Al- SiCp metal matrisli kompozitlerin yüksek sıcaklık tuzlu su ortamındaki korozyon davranışlarının incelenmesi
An investigation on corrosion behavior of Al-SiCp metal matrix composites in high temperature and chloride solution environment
- Tez No: 140013
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. ŞENNUR CANDAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Metalurji Mühendisliği, Teknik Eğitim, Metallurgical Engineering, Technical Education
- Anahtar Kelimeler: MMK, SiC, Yüksek Sıcaklık Korozyonu, Tuzlu Su Korozyonu. Bilim, MMC, SiC, High Temperature Corrosion, Chloride Solution Corrosion
- Yıl: 2003
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Zonguldak Karaelmas Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Metal Eğitimi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 137
Özet
Bu çalışmada, basınçlı infiltrasyon yöntemiyle üretilmiş Al-%55 SiC partikül (SiCp) metal matrisli kompozitlerin yüksek sıcaklık ve tuzlu su ortamındaki korozyon davranışlarına partikül boyutunun ve matris alaşımının etkisi araştırılmıştır. SiCp' ün ortalama boyutu 13, 23 ve 37 um iken, matris olarak saf Al ve Al-%4 Mg alaşımı kullanılmıştır. Yüksek sıcaklık deneyleri için 100,200 ve 300 °C değerleri ve tuzlu su ortamı için ise %3,5 NaCl çözeltisi kullamlmıştn-. Deneysel sonuçlar, hem yüksek sıcaklık, hem de tuzlu su ortamı için, partikül boyutunun artmasıyla korozyon oranının arttığım, matrisin Mg ile alaşımlanması durumunda korozyon oranının düştüğünü göstermiştir.
Özet (Çeviri)
In this study, effect of particle size and alloying addition on corrosion behaviour of Al-%55 SiCp composites produced by pressure infiltration technique, in high temperature and NaCl environment have been investigated. In the experiment SiC particles (SiCp) having three mean diameters of 13, 23 and 37 um were used whereas pure Al and Al-%4 Mg alloy were used as matrixes. For high temperature experiment 100, 200 and 300 °C were chosen while for water environment 3,5 % chloride solution was used. Experimental results showed that corrosion rate increased with increasing particle sizes for both high temperature and chloride solution environment whereas it was decreased by Mg alloying addition to pure Al.