Endogenous growth testing in the European Union and developing countries: Taxation, public expenditure and growth
Avrupa Birliği ülkelerinde ve gelişmekte olan ülkelerde endojen büyümenin test edilmesi: Kamu harcamaları, vergilendirme ve büyüme
- Tez No: 140155
- Danışmanlar: PROF. DR. AYSIT TANSEL
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Ekonomi, Economics
- Anahtar Kelimeler: Endojen Büyüme Modelleri, Neoklasik Büyüme Modelleri, Kamu Harcamaları, Vergilendirme, Panel Veriler, Sabit Etkiler Modeli vı, Endogenous Growth Models, Neoclassical Growth Models, Public Expenditure, Taxation, Panel Data, Fixed Effects IV
- Yıl: 2003
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İktisat Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 110
Özet
oz AVRUPA BİRLİĞİ ÜLKELERİNDE VE GELİŞMEKTE OLAN ÜLKELERDE ENDOJEN BÜYÜMENİN TEST EDİLMESİ: KAMU HARCAMALARI, VERGİLENDİRME VE BÜYÜME Derin. Pınar M.S., Ekonomi Bölümü Tez Yöneticisi: Prof. Dr. Aysıt Tansel Temmuz 2003, 98 sayfa Neoklasik büyüme modellerinin tersine endojen büyüme modellerinde hükümet harcamalari ve vergilendirmenin uzun dönem büyüme üzerinde etkisi mevcuttur. Bu tezde ampirik sonuçların endojen büyüme modellerini mi yoksa neoklasik büyüme modellerini mi desteklediğini araştırdım. Bu sebeple 15 Avrupa Birliği ülkesi ile 33 gelişmekte olan ülke için 1970-1990 yıllarına ait panel veriler kullanılmıştır. Özellikle test ettiğimiz iki söylem şöyledir: Biricisine göre yatırım istekliliğini değiştiren vergilendirme büyümeyi azaltir, yatırım istekliliğini değiştirmeyen vergilendirmenin böyle bir etkisi yoktur. İkinci söylemde, üretken hükümet harcamalari büyümeyi arttırırken üretken olmayan harcamalarin böyle bir etkisi yoktur. Bulunan ampirik sonuçlarda Avrupa birliği ülkeleri ve gelişmekte olan ülkelerde ciddi farklılıklar saptanmıştır ve özellikle gelişmekte olan ülkelerdeki sonuçların endojen büyüme modellerini desteklemediği görülmüştür.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT ENDOGENOUS GROWTH TESTING IN THE EUROPEAN UNION AND DEVELOPING COUNTRIES: TAXATION, PUBLIC EXPENDITURE AND GROWTH Derin, Pınar M.Sc. Department of Economics Supervisor: Prof. Dr. Aysit Tansel July 2003, 98 pages In endogenous growth models, in contrast to the neoclassical growth models, government expenditure and taxation have an effect on the long run growth rate. In this thesis I examine whether the empirical evidence support the predictions of endogenous growth models or the neoclassical growth models in relation to fiscal policy. For this purpose I use panel data for fifteen European Union (EU) member and thirty-three developing countries between the years 1970 and 1999. I specifically test the following two propositions. The first proposition states that distortionary taxation decreases growth while non-distortionary taxation does not. The second, states that productive government expenditure increases growth while non-productive expenditure does not. The empirical results are quite different between European mUnion countries and developing countries. The results do not support endogenous growth especially for developing countries.