Use of language learning strategies in relation to student characteristics at Başkent University
Başkent Üniversitesi öğrencilerinin özelliklerine göre yabancı dil stratejilerinin kullanımı
  1. Tez No: 140154
  2. Yazar: SABİHA TUNÇ ÖZGÜR
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. AHMET OK
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: Yabancı Dil Öğrenme Stratejiler, İngilizce'ye Yönelik Tutum vı, Language Learning Strategies, Attitude Toward English IV
  7. Yıl: 2003
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Eğitim Bilimleri Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 135
Özet
Bu çalışmanın amacı üniversite öğrencilerinin yabancı dil öğrenme stratejileri, başarı durumu, cinsiyet, İngilizce öğrenme süresi, orta öğretim okul türü, ve İngilizce dersine yönelik tutum arasındaki ilişkiyi İncelemektir. Çalışmada veri toplamak için iki farklı araç kullanılmıştır: Oxford (1990) tarafından geliştirilen Startegy Inventory for Language Learning ve Aiken (1979) tarafindan geliştirilen Attitude Scale kullanılmıştır. Oluşturulan araçlar Başkent Üniversitesi Hazırlık Okulunun farklı kurlarında eğitim gören 153 öğrenciye uygulanmıştır. Elde edilen veriler SPSS Paket Programından yararlanarak, betimsel istatistikler, t-test, ANOVA ve korelasyon teknikleri kullanarak çözümlenmiştir. Çalışmanın sonuçlarına göre üniversite öğrencilerinin en sık kullandıkları strateji gurubu Biliş ötesi (Metacognitive) stratejiler gurubudur. Bu gurubu takip eden strateji guruplarıkullanım sıklığı sırasına göre Sosyal (Social) stratejiler gurubu, Telafi (Compensation) stratejiler gurubu, Bellek (Memory) stratejiler gurubu, Bilişsel (Cognitive) stratejiler gurubu ve Duyuşsal (Affective) stratejiler gurubudur. Katılımcıların cinsiyeti söz konusu olduğunda ise kadınlar ile erkekler arasında anlamlı farklar ortaya çıkmıştır. Kadınların erkeklere kıyasla daha çeşitli strateji guruplardan ve daha yoğun sıklıkta stratejiler kullandıkları ortaya çıkmıştır. Elde edilen verilerden, katılımcıların strateji kullanımı ile mezun oldukları orta öğretim okul türü arasında anlamlı fark bulunmuştur. Katılımcıların strateji kullanımı ile İngilizce öğrenme süresi arasında anlamlı fark bulunamamıştır. Bunun yanı sıra Duyuşsal (Affective) stratejiler gurubu ve Sosyal (Social) stratejiler gurubu ile başarı arasında anlamlı bir ilişki bulunmuştur. Elde edilen verilerden yabancı dil öğrenme strateji kullanımı ile ingilizce dersine yönelik tutum arasında anlamlı bir ilişki bulunmuştur.
Özet (Çeviri)
The aim of this study was to investigate the relationship between university students' use of language learning strategies, achievement, gender, span of learning English, type of high school they graduated from, and attitude toward English. Two instruments were used for data collection purposes: The Strategy Inventory for Language Learning (SILL) developed by Oxford (1990) and Aiken's Attitude Scale (1979). The instruments were administered to 153 university students from the different streams at the Preparatory school of Başkent University, Ankara, Turkey. The data gathered was analyzed by using SPSS program; descriptive statistics, independent samples t-test, correlation, and one-way ANOVA. The results showed that Metacognitive strategies category was the most frequently used iiicategory by the students, followed by Social strategies category, Compensation strategies category, Memory strategies category, Cognitive strategies category and Affective strategies category respectively. The results also showed that there were statistically significant differences between male and female students' use of strategies. Female students used strategies from various categories with higher frequency compared to male students. There were statistically significant differences between students' strategy use with regard to type of high school they graduated from. There were no statistically significant differences between students' strategy use with regard to span of learning English. Affective and Social strategy categories were found to have statistically significant relation with the students' fell term language achievement scores. The results also revealed that students' strategy use had statistically significant relation with the students' attitude toward English.