Kastamonu-Bartın Küre Dağları Milli Parkı'nın kaynak değerleri ve yönetim açsından irdelenmesi
Kastamonu-Bartın Küre Mountains National Parks: A case study on its resource values and management
  1. Tez No: 139986
  2. Yazar: SEVGİ ÖZTÜRK
  3. Danışmanlar: PROF.DR. SÜMER GÜLEZ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Peyzaj Mimarlığı, Landscape Architecture
  6. Anahtar Kelimeler: Kastamonu-B artın Küre Dağları, Milli Park, Kaynak Değerleri ve Planlama
  7. Yıl: 2003
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Zonguldak Karaelmas Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Peyzaj Mimarlığı Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 170
Özet
ÖZET Peyzaj Yüksek Mimarlığı Tezi KASTAMONU-BARTIN KÜRE DAĞLARI MİLLİ PARKI'NIN KAYNAK DEĞERLERİ VE YÖNETİM AÇISINDAN İRDELENMESİ Sevgi ÖZTÜRK Zonguldak Karaelmas Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Peyzaj Mimarlığı Anabilim Dalı Tez Danışmanı: Prof. Dr. Sümer GÜLEZ Aralık 2003, 156 Sayfa Tarihsel süreç içerisinde, geçmişten günümüze kadar taşıdığı doğal, kültürel ve estetik değerleriyle çok zengin olan ülkemizde, kentleşme, artan nüfus, sanayileşme, turizm hareketleri ve gelir dağılımındaki dengesiz paylaşım doğal kaynaklar üzerindeki baskıyı arttırmış, bunun sonucu olarak da kaynaklar tüketilmiş veya tahrip edilmiştir. Geçmiş ve gelecek arasında köprü oluşturan bu değerlerin korunması ve gelecek kuşaklara aktarılması evrensel düzeyde gelişmişlik ölçütü olarak kabul edilmektedir. Bu yüzden kaynak değerleri yüksek olan alanlar, çeşitli kategorilere ayrılarak korunan alanlar olarak sınıflandırılmaktadır. Tüm korunan alanlar içinde en zengini, gelecek için bir yatırım olanı milli parklardır.ÖZET (devam ediyor) Bu çalışmada, KBKDMP araştırma alanı olarak seçilmiştir. Milli park günümüze kadar, değerlerini koruyarak gelebilmiş özellikli örnek bir korunan alandır. Çalışmada; öncelikle, doğa koruma ve korunan alanlar hakkında gerekli literatür taraması yapılarak kuramsal temellere değinilerek, korunan alanların rekreasyon ve turizm ilişkisi üzerinde durulmuştur. Ayrıca, korunan alanların içinde en önemlisi olan ve araştırma konusu olan milli park olgusu ve ülkemizdeki tarihsel gelişimi incelenmiştir. Kastamonu-Bartın Küre Dağlan Milli Parkı tanıtımı için önce ülke ve bölge içindeki konumu ve doğal kaynak değerleri irdelenerek mevcut durum ortaya konmuştur. Daha sonra, halkın yaşam biçimi, nüfusu gibi değerler incelenerek kültürel kaynak değerleri ortaya konmuş, ayrıca milli parkın rekreasyonel kaynak değerleri de incelenerek alan tanımlanmıştır. Parkın planlama ve mevcut yönetimi, Türkiye'de ilk kez KBKDMP'nda kullanılan ve planlamaya alınan çeşitli tanımlamaların yönetimde yer almaması, doğal kaynak değerlerinin istatistiki kesin kayıtlarının olmaması gibi karşılaşılan çeşitli sorunlar ve bunlara yönelik öneriler getirilmiştir. Bu bulgular ışığında öneri yönetim modeli sunulmuştur.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT M. Sc. Thesis KASTAMONU-B ARTIN KÜRE MOUNTAINS NATIONAL PARKS: A CASE STUDY ON ITS RESOURCE VALUES AND MANAGEMENT Sevgi ÖZTÜRK Zonguldak Karaelmas University Graduate School of Natural and Applied Sciences Department of Landscape Architecture Thesis Advisor: Prof. Dr. Sümer GÜLEZ December 2003, 156 pages Throughout the history, our country, which had been very rich in natural, cultural and esthetics values, has managed to pass these values from the past to the present. But growing rate of urbanism, population explosion, industrialization, tourism activities and being unjust in income distribution have put a lot of pressure on natural resources and as a result these resources have been widely consumed or destroyed. Protection of these values, which constitute a bridge between the past and the future, and passing these beauties to the next generation is now considered as the sign of consciousness at the universal level. As a result, areas with high resource values have been classified in different categories as protected areas. Within all protected area categories, the richest one is the national IVABSTRACT (continued) parks which stands for a good investment in the future. As the scope of this work Kure Mountains National Park is chosen as the study area. This park has kept its values and qualities in a good way so far and it is a sample protected area with its specific values. Within this work, priority has been given to gathering information about“nature protection”and“protected areas”including the emerging of these definitions and their varieties and progressions. Secondly, specific attention has been given to the relations between these protected recreational areas and tourism activities. As the subject of this work, detailed information is also gained about the national parks, which is clearly the most significant one in all protected area types, and the historical evalution of national parks in our country. In order to describe Kure Mountains National Park, its current status for the country and the region plus its natural values have been studied which gave us the present situation of the park. Later, values such as life style of the local people and the population have been investigated to obtain the cultural resource values of the park. For the management and park planning, probable problems have been defined and counter measures against them are tried to be found. With the help of this management work, a proposed management model is also submitted. Key Words : Kastamonu-Bartm Kure Mountains, National Park, Resource Values and Planning. Science Codes: 51 1.11.01