Dispositional affectivity and job performance: Mediating effects of job satisfaction
Pozitif-negatif duygu durum ve iş performansı: İş doyumunun aracı etkileri
- Tez No: 140132
- Danışmanlar: DOÇ. DR. H. CANAN SÜMER
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Psikoloji, Psychology
- Anahtar Kelimeler: Duygu durum, pozitif duygu durum, negatif duygu durum, iş performansı, ortamsal performans, görev performansı, performans değerlendirme, iş doyumu. vı, Dispositional affectivity, positive affectivity, negative affectivity, job performance, contextual performance, task performance, performance evaluation, job satisfaction. IV
- Yıl: 2003
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Psikoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 169
Özet
oz POZİTİF-NEGATİF DUYGU DURUM VE İŞ PERFORMANSI: İŞ DOYUMUNUN ARACI ETKİLERİ öz, Bahar Yüksek Lisans, Psikoloji Bölümü Tez Yöneticisi: Doç. Dr. H. Canan Sümer Aralık 2003, 153 sayfa Bu çalışmada, duygu durum ile iş performansı arasındaki ilişki iş doyumunun olası aracı etkisi altında incelenmiştir. Çalışma üç aşamada yürütülmüştür. Birinci aşama, Orta Doğu Teknik Üniversitesi' nin (ODTÜ) çeşitli akademik bölümlerinden 35 araştırma görevlisinden iş analizi verisinin ve 38 öğretim üyesinden kritik olay örneklerinin toplanması yoluyla oluşturulan Araştırma Görevlisi Değerlendirme Formu'nun (ADF) geliştirildiği ölçek geliştirme aşamasıdır. İkinci aşamada (pilot çalışma), faktör analizi yoluyla ADF'nin factor yapısı incelenmiştir. Pilot çalışma verisi ODTÜ'nün çeşitli akademikbölümlerinde çalışan öğretim üyelerinden toplanmıştır. Faktör analizi sonuçları temel alınarak ADF'nin iki faktörlü bir yapısı olduğu tespit edilmiştir. Birinci faktör görev performansı, ikinci faktör ortamsal performans olarak isimlendirilmiştir. Hipotezlerin test edildiği ana çalışma aşamasında, yine ODTÜ'nün çeşitli bölümlerinden 103 araştırma görevlisinden duygu durum ve iş doyumu ölçeklerini doldurmaları, 103 öğretim üyesinden önceki dönem boyunca çalıştıkları araştırma görevlisini değerlendirmeleri istenmiştir. Veriler yalnızca pozitif duygu durumunun iş doyumunu yordayacağını ifade eden hipotezi desteklemiştir. Çalışmanın istatistiksel sonuçları, kısıtlamalar ve ilerideki çalışmalar için öneriler ile birlikte tartışılmıştır.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT DISPOSITIONAL AFFECTIVITY AND JOB PERFORMANCE: MEDIATING EFFECTS OF JOB SATISFACTION öz, Bahar M.S., Department of Psychology Supervisor: Assoc. Prof. Dr. H. Canan Sümer December 2003, 153 pages In the present study, the relationship between dispositional affectivity and job performance was investigated under the potential mediating effects of job satisfaction. The study was conducted in three phases. In Phase I, the scale development phase, an assistant evaluation form (AEF) was developed by- collecting job analytic information from 35 Teaching Assistants (TAs) and critical incidents from 38 faculty members from a wide range of departments in Middle East Technical University (METU). In the second phase of the study, the pilot study, factor structure of the AEF was examined using principle iiicomponent analyses. Pilot data were gathered from the faculty members working in different departments at METU. Results yielded two factors underlying the AEF. The first factor was named task performance, the second factor was named contextual performance. In the main study phase of the study, hypotheses were tested by gathering dispositional affectivity and job satisfaction data from 103 TAs, and performance evaluation data from 103 instructors whom the TAs had worked with during the previous semester. Results supported only the hypothesis stating that positive affectivity (PA) would predict job satisfaction. Results are discussed along with the limitations of the study and suggestions for future research.