Pseudomonas aeruginosa'da 1,10-phenonthroline dirençliliğinin incelenerek plasmid kodlu dirençlilik taşıyan suşların saptanması ve bu karakterin transformasyon yolu ile diğer bakterilere aktarılması
- Tez No: 65350
- Danışmanlar: PROF. DR. ÖMER ÇOLAK
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Biyoloji, Biology
- Anahtar Kelimeler: Pseudomonas, 10-Phenanthroline, Piasmid DNA, Transformasyon, Agaroz jel elektroforezi, . Pseudomonas, 10-Phenanthroline, Plasmid DNA, Transformation, Agarose Gel Electrophoresis
- Yıl: 1997
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Çukurova Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Biyoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 58
Özet
öz YÜKSEK LİSANS TEZİ PSEUDOMONAS AERUGİNOSA'DA 1,10-PHENANTHROLİNE DİRENÇLİLİĞİNİN İNCELERENEREK PLASMİD KODLU DİRENÇLİLİK TAŞIYAN SUŞLAR1N SAPTANMASI VE BU KARAKTERİN TRANSFORMASYON YOLU İLE DİĞER BAKTERİLERE AKTARILMASI EDİP ERHAN ANİK ÇUKUROVA ÜNİVERSİTESİ FEN BİLİMLER! ENSTİTÜSÜ BİYOLOJİ ANABİLİM DALI Danışman: Prof. Dr. ÖMER ÇOLAK Yıl: 1997, Sayfa47 Jüri : Prof. Dr. Ömer ÇOLAK : Doç. Dr. Burhan ARIKAN : Yrd. Doç. Dr. Sadık DİNÇER Bu çalışmada hastane kanalizasyonundan izole edilen 70 adet suş içerisinden P. aeruginosa identifikasyonu yapılmış ve 3 1 adet P. aeruginosa suşu saptanmıştır. Daha sonra bu suşların 1,10-Phenanthroline'e hassasiyeti incelenmiş ve en son 250 ugr/mL'lik 1,10-Phenanthroline'li besiyerinde üreyebilen suşlar saptanmıştır. Bu konsantrasyonda üreyebilen suşlar Etidyum Bromid ile muamele edilerek bu aktiviteyi sağlayan genin plazmid kodlu olup olmadığı araştırılmıştır. Denenen suşların hepsinde dirençliliğin plazmid kodlu olduğu saptanmıştır. Bu özellikleri taşıyan P. aeruginaso suşlanndan E-39 nolu suşun plazmid DNA izolasyonu yapılmış ve bu plazmid DNA örneği agaroz jel elektroforezinde yürütülmüştür.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT MSc THESIS BY SEARCHING 1,10-PHENANTHROLINE RESISTANCE IN PSEUDOMONAS AERUGINOSA, DETECTION OF THE STRAINS CARRYING PLASMID ENCODED RESISTANCE AND TRANSFER OF THESE CHARACTERS TO OTHER BACTERIA VIA TRANSFORMATION EDİP ERHAN ANIK DEPARMENT OF BIOLOGY INSTITUTE OF NATURAL AND APPLIED SCIENCES UNIVERSITY OF ÇUKUROVA Supervisor: Prof. Dr. Ömer ÇOLAK Year: 1997, Pages: 47 Jury : Prof. Dr. Ömer ÇOLAK Assoc. Prof. Dr. Burhan ARIKAN Assist. Prof. Dr. Sadık DİNÇER In this research, we isolated 70 Pseudomonas strains from Ç.Ü. Hospital sewage and we identified 3 1 P. aeruginosa strains among these strains. Then we tested /, 10- Phenanihrohne sensitivity of P. aeruginosa strains. At last we determined the strains that are resistants to medium which contains 250jig/mL /, 10- Phenanthrolme. The resistant strains treated by EtBr. and to understand whether the gene responsible for this activity encoded by plasmid or not. We determined that the resistance of the strain is encoded by plasmid. The DNA isolation of one of these strains E-39, which carries this property was performed and this DNA sample was run in agarose gel electrophoresis. The isolated DNA from E-39 strain by protoplast transformation technique, was transferred to E. coliJM-109 strain.