Cr (Co)6 ve Mo(Co)6 komplekslerinde yerdeğiştirme tepkimelerinin UV-VIS spektrofotometresi ile incelenmesi
Investigation of substitution reactions of Cr (Co)6 and Mo(Co)6 by UV-VIS spectroscopy
  1. Tez No: 140012
  2. Yazar: MURAT EMRE HANHAN
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. AYFER MENTEŞ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Kimya, Chemistry
  6. Anahtar Kelimeler: Molybdenum hexacarbonyl, chromium hexacarbonyl, kinetic. heterocyclic
  7. Yıl: 2003
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Zonguldak Karaelmas Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Kimya Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 97
Özet
ÖZET Bilim Uzmanlığı Tezi Cr(CO)6 VE Mo(CO)6 KOMPLEKSLERİNDE YERDEGİŞTIRME TEPKİMELERİNİN UV-VIS SPEKTROFOTOMETRESİ İLE İNCELENMESİ Murat Emre HANHAN Zonguldak Karaelmas Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Kimya Anabilim Dalı Tez Danışmanı: Yrd. Doç. Dr. Ayfer MENTEŞ Haziran 2003, 82 sayfa Yeni metal karbonil kompleksleri, krom hekzakarbonil ve molibden hekzakarbonil ile azot ve kükürt içeren heterosiklik ligandlarm kullanılmasıyla sentezlenmiştir. Çalışılan kompleksler UV-VIS, FT-IR ve TGA ile karakterize edilmiştir. Sentezlenen molibden ve krom karbonil komplekslerinin yerdeğiştirme kinetiği UV-VIS spektroskopisi ile incelenmiştir. Sentezlenen krom komplekslerinin kinetik çalışmaları 35, 40, 45, 50 °C de ve molibden komplekslerinin de 65. 70. 75, 80 °C de yapılmıştır. Sonuçlara göre komplekslerin yerdeğiştirme mekanizması belirlenmiştir. Sonuçlar, krom ve molibden karbonil komplekslerinin asosyatif mekanizmayı izlediğini göstermiştir. inÖZET (Devam Ediyor) Sentezlenen krom ve molibden komplekslerinin termal bozunurlukları TGA ve DTA teknikleri ile oksijen atmosferi altında belirlendi. Bu komplekslerin termal bozunmalan incelendiğinde krom ve molibden kompleksleri arasında benzerlik olmadığı, aynı metal içeren komplekslerde ise benzerlik olduğu görülmüştür. Anahtar Sözcük: Molibden hekzakarbonil, krom hekzakarbonil, kinetik, heterosiklik Bilim Kodu: 405.01.01 iv
Özet (Çeviri)
ABSTRACT M. Sc. Thesis INVESTIGATION OF SUBSTITUTION REACTIONS OF Cr(CO)6 AND Mo(CO)6 BY UV-VIS SPECTROSCOPY Murat Emre HANHAN Zonguldak Karaelmas University Graduate School of Natural and Applied Sciences Department of Chemistry Thesis Advisor: Assist. Prof. Dr. Ayfer MENTEŞ June 2003, 82 pages New metal carbonyl complexes was synthesized by using chromium hexacarbonyl and molybdenum hexacarbonyl with heterocyclic ligands which contains nitrogen and sulfur. All the metal complexes which were studied were characterized by UV-VIS, FT-IR and TGA. The substitution kinetic of synthesized molybdenum and chromium carbonyl complexes were studied by UV-VIS spectroscopy. Kinetic studies of synthesized chromium complexes were obtained at 35, 40, 45, 50 °C and molybdenum complexes were obtained 65, 70, 75, 80 °C. From results substitution mechanism of complexes were determined. Results show that all the chromium and molybdenum carbonyl complexes were follow associative mechanism.ABSTRACT (Continued) The thermal decomposition behaviour of synthesized chromium and molybdenum carbonyl complexes was investigated under oxygen atmosphere using TGA and DTA techniques. The thermal decomposition mechanism of complexes shows that there were no similarities between chromium and molybdenum carbonyl complexes whereas similarity was seen for the complexes having same metal.