Kıyı mekanlarında peyzaj tasarım ilkeleri ve Karadeniz Ereğli kenti kıyı kesimi örneğinin irdelenmesi
Landscape design principles at some environments and investigation of the shore side model of Karadeniz Ereğli city
- Tez No: 139985
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. HALE YILMAZ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Peyzaj Mimarlığı, Landscape Architecture
- Anahtar Kelimeler: Mekan tasarımı, kıyı planlama, kıyı tasarımı, peyzaj tasarım, Karadeniz Ereğli Kenti, Space designing, shore planning, shore designing, landscape designing, Karadeniz Ereğli City
- Yıl: 2003
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Zonguldak Karaelmas Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Peyzaj Mimarlığı Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 193
Özet
ÖZET Yüksek Lisans Tezi KIYI MEKANLARINDA PEYZAJ TASARIM İLKELERİ VE KARADENİZ EREĞLİ KENTİ KIYI KESİMİ ÖRNEĞİNİN İRDELENMESİ Sertan BACAK » Zonguldak Karaelmas Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Peyzaj Mimarlığı Anabilim Dalı Tez Danışmanı: Yrd. Doç. Dr. Hale YILMAZ Aralık 2003, 176 sayfa Bu çalışmada, öncelikle kıyı mekanı kavramının tanımı ve özellikleri anlatılmış, kıyı ile ilgili kanun ve yönetmelikler incelenerek kıyı sorunları üzerinde durulmuştur. Kıyıların, turizm ve rekreatif amaçlı yeniden yapılanma ve gelişim ilkeleri ile kıyı mekam planlaması ve mekan tasarımı ilkeleri değerlendirilerek yurtiçi ve yurtdışı çalışmalardan örnekler verilmiştir. Karadeniz Ereğli kentinin, Liman içi kıyı kesimi, araştırma alanı olarak seçilmiştir. Mevcut düzenleme alanının ve yakın çevresinin, genel özellikleri ve tasarımda etkili olabilecek çevresel ve ekolojik değerleri belirlenmiştir. mÖZET (devam ediyor) Çalışmanın kuramsal temellerine yönelik sorunlar için öneriler belirlenmiş ve konu tartışılmıştır. Bu kapsamda kıyı mekanlarının kullanımına, yasal uygulamalara, kıyı peyzajını etki eden faktörlere ve kıyı mekanları peyzaj tasarım kararlarına ilişkin sorunlar belirlenmiştir. Bu sorunların giderilmesi ve kıyı mekanının gelişimi için çözüm önerileri geliştirilmiştir. Karadeniz Ereğli kıyı mekanı peyzaj uygulaması, kıyı mekanları peyzaj tasarım ilkelerine yönelik bitkisel ve alan kullanım kararları açısından irdelenmiştir. Araştırma alanında yapılan anket çalışmasından elde edilen verilerle kıyı kullanıcılarının bu alandaki ihtiyaçları belirlenmiş, sorunlar saptanmıştır. Ayrıca sorunlara yönelik çözüm önerileri belirlenerek sonuca varılmıştır.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT M. Sc. Thesis LANDSCAPE DESIGN PRINCIPLES AT SHORE ENVIRONMENTS AND INVESTIGATION OF THE SHORE SIDE MODEL OF KARADENİZ ERE?Lİ CITY Sertan BACAK Zonguldak Karaelmas University Grduate school of Natural and Applied Sciences Department of Landscape Architecture Thesis Advisor: Ass. Prof. Dr. Hale YILMAZ December 2003, 176 pages Firstly in this study, shore environs definition was given. Properties, some rules and regulations, associated with shore problems, were considered and mentioned. Tourism and recreative subjected reconstruction and progress principles were evaluated. Thus it was given some examples for national and international studies.ABSTRACT (contiuned) Inside and shoreside of Karadeniz Ereğli harbour was selected as a study area. General properties and possible effecting environmental and ecological values of the current arranged area and its close neighbourhood, were assossed. Solutions to the problems related to the theoratical basis of the study were proposed and discussed. In this aspect like the shore side, legal aplications, some factors of the shores landscape and related to the decisions made on the shore side landscape project were determined. Some solution propositions to these problems and some innovative offers were given. The shore side lanscape model of Karadeniz Ereğli was discussed on the basis of the decisions of vegetation and usage area within the landscape project principles. Some problems and the necessities of the users were determined from the research > data collected from the study area. Moreover, some solution propositions about the problems were determined and concluding results were reached.