Hücre konularında öğrencilerin kavram yanılgılarının belirlenmesi ve bu yanılgıların ders kitapları ile ilişkisinin araştırılması
Determination of misconceptions of students about cell and research for the relationship between these misconceptions and textbooks
  1. Tez No: 140130
  2. Yazar: EBRU KAMA
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. MÜBECCEL KAZANCI
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: Kavram Yanılgısı, Kavram Öğretimi, Biyoloji Eğitimi, Hücre, Biyoloji Ders kitapları, Misconception, Teaching of Concepts, Biology Education, Cell, Textbooks for Biology
  7. Yıl: 2003
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Gazi Üniversitesi
  10. Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Ortaöğretim Fen ve Matematik Alanları Eğitimi Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Biyoloji Eğitimi Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 135
Özet
ÖZET Bu çalışmada, Canlılığın Temel Birimi-Hücre ünitesinde öğrencilerin sahip oldukları kavram yanılgıları ve bu kavram yanılgılarının ders kitaplarıyla ilişkisi incelenmiştir. Araştırmada ölçme aracı olarak Canlılığın Temel Birimi-Hücre ünitesinden 28 soruluk açık uçlu test hazırlanmış ve 2002 öğretim yılı bahar döneminde, 5 ayrı lisenin 1. sınıflarından 281 öğrenciye uygulanmıştır. Test sorularına verilen cevaplar değerlendirilerek öğrencilerin konuyla ilgili kavram yanılgıları belirlenmiştir. Bu yanılgıların ders kitaplarından kaynaklanıp kaynaklanmadığı problemi incelenmiştir. Verilerin analizi öğrencilerin belirlenen konularda birçok kavram yanılgısına sahip olduklarını göstermiştir. Ders kitaplarının bu kavram yanılgılarının oluşmasında etkili olan faktörlerden biri olduğu görülmüştür.
Özet (Çeviri)
11 ABSTRACT In this study, misconceptions of 9 th grade students abaut the chapter“Basic unit of life: The Cell”and the relationship between these misconceptions and textbooks have been examined. This research was applied to 9 th greade students in two classes of 5 different schools in 2002 spring semestre. An test composed of 28 open ended questions was used as research test. In this research open ended test which contain 28 question related with the chapter“Basic unit of life: The Cell”was applied to 281 students in total. Misconceptions of students abaut this subject were determined by evaluating the answers of test questions. The problem that whether these misconceptions were originated from the textbook or not was examined. Analysis of the data showed that students have many misconceptions abaut this subject. It was found that textbooks are one of the factors that are effective in the formation of these misconceptions.