Teachers perceptions constraints on improving student thinking in high schools
Öğretmen algılarına göre liselerde öğrencilerin düşünme becerillerinin geliştirilmesine engel olan faktörler
- Tez No: 140135
- Danışmanlar: PROF. DR. ALİ YILDIRIM
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: Öğrencilerin düşünme becerilerinin geliştirilmesi, Öğrencilerin düşünme becerilerinin geliştirilmesine engel olan faktörler, Öğretmen algıları. vı, Improving student thinking, Constraints on improving student thinking, Teachers' perceptions. IV
- Yıl: 2003
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Eğitim Bilimleri Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 126
Özet
oz ÖĞRETMEN ALGILARINA GORE LİSELERDE ÖĞRENCİLERİN DÜŞÜNME BECERİLERİNİN GELİŞTİRİLMESİNE ENGEL OLAN FAKTÖRLER AKAN, Şule Özkan Yüksek Lisans, Eğitim Bilimleri Bölümü Tez Yöneticisi: Prof. Dr. Ali Yıldırım Eylül 2003, 110 sayfa Bu çalışmanın amacı Türkiye'deki devlet liselerinde görev yapmakta olan öğretmenlerin, öğrencilerin düşünme becerilerinin geliştirilmesine ve buna engel oluşturan faktörlere ilişkin algılarının belirlenmesi ve öğretmen algılarının branş, eğitim durumu, öğretmenlik deneyimi, cinsiyet, okulun bulunduğu coğrafi bölge ve yerleşim bölgesine göre değişiklik gösterip göstermediğini saptamaktır.Bu çalışmada kullanılan anket, konu ile ilgili ulaşılmış literatür ışığında hazırlanmış ve Türkiye'nin dört farklı bölgesinde bulunan devlet liselerinde görev yapmakta olan 522 öğretmene 2002-2003 akademik yılı güz döneminde uygulanmıştır. Elde edilen veriler üzerinde betimsel ve yordayıcı (ANOVA ve t-test) analizler yapılmıştır. Veri analizi, öğrencilerin düşünme becerilerinin geliştirilmesine engel olan dört temel faktör olduğunu göstermiştir. Bunlar, öğretmenler ile ilgili, öğrenciler ile ilgili, program ile ilgili engeller ve sınıf dışından kaynaklanan engellerdir. Öğretmenler, öğrencilerden kaynaklanan faktörleri en önemli engel olarak görmektedirler. Buna ek olarak, öğretmen algılarının branş, eğitim durumu, öğretmenlik deneyimi, cinsiyet, okulun bulunduğu coğrafi bölge ve yerleşim bölgesi açısından farklılık göstermediği saptanmıştır.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT TEACHERS' PERCEPTIONS OF CONSTRAINTS ON IMPROVING STUDENT THINKING IN HIGH SCHOOLS AKAN, Şule Özkan MSc, Department of Educational Sciences Supervisor: Prof. Dr. Ali Yıldırım September 2003, 110 pages The aim of this study is to investigate teachers' perceptions of constraints on improving student thinking skills in schools, and to find out whether there are differences in teachers' perceptions of constraints in terms of subject area, educational background, teaching experience, gender, geographical area, and school location. mA survey design was used in this study. The questionnaire used in the study was developed by making use of the related literature, and it was administered to 522 teachers working in the public high schools in four different regions of Turkey during the fall semester of 2002-2003 academic year. The data gathered are analysed through descriptive and inferential statistics (one-way ANOVA and t-test). There were four major constraints on improving student thinking, namely, teacher-related, student-related, curriculum-related, and external factors to classroom. The results indicated that the most agreed constraints were the student-related ones. The results also showed that there were no statistically significant differences in teachers' perceptions of the constraints on improving student thinking based on the background variables, i.e., subject area, educational background, teaching experience, gender, geographical region, and school location.