Gümrük Birliği'nin Türkiye-AB ülkeleri ahşap levha ürünleri üretim ve dış ticaretine etkileri
The Wood-based panel goods production and foreign trade effects of Customs Unity, Turkey with European Community countries
  1. Tez No: 139988
  2. Yazar: HATİCE SELEM DUMLU
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. SELMAN KARAYILMAZLAR
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Ormancılık ve Orman Mühendisliği, Forestry and Forest Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: ahşap levha, yongalevha, kaplama, lif levha, kontrplak, wood-based panel, particleboard, veener sheet, fiberboard, plywood
  7. Yıl: 2003
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Zonguldak Karaelmas Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Orman Endüstri Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 138
Özet
ÖZET Yüksek Mühendislik Tezi GÜMRÜK BİRLİĞİ'NIN TURKIYE-AB ÜLKELERİ AHŞAP LEVHA ÜRÜNLERİ ÜRETİM VE DIŞ TİCARETİNE ETKİLERİ Hatice Selem DUMLU Zonguldak Karaelmas Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Orman Endüstri Mühendisliği Anabilim Dalı Tez Danışmanı : Doç. Dr, Selman KARA Yi LM AZLAR Eylül 2003, 122 sayfa. Bu çalışmada, AB ülkeleri ve Türkiye'deki ahşap levha sanayii ürünlerinin (yongalevha, lif levha, kontrplak-kontrtabla, kaplama) 1991-2001 yıllan arasındaki üretim, ithalat, ihracat miktarları ve değerleri incelenmiş ve 1996 yılında Türkiye'nin Gümrük Birliği'ne girmesinden sonraki değişimler tablo ve grafiklerle anlatılmıştır. Ayrıca, Türkiye'deki ahşap levha ürünleri üretim ve dış ticaretinin dünyadaki yerinin belirlenmesine çalışılmıştır. Değerlendirmelerde Gümrük Birliği 'nin etkisi de ortaya konulmuştur. Bu sonuçlar doğrultusunda Türkiye'deki ahşap levha ürünlerinin üretimi, ithalatı ve ihracatında karşılaşılan sorunlar belirlenerek, bunların çözümüne ilişkin önerilerin sunulması amaçlanmıştır.ÖZET ( Devam ediyor ) Bu amaçla D.I.E., F.A.O. ve D.T.M.'den alınan 1991-2001 yıllarına ait istatistiki veriler toplanmış, irdelenmiş, tablo ve grafik haline dönüştürülmüştür. Bu tablo ve grafiklerden yola çıkılarak konu ile ilgili çeşitli yorumlar ve kıyaslamalar yapılmıştır. Bunun yanında, Gümrük Birliği öncesi ve sonrası karşılaştırılarak ahşap levha ürünleri sektörünün sonuçlarının irdelenmesi, bu süreçte sektörün olumsuz yönde etkilenmemesi için çözüm önerilerinin geliştirilmesi amacıyla bazı sonuçlara ulaşılmış, öneriler sunulmuştur. Netice itibariyle 1991-2001 yılları arasında Türkiye'deki ahşap levha ürünlerinin üretim ithalat ve ihracatındaki yönelim, istenilen şekilde ve düzeyde değildir. Gümrük Birliği 'nden sonraki aşamada da beklenilen değerlere ulaşılamadığı gözlenmektedir. Bunun nedenleri arasında sektörün rekabet gücünün zayıf olması, ahşap levha endüstri işletmelerinin genelde küçük işletmeler olması ve kullanılan teknolojinin eski olması gösterilebilir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT Master of Science Thesis THE WOOD-BASED PANEL GOODS PRODUCTION AND FOREIGN TRADE EFFECTS OF CUSTOMS UNITY, TURKEY WITH EUROPEAN COMMUNITY COUNTRIES Hatice Selem DUMLU Zonguldak Karaelmas University Graduate School of Natural and Applied Sciences Department of Forest Industry Engineering Thesis Advisor: Assoc.Prof Selman KARA YILMAZLAR September 2003, 122 pages In this study production, export and import quantities of wood based panel industry products (particleboard, fiberboard, plywood and veneer) between 1991 and 2001 and their values were investigated and the changes after customs unity with European Community were explained with tables and graphics. Moreover, wood based panel production and foreign trade situation of Turkey in the world were determined. With this study, the effects of customs unity were also determined. The problems were tried to be defined and necessary measures were recommended. inABSTRACT (continued) For this reason, statistical data belonging to 1991 and 2001 obtained from S.I.S, F.A.O and D.T.M (Undersecretary Of Foreign Trade ) were analyzed, tabulated and graphs were prepared and various comments were made. In order to prevent negative effects in the sector, various recommendations were made for wood based panel industries after comparing the data belonging before and after customs unity. As a result, tendency for production, import and export of wood based panels in Turkey was not sufficient between the years of 1991 and 2001. Even after the customs unity, this has not reached the desired level. The reasons can be as low competition, being usually small enterprises in this sector and using old technologies.