Tatil köyleri dışmekan planlama ilkeleri: Ulusoy Tatil Köyü örneği
Outdoor planning principles of holiday villages case study: Ulusoy Holiday Village
  1. Tez No: 139984
  2. Yazar: ŞİRİN DÖNMEZ
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. SEBAHAT AÇIKSÖZ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Peyzaj Mimarlığı, Landscape Architecture
  6. Anahtar Kelimeler: Tatil köyü, Tatil köyü planlama ilkeleri, Antalya - Kemer, Holiday village, Planning Principles of Holiday Village, Antalya- Kemer
  7. Yıl: 2003
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Zonguldak Karaelmas Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Peyzaj Mimarlığı Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 169
Özet
ÖZET Yüksek Lisans Tezi TATİL KÖYLERİ DIŞ MEKÂN PLANLAMA İLKELERİ: KEMER ULUSOY TATİL KÖYÜ ÖRNEĞİ Şirin DÖNMEZ Zonguldak Karaelmas Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Peyzaj Mimarlığı Ana Bilim Dalı Tez Danışmanı: Yard. Doç. Dr. Sebahat AÇEKSÖZ Aralık 2003, 150 sayfa Tarih boyunca insanlık için önem taşıyan kıyılar, geçtiğimiz yüzyılda turizm hareketlerinin artması ile daha da önemli hale gelmiştir. Kıyılardaki turizm amaçlı hızlı gelişme, doğanın tahrip edilmesi ve eşsiz doğal kaynakların yok olması gibi önemli soranları da beraberinde getirmiştir. Bu gelişmeler doğrultusunda kıyılarda tesis edilen otel, resort otel ve tatil köyü gibi turizm amaçlı tesislerde doğaya duyarlı tasarımlar oluşturmak amacı ile bir takım ilkeler belirlenmiştir. Araştırmanın amacı; Ulusoy Tatil Köyü'nün tatil köyü planlama ilkeleri doğrultusunda irdelenerek, mevcut tasarım hatalarına çözüm önerileri getirilmesidir. Ayrıca çalışma kapsamında yerel kültürün yansıtıldığı bir tatil köyü planlamasında göz önünde bulundurulması gereken planlama ilkelerinin belirlenmesi hedeflenmiştir.ÖZET (devam ediyor) Bu doğrultuda, çalışma kapsamında Kemer ilçesinde bulunan tatil köylerinin değerlendirilmesi yapılarak, Antalya Büyükşehir Belediyesi'nin 1995 yılında yaptığı En Güzel Bahçe Yarışması'nda birincilik ödülü alan Uhısoy Tatil Köyü çalışma alanı olarak belirlenmiştir. Tez kapsamında“tatil köyü”,“tatil köyü planlama ilkeleri”konulan ifade edilmiştir. Bunun yanı sıra Dünyadan ve Türkiye'den tatil köyü örnekleri verilmiştir. Araştırma kapsamında aşağıdaki sonuçlar elde edilmiştir:. Ulusoy Tatil Köyü'nün planlamasında etkili bir temanın yansıtıldığı belirlenmiştir.. Tatil Köyü'nün farklı birimlerinin konumlandırılması açısından başarılı bir tasarım olduğu görülmektedir. Konaklama ve merkez fonksiyonlarının birbirinden ayrılarak, mahremiyetin sağlanması konusu örnek olarak verilebilir.. Doğal bitki örtüsünün korunması ilkesine bağlı olarak tasarımın geliştirildiği belirlenmiştir. Bu olumlu yaklaşımın yam sura, bitkisel tasarım açısından Akdeniz bitki örtüsünü yansıtan diğer türler ile zenginleştirilebilmesi önerilmektedir.. Tasarımın yukarıda verilen olumlu yönlerine karşın, tatil köylerinin planlama ve tasarım ilkelerine ve anket sonuçlarına bağlı olarak, rekreasyon etkinlMerinin yetersiz olduğu saptanmıştır. Bunun en önemli nedenleri; Tatil Köyü alanının dar olması ve yatak kapasitesini artırmak amacı ile rekreasyonel etkinliklere ayrılması gereken mekânın konaklama tesisleri için kullanılmasıdır.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT M. Sc. Thesis Outdoor Planning Principles of Holiday Villages; Case Study: Kemer Ulusoy Holiday Village Şirin DÖNMEZ Zonguldak Karaelmas University Graduate School of Natural and Applied Sciences Department of Landscape Architecture Thesis Advisor: Assist. Prof, Dr. Sebahat AÇBKSÖZ December 2003, 150 pages Coasts which have been significant for human being throughout the history, gained more importance due to the tourism movements during the last century. Tourism-based rapid growth along the coasts, let to some problems like the destruction of the nature and the loss of unique natural resources. During these developments, some principles were determined to make nature- sensitive designs in the touristic constructions like hotels, resort hotels and holiday villages. The aim of this research is to define solution proposals for the existing design errors by investigating Ulusoy Holiday Village based on the planning principles of holiday villages. Also, in the research concept, the determination of the inABSTACT (Continued) planning principles needed to be considered during the planning of a holiday village where native culture is shown, is tried to be targetted. In this context. The holiday village in Kemer District is evaluated and Ulusoy Holiday Village which has championship prize from The Best Garden Competition of Antalya Majör Province Municipality in 1995 was determined as a study area. In the thesis scope, general and landscape planning principles of holiday village issues are stated. Besides these, examples of holiday villages from Turkey and world are given. During last chapter, poll study and the results acquired are evaluated. In the research concept, the following results are acquired:. It is decided that an effective them is shown.. It is seen that the Holiday Resort is a successful design in the positioning of the distinct units. The separation of the accomodations from the central functions and the supply of their privacy can be an example.. It is found out that the design was developed due to the protection of the natural vegetation principle. Beside this positive approach, it is proposed that the planting design is able to be enrished with other species which represent Mediterranean vegetation. IVABSTACT (Continued). In spite of the positive aspects of the design, it is established that the recreational activities are inadequate,, according to the planning and design principles of holiday villages and the poll results. The most important reasons for this are that the area of the Holiday Resort is narrow and that the spaces which should have been left for recreational activities are used for accomodations to increase the bed capacity.