The Transformation of the religious tradesmen in small cities in the context of market economy: The case of Kırıkkale
Pazar ekonomisi bağlamında küçük kentlerde dindar tüccarların dönüşümü: Kırıkkale örneği
- Tez No: 140138
- Danışmanlar: PROF. DR. KAYHAN MUTLU
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Sosyoloji, Sociology
- Anahtar Kelimeler: Esnaf, Dindarlık, Küçük ve Orta Boy İşletmeler, Müslüman Esnaf Loncaları, Çalışma Ahlakı VI, Tradesmen, Religiosity, Small and Medium Size Enterprises, Muslim Guilds, Work Ethic. IV
- Yıl: 2003
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Sosyoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 278
Özet
oz PAZAR EKONOMİSİ BAĞLAMINDA KÜÇÜK KENTLERDE DİNDAR ESNAFLARIN DÖNÜŞÜMÜ: KIRIKKALE ÖRNEĞİ Yıldız, Sıtkı Doktora, Sosyoloji Bolümü Tez Yöneticisi: Prof. Dr. Kayhan Mutlu Mart 2003, 265 sayfa Kırıkkale'de yürütülen ve alan araştırmasına dayalı olan bu çalışma, Türkiye'de küçük kentlerdeki dindar esnafın dönüşümünü üç noktadan hareketle incelemektedir: (a) serbest piyasa ekonomisi içerisinde dini değerlerin rolü, (b) dindar esnafın“iş ahlakı”ve (c) mevcut ekonomik sistemde dini değerlerin dönüşüm süreci. Bu çalışmada yarım-yapılı derinlemesine görüşmeler ve resmi dokümanlar veri toplama araçları olarak kullanılmıştır. Dindar esnafın değerlerini ve iş ahlakını daha iyi anlamak için Weber'in dinsel değerler ve rasyonel kapitalizm arasındaki ilişki üzerine kurduğu tezi incelenmiştir. Ayrıca, Weber, Rodinson ve Ülgener'in İslam dünyasında niçin rasyonel kapitalizmin gelişmediğine ilişkin tezleri değerlendirilecektir. Bu amaçla geleneksel Müslüman toplumlarda Müslüman esnaf loncaları ve küçük burjuvazinin 'ekonomik ahlakı'nın doğuşu ve gelişimi tarihsel olarak ortaya konulmaya çalışılmıştır. Bu çalışmada mevcut serbest pazar ekonomisi sitemine eklemlenmenin ekonomik dinsel değerlerin dönüşümünü doğurduğu sonucuna ulaşılmıştır.Dolayısıyla bu sistemde dini değerlerin sürdürülmesi veya etkin olarak mevcut ekonomik sistem içerisinde uygulanabilmesi mümkün gözükmemektedir. Özetle, dindar esnaflar mevcut pazar ekonomisinde derin çelişkiler yaşamadıkları gibi aksine büyük bir dönüşüm ve uyum süreci içerisinde gözükmektedirler.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT THE TRANSFORMATION OF THE RELIGIOUS TRADESMEN IN SMALL CITIES IN THE CONTEXT OF MARKET ECONOMY: THE CASE OF KIRIKKALE Yıldız, Sıtkı Ph.D., Department of Sociology Supervisor: Prof. Dr. Kayhan Mutlu March 2003, 265 pages Based on a field study carried out in Kırıkkale, this study investigates the transformation of religious tradesmen of small cities in Turkey with emphases on : (a) the role of religious values within the free market economy; (b) the 'work ethics' of religious tradesmen and (c) the transformation process of religious values within the present economic system. In the study, semi-structured in-depth interviews and official documents were used to collect the research data. The thesis of Weber on the relationships between religious values and the rational capitalism was examined to better understand the work ethics and the religious values of religious tradesmen. The opinions of Weber, Rodinson and Cllgener about the causes of the nonexistence of a rational capitalism in the Islamic world were evaluated throughout the study. In this respect, the emergence and the development of the Muslim guilds and petty bourgeoisie within the 111traditional Islamic societies were also studied. The research results suggest that the incorporation into the free market economy brings about the transformation the religious economic convictions or values. Therefore, the chance of survival and the applicability of such religious values within this economic system seem to be impossible. In summary, this particular research indicates that the religious tradesmen do not face with serious contradictions in their economic activities. They rather seem to be involved in a transformation and adaptation process in the free market economy.