Endüstrileşmiş çatı bileşenleri üzerine bir inceleme
A Study of industrialized roof components
- Tez No: 140064
- Danışmanlar: PROF. DR. HASAN ŞENER
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Mimarlık, Architecture
- Anahtar Kelimeler: Çatı, çatı bileşenleri, tasnif sistemleri. xu
- Yıl: 2003
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Mimarlık Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 565
Özet
ENDÜSTRÎLEŞMİŞ ÇATI BİLEŞENLERİ ÜZERİNE BİR İNCELEME ÖZET Bir yapı bileşeni olan çatılar, yapının üst kabuğunu oluşturmak açısından geniş fonksiyonlara sahiptir. Çatıların bu fonksiyonları yerine getirmesi için üretilen malzeme, eleman ve uygulama teknikleri artmaktadır. Bu gelişmeyle birlikte çatıların uygulanması birçok çeşit ve özellikte olabilmektedir. Böylelikle, kullanıcılara geniş çatı seçenekleri sunma fırsatı doğmaktadır. Bu çalışma, genelde endüstrileşme bağlamında, binaların çatılarım yapı bileşenleri olarak irdelemek, özelde ülkemizdeki çatı bileşenlerinin tasanmcı-uygulamacılar açısından durumunu analiz etmeyi amaçlamaktadır. Çalışma beş ana bölümden meydana gelmektedir. Birinci bölüm giriş bölümüdür. Bu bölümde çatının yapıdaki yeri anlatılmakta, gelişen yapı teknolojisi ve yapı malzemesi endüstrisinin çatı alanında tasarımcı ve uygulamacıya getirdikleri belirtilmektedir. Ayrıca bu bölümde, çalışmanın konusu, amaç ve kapsamı, çalışmada izlenen yol alt başlıkları da bulunmaktadır. ikinci bölümde, çatı ve çatı bileşenlerinin tarihsel gelişimi ve binanın endüstrileşme süreci anlatılmaktadır. Binanın endüstrileşmesiyle birlikte meydana gelen bileşenlerin yapı içerisindeki yeri ve bileşen ailelerinin oluşumu belirtilmektedir. Üçüncü bölümde, çatının genel tamım, çatı için yapılabilecek sınıflandırmalar, çatı tipleri ve çatı bileşenleri tanımlanmaktadır. Bu bölümde, ayrıca, ülkemizin ve çeşitli diğer ülkelerin yapı katalogları genel ve çatıya ilişkin tasnif sistemleri bulunmaktadır. Dördüncü bölümde, Türkiye'de endüstrileşmiş çatı bileşenleri konusu ele alınmaktadır. Bu bölümde yapılan alan çalışmaları, çalışmanın yöntemi olan envanter föyleri, yüz yüze görüşmeler ve literatür araştırmaları kısaca anlatılmaktadır. Beşinci bölümde, ekte bulunan envanter föylerinden çıkabilecek sonuçlar anlatılmaktadır. Bu föylerde, YEM yayınlarının Yapı Katalogu 2000 kitabında bulunan çatı bileşenlerinin her^irinin çatıdaki yeri, çeşitli özellikleri, uygulama teknikleri ve resimleri bulunmaktadır. Ayrıca bölüm, konuyla ilgili öneriler ve düşüncelerle desteklenmektedir. Ek'lerde yapı katalogları tasnif sistemlerinin genel ve çatıya ilişkin olan sınıflandırma tabloları, çatı bileşenlerine ve çatı sistemlerine ilişkin envanter föyleri, envanter föylerinde bulunan elemanların üretici ve distribütör firmalarının isimleri ve iletişim bilgileri yer almaktadır.
Özet (Çeviri)
A STUDY OF INDUSTRIALIZED ROOF COMPONENTS SUMMARY SUMMARY Roofs are building components which have wide functions (like water and thermal insulation, UV rays and wind protection etc.) of themselves despite of being an upper shell of an building. To provide its functions, the progress in materials, components and the techniques of applications are developing day by day. With the help of this development, applications in the roofing systems have had wide varieties and proporties in the building technology. This thesis aims in general to search the roof of the buildings as a building component in the process of industrialization, but specially analyse the situation of the roof components in our country by the designers' and the appliers' view. Thesis includes five main chapters in itself. First chapter is the introduction part of the subject. Here has been explained the place of the roof in an building and also has been defined the advantages of the development of the building technology and the building materials industry for the designers and the users in the field of roofing systems. Besides, this chapter has the subtitles of the theme, aim, extent and the methods being followed of the study. In chapter two, the history of the roof and its components, the process of the industrialization of the building has been explained. And also, the place of the components in a building and the formation of the family components that occured within this industrialization, has been defined. In chapter three, the general definition of the roof, roof classifications, types of roofs and the roof components in the building system have been explained. Furthermore, this chapter contains the general assortment systems and the assortment systems in the field of the roof in our building catalogue and the others in other foreign countries. In chapter four, the subject of the industrialized roof components in Turkey has been discussed. In this part of the study, inventory sheets, interviews and the investigations have been eplained shortly. In chapter five, the results that can be occured from the inventory sheets which are in the appendix, have been defined. In these sheets, all the roof components from the Building Catalogue of The Building & Industry Centre have been searched. The sheets include all the components' properties, their places in the roof systems, application techniques and their pictures. In addition to this, this chapter has been supplied with the ideas and the suggestions about the subject of the study. xm