİ ŞENSOY
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Makine Mühendisliği, Mechanical Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Hızlı prototipleme, hızlı işleme, Steryolitographi, Rapid prototyping, rapid tooling, stereolithography
  7. Yıl: 2003
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Zonguldak Karaelmas Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Makine Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 113
Özet
ÖZET Yüksek Lisans Tezi HIZLI PROTOTİPLEME Devrim Çağla ÜSTÜNKOL Zonguldak Karaelmas Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Makine Mühendisliği Anabilim Dalı Tez Danışmanı: Yrd. Doç. Dr. Sadri ŞENSOY Aralık 2003, 96 sayfa. Üç boyutlu katı parçalan modellemek için hızlı modelleme, katı serbest form imalatı veya masaüstü imalat terimleri olarak adlandırılan birçok teknoloji geliştirilmiştir. Steryolitographi, katı tabaka kürleme, seçici lazer sinterleme, tabakalı cisim imalatı, balistik partikül imalatı, eritilmiş malzeme yığma ve şekil yığma imalatı bunlardan bazılarıdır. Tasarımı gözden geçirme, parçanın fonsiyonel testleri gerçekleştirme, ikincil işlemler için kalıp mastarları imal etmek bu metotlarla mümkündür. Bu çalışmada hızlı prototiplemenin tarihsel gelişimine, genel teknoloji proseslere, hatta bu proseslerin kıyaslamasına ve hızlı işleme konularına değinilmiştir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT M. Sc. Thesis RAPID PROTOTYPING Devrim Çağla ÜSTÜNKOL Zonguldak Karaelmas University Graduate School of Natural and Applied Sciences Department of Mechanical Engineering Thesis Advisor: Assist. Prof. Dr. Sadri ŞENSOY December 2003, 96 pages. For modelling of solid three dimensional parts, many technologies have been developed, which may be collected under the terms of rapid prototyping, solid free form fabrication or desktop manufacturing. Some of these technologies are stereolithography, solid ground curing, selective laser sintering, laminated object manufacturing, ballistic particle manufacturing, fused deposition modelling and shape deposition manufacturing. Design rewiev, performing functional testing of parts and production of mold patterns or positives for secondary tooling are made possible by these methods. In this study, historical development of RP, the common technology processes, also comparision of these processes and rapid tooling were mentioned.