Childhood cancer and its effect on the marital adjustment of the parents
Çocukluk çağı kanserleri ve anne-babaların evlilik uyumları üzerindeki etkileri
- Tez No: 140131
- Danışmanlar: DOÇ. DR. HÜROL FIŞILOĞLU
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Psikoloji, Psychology
- Anahtar Kelimeler: Çocukluk çağı kanserleri ve evlilik uyumu vı, Childhood cancer and marital adjustment IV
- Yıl: 2003
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Psikoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 103
Özet
oz ÇOUKLUK ÇAĞI KANSERLERİ VE ANNE-BABALARIN EVLİLİK UYUMLARI ÜZERİNDEKİ ETKİLERİ Kocaoğlan, Sibel Yüksek Lisans Tezi, Psikoloji Bölümü Tez Yöneticisi: Doç. Dr. Hürol Fışıloğlu Aralık 2003, 87 sayfa Bu araştırmanın temel amacı, kanserle ilgili değişkenlerin anne- babaların evlilik uyumunu yordayıp yordamadığını araştırmaktır. Örneklem (105 kişi), hastanede yatmakta olan, ayakta tedavi gören ve rutin kontrollerine gelmiş olan çocukların anne-babalanndan oluşmaktadır. Veriler Çiftler uyum Ölçeği ve Demografik, Hastalık ve Refakatçiyle İlgili Bilgi Formu'nun uygulanmasıyla elde edilmiştir. Elde edilen sonuçlara göre evlilik uyumunu daha önceki hastane yatışlarının sayısı ve eşin desteği yordamaktadır. Alt ölçekler ayrı ayrı incelendiğinde, alt ölçekleri yordayan farklı değişkenler bulunmuştur. Eşler-arasıFikir Birliğini (Dyadic Consensus) daha önceki hastane yatışlarının sayısı, Eşler- arası Doyumu (Dyadic Satisfaction) ise hastalığın tekrarlamış olması ve eşin desteği, çocuğun tedavi alıyor olması ve eşin desteği değişkenleri ise Eşler-arası Bağlılık (Dyadic Cohesion) yordamaktadır. Duyguların İfade Edilmesi'ni (Affectional Expression) yordayan bir değişken bulunamamıştır. Analizlere sadece tedavi görmekte olan çocukların dahil edilmesi durumunda Eşler-arası Doyum'u yordayan değişkenler farklılık göstermemektedir. Ancak Eşler-arası Birliktelik'I anne ve babanın refakatçi olarak kalması ve eşin desteği yordamaktadır.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT CHILDHOOD CANCER AND ITS EFFECT ON THE MARITAL ADJUSTMENT OF THE PARENTS Kocaoğlan, Sibel M. S., Department of Psychology Supervisor: Assoc. Prof. Hürol Fışıloğlu December 2003, 87 pages The main purpose of the study was to investigate whether illness-related factors predict marital adjustment in parents of children with cancer. The sample consisted of parents of hospitalized children, parents of children receiving outpatient treatment, and parents who brought their children for their routine controls ith a total of 105 mothers and fathers. The data were gathered by administering the Dyadic Adjustment Scale and Demographic, Illness- and Caregiver- Related Information form. Findings suggested that number of previous hospitalizations and support from spouse predict marital adjustment in inparents of children with cancer. However, when the subscales were analyzed seperately, different predictors emerged. Number of previous hospitalizations predicted Dyadic Consensus, relapse and support from spouse predicted Dyadic Satisfaction, and currently receiving treatment and support from spouse predicted Dyadic Cohesion. No predictors for affectional Expression could be found. When only the parents of children currently receiving treatment are selected for analysis, the predictors do not change for Dyadic Satisfaction. However for Dyadic Cohesion, both parents as caregivers emerges as a predictor along with support from spouse. Single variables correlate significantly with the DAS Score, Dyadic Consensus and Affectional Expression. They are support from spouse for the DAS Score and Dyadic Consensus, and length of marriage for Affectional Expression.