Fris projesi kapsamında yapılan uygulamaların orman kadastrosu açısından değerlendirilmesi
The Evaluation of the applications which have been held in scope of Fris from the viewpoint of forest cadastral survey
  1. Tez No: 139989
  2. Yazar: MEHMET UZUN
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. METİN TUNAY
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Ormancılık ve Orman Mühendisliği, Forestry and Forest Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Orman Kadastrosu, Nirengi, Poligon, Sayısalîaştırma, Aplikasyon, Coğrafi Bilgi Sistemleri, Forest Cadastration, Triangulation, Polygon, Digitalization, Applications, Geographic Information System
  7. Yıl: 2003
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Zonguldak Karaelmas Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Orman Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 250
Özet
ÖZET Yüksek Mühendislik Tezi FRIS PROJESİ KAPSAMINDA YAPILAN UYGULAMALARIN ORMAN KADASTROSU AÇISINDAN DEĞERLENDİRİLMESİ Mehmet UZUN Zonguldak Karaelmas Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Orman Mühendisliği Ana Bilim Dalı Tez Danışmanı: Doç.Dr. Metin TUNAY Eylül 2003, 230 sayfa.“FRIS Projesi Kapsamında Yapılan Uygulamaların Orman Kadastrosu Açısından Değerlendirilmesi”başlıklı bu tez çalışması, Karabük'te proje boyunca sürdürülen orman kadastro çalışmalarının çeşitli açılardan değerlendirilmesi amacıyla incelenmiştir. Birçok ülke ormancılık çalışmalarında GPS ve GIS gibi teknolojilerden yararlanmaktadır. Ülkemizde de orman kadastro ve diğer ormancılık çalışmalarına hız kazandırabilmek için en son teknolojiden faydalanmak zorunludur. Ülkemizde ormanların 2001 yılı başı itibarıyla % 76'sının sınırlandırma işlemleri bitirilmiştir. Ancak sicil oluşturulan orman kadastro alam % 27'ye karşılık gelmektedir. Ormanların tapuya tescil edilemeyişinin en önemli nedeni kadastral çalışmalarda teknolojinin gerisinde kalınmasıdır. FRIS projesi ile orman teşkilatı mÖZET (devam ediyor) orman kadastrosu açısından kendini yenilemiş ve teknolojiyi ileri düzeyde kullanmaya başlamıştır. Böylece yeni çalışmalar son derece hassas, ekonomik ve hızlı olmuştur.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT M.Sc. Thesis THE EVALUATION OF THE APPLICATIONS WHICH HAVE BEEN HELD IN SCOPE OF FRIS FROM THE VIEWPOINT OF FOREST CADASTRAL SURVEY Mehmet UZUN Zonguldak Karaelmas University Graduate School of Natural and Applied Sciences Department of Forest Engineering Thesis Advisor: AssocProf Dr. Metin TUNAY September 2003, 230 pages“The evaluation of the applications which have been held in scope of FRIS from the viewpoint of Forest Cadastral Survey”has been searched in purpose of the evaluation of forest cadastral survey which has been carried out in Karabük throughout the project. Many countries make use of technologies like GPS and GIS in their forestry studies. It is absolutely necessary in our country to make use of the latest developments to accelerate the forest cadastral survey and other forestry works. By the beginning of 2001 the limitation work of 76 % of our forests has been finished. However the forest cadastral area which has been registered is equivalent to 27 %. The reason why forests can not be officially registered is being behind the technology. Within the FRIS project Forest Organization has renewed itself about forest cadastral survey and started to make use of the technology at theABSTRACT (continued) advanced level. Therefore studies have been extremely accurate, economic and fast.