Kozlu 1nolu kuyunun derinleştirilmesinin incelenmesi
Investigation of the deepening Kozlu no 1 staff
  1. Tez No: 139987
  2. Yazar: FAİK ALP
  3. Danışmanlar: PROF. DR. NURİ ALİ AKÇIN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Maden Mühendisliği ve Madencilik, Mining Engineering and Mining
  6. Anahtar Kelimeler: Kuyu kazısı, İnset tesisi, kuyu derinleştirme, şemsiye tipi deliciler, Shaft excavation, inset facility, shaft deepening, umbrella type drilling machines
  7. Yıl: 2003
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Zonguldak Karaelmas Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Maden Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 161
Özet
ÖZET Yüksek Mühendislik Tezi KOZLU I NOLU KUYUNUN DERİNLEŞTİRİLMESİNİN İNCELENMESİ Faik ALP Zonguldak Karaelmas Üniversitesi Fen Bilimler Enstitüsü Maden Mühendisliği Anabilim Dalı Tez Danışmanı: Prof. Dr. Nuri Ali AKÇIN Aralık 2003, 145 Sayfa Bu çalışmada; Türkiye Taşkömürü Kurumu (TTK) Genel Müdürlüğü'ne bağlı Kozlu Taşkömürü İşletme Müessesinin (KTİM) tanıtımı, alt yapısının değerlendirilmesi, madencilik faaliyetlerinin giderek daha derin kotlarda yapılmasının gerekliliğinden doğan mevcut Kozlu Uzun Mehmet-I Kuyusu'nun, derinleştirme gerekçesi, mevcut durumu, onarım ve derinleştirme çalışmaları, inset tesisi, inset ve kuyu içi teçhizi işleri ve ayrıca maliyet durumu detaylı bir şekilde anlatılmıştır. Kozlu Yeni Kuyu (skip) -840 üretim seviyesine kadar derinleştirilmiştir. Diğer taraftan Kozlu Uzun Mehmet-I Kuyusu (Kafes) 50 seneden daha fazla süredir kullanılması nedeniyle üretim seviyesi -425'de kalmış ve kuyunun -200 ile kuyu başı arasında kalan kısmında sapma meydana geldiğinden kuyunun onarımı ve derinleştirilmesi zorunlu olmuştur.ÖZET (devam ediyor) Proje hazırlıkları uzun süreden beri devam eden ancak çeşitli nedenlerle birkaç kez askıya alınmak durumunda kalan Kozlu Uzun Mehmet-I Kmaısu, Çin'de yerleşik CODCO (China Coal Overseas Development Corp) firmasına ihale ile verilmiş ve kuyu onarım ve kazı çalışmaları fiilen 20 Kasım 2000 tarihinde başlamıştır. Projenin 1020 iş gününde tamamlanması hedeflenmiştir. Kozlu kömür damarları, basamaklar şeklinde eğime sahip olan çok katlı madenciliğe adapte olmuş, şu anda var olan kuyuda -200, -300, ve -425 katlarında günlük üretimi 2000-3000 ton ve 4 tane dikey kuyusu vardır. I No'lu, II No"lu, 30 No'lu ve Yeni Servis Kuyusu, Kozlu Uzun Mehmet-I Kuyusunun, kuyu başı yüksekliği +14.50 ve kuyu dibi kotu ise -595'dir. Kuyunun iç çapı 6,5 m olup çelik kayıtları ve çift kafes sistemleri vardır. Tabaka hareketlerinden dolayı kuyunun -212 kotuna kadar olan kısmı etkilenmiş ve 1,55 m'lik bir yer değiştirme olmuştur. Bu projenin amacı kuyunun tamiratı, -865 kotuna kadar derinleştirilmesi ve kuyu içi ekipmanının tek veya çiftli kafese göre ve çelik kayıtlara göre hazırlanmasıdır.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT M. Sc Thesis INVESTIGATION OF THE DEEPENING KOZLU NO.I SHAFT Faik ALP Zonguldak KaraelmasUniversity Gradutae School of Natural and Applied Sciences Department of Mining Engineering Thesis Adviser: Prof. Dr. Nuri Ali AKÇIN December 2003, 145 pages In this study, Kozlu Colliery, which is a branch of Turkish Hardcoal Enterprise was introduced giving special attention to of infrastructure of the colliery, the reasons for deepening the Kozlu Uzun Mehmet-I shaft (caused by the need of mining operations being performed at deeper levels, the current condition of the shaft, studies for repayment and deepening, inset facility, conditions were described in detail. Kozlu New Shaft (skip) was deepened to -840 production level. On the other hand, since Kozlu Uzun Mehmet No. I shaft has been used for 50 years, the production level stayed at -425 and since there is a deviation at the part of the shaft between -200 level and top of the shaft, repayment and deepening of the shaft has been compulsory.ABSTRACT (continued) Kozlu Uzun Mehmet No. I shaft whose project preparations has been continuing for long time and has been suspended some times, is given to a Chinese company called as CODCO (China Coal Overseas Development Corp) with a bid and shaft repayment and excavation work were started at 20 th November 2000, It is aimed to complete the project in 1020 working days. Kozlu Coal seams are steeply inclined suitable for multi-level mining. Currently, daily production is 2000-3000 tons at -200, -300 and -425 level and there are 4 vertical shaft, No.I, No.II, No.30 and New service shaft. Kozlu Uzun Mehmet No.I Shaft lies between +14 and -595 levels, inner diameter of the shaft is 6,5 m, there are steel guides and double cage system. Because of the strata movements, the part of the shaft up to -212 level has been influenced and there has been a displacement of 1.55 m, The aim of the project is the repayment of shaft it's deepening to -865 level and the preparation of the equipments according to single or double cage and steel guides. In this steady the work done in this project is being explained.