English language teachers' cognition in handling learners' speaking problems
Öğrencilerin konuşma sorunlarını ele alma açısından İngilizce öğretmenlerinin bilişi
- Tez No: 523729
- Danışmanlar: PROF. DR. İLKNUR KEÇİK
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: Konuşma öğretimi, Öğretmen bilişi, Öğretmen algıları, Öğretmen davranışları, Altyapı etmenleri, Teaching speaking, Teacher cognition, Teachers' perceptions, Teachers' actions, Background factors
- Yıl: 2018
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Anadolu Üniversitesi
- Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Yabancı Diller Eğitimi Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: İngilizce Öğretmenliği Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 216
Özet
Bu çalışmada Eskişehir Osmangazi Üniversitesi Yabancı Diller Bölümü İngilizce öğretim elemanlarının konuşma öğretimine ilişkin algıları, davranışları ve bunlar arasındaki ilişki incelenerek bu öğretim elemanlarının öğrenim yaşantıları, mesleki donanımları, bağlam ve öğretim deneyimlerinden oluşan altyapı etmenlerinin konuşma becerisi öğretimine etkisi araştırılmıştır. Bu amaç doğrultusunda örnek olay incelemesi yapılmış; açık uçlu anket, gözlem, yansıtma raporu ve görüşme tekniklerinden yararlanılarak veri toplanmıştır. 28 öğretim elemanından genel görüşler alındıktan sonra aynı gruptan 5 kişiyle derinlemesine çalışılmıştır. Araştırma bulgularına göre öğretmenlerin çoğunluğu konuşmayı önemli bir beceri olarak görmekle ve bu becerinin gelişmesine yönelik önerilerde bulunmakla birlikte derinlemesine çalışılan üç öğretmenin öğretmen odaklı davranış sergiledikleri ve sınıfta öğrenci konuşmasının azaldığı gözlenmiştir. Bu bulguya ilişkin altyapı etmenlerinin etkisine bakıldığında ise öğrenim yaşantıları, bağlam ve öğretim deneyimlerinin üç öğretmenin üzerindeki etkisinin mesleki donanımın etkisinden daha fazla olduğu görülmüştür. Buna karşın iki öğretmen, mesleki donanım açısından kendilerini geliştirdiklerinden daha öğrenci odaklı etkinlikler gerçekleştirmişler ve bağlamdaki olumsuzluklardan diğer üç öğretmenden daha az söz etmişlerdir.
Özet (Çeviri)
This research was conducted at Foreign Languages Department of Eskişehir Osmangazi University with the aim of exploring English language teachers' perceptions, actions, correspondence between the two and the impact of schooling, professional coursework, context and classroom practice on teaching speaking. In line with this aim, case study was carried out and data collection was implemented through open-ended questionnaires, observations, reflection reports and interviews. After gathering overall perceptions of 28 teachers, in-depth data were obtained from 5 teachers from the same group of participants. According to the findings of the research, most of the teachers perceived speaking as an important skill and made suggestions on improving this skill; however, three teachers' actions were observed to be teacher-centered and student oral production was observed to reduce. Considering the impact of the background factors, schooling, context and classroom practice were found to affect the three teachers more than professional coursework. In contrast, the two teachers who were involved in professional development did more learner-centered activities and mentioned contextual constraints less than the other three teachers.