The Possibility of postnationalty in the case of European Union citizenship
Avrupa Birliği vatandaşlığı örneğinde ulus-ötesi olma imkanları
- Tez No: 140156
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. KÜRŞAD ERTUĞRUL
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Siyasal Bilimler, Uluslararası İlişkiler, Political Science, International Relations
- Anahtar Kelimeler: Vatandaşlık, Ulus-devlet Vatandaşlığı, Ulus-ötesi Vatandaşlık, Avrupa Entegrasyon Teorileri, Avrupa Birliği Vatandaşlığı (AB Vatandaşlığı), Ulus- ötesi-Ulusal Karşıtlığı. VI, Citizenship, Nation-state Citizenship, Postnational Citizenship, European Integration Theories, European Union Citizenship (EU Citizenship), Postnationality vs. Nationality. IV
- Yıl: 2003
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Siyaset Bilimi ve Kamu Yönetimi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 132
Özet
oz AVRUPA BİRLİĞİ VATANDAŞLIĞI ÖRNEĞİNDE ULUS-ÖTESİ OLMA İMKANLARI Ay, Özgür Yüksek Lisans, Siyaset Bilimi ve Kamu Yönetimi Tez Yöneticisi: Yrd. Doç. Dr. Kürşad Ertuğrul Haziran 2003, 119 sayfa Emek piyasalarının uluslararası hale gelişi, çok-katmanlı idari sistemlerin ortaya çıkışı ve insan hakları üzerine küresel bir söylem oluşması gibi son dönemdeki gelişmeler, vatandaşlık pratiklerini etkilerken, geleneksel vatandaşlık tanımlarını da tartışılır hale getirmektedir. Geleneksel vatandaşlık teorileri, çoğunlukla, vatandaşlık, milliyet ve ulus-devlet kavramları arasında yakın bir ilişki olduğu varsayımından yola çıkarken, ekonomik, politik, sosyal ve hukuki pratikler vatandaşlık kavramını yeniden inşa etmektedirler. Resmi olarak 1993 yılında ortaya çıkartılan Avrupa Birliği vatandaşlığı da bu şartlar içerisinde kendi doğası üzerine bir tartışma yaratmıştır. Dinamik ve muğlak yapısının bir yansıması olarak, AB vatandaşlığı, ulus-ötesi ve ulusal uçlar arasında değerlendirilebilecek çeşitli yorumlara sahiptir. Yapılan yorumlar çerçevesinde, bu tez, Avrupa Birliği vatandaşlığı örneğinde ulus-ötesi imkanlara bir kavrayış sağlamayı amaçlamaktadır. Bu anlamda, AB vatandaşlığının analizi iki önemli teorik zemine dayanmaktadır: Günümüz vatandaşlık tartışmaları ve Avrupa entegrasyon teorileri. AB vatandaşlığının sahip olduğu ulus-ötesi imkan ve ihtimaller üzerine değerlendirmeyapabilmek amacıyla, bu teorik yapılar eleştirel bir analiz içerisinde birleştirilmeye çalışılmıştır. AB vatandaşlığı örneğinin incelenmesinde de, temel olarak, Avrupa Birliği kurumlarının resmi dokümanlarına dayanan bir toplumsal-tarihsel analiz yapılmıştır. Bu çalışma ışığında, AB vatandaşlığı, belirlenmiş temalar çerçevesinde eleştirel olarak incelenmiştir. Bu tez, temel olarak, dinamik ve evrilen bir doğaya sahip olan AB vatandaşlığının, gelişim süreci içerisinde, birbirleriyle çelişen unsurlar ortaya çıkardığını iddia etmektedir. Bu durum aynı zamanda, AB vatandaşlığı içerisinde ulus-ötesi imkanlar barındığını da göstermektedir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT THE POSSIBILITY OF POSTNATIONALITY IN THE CASE OF EUROPEAN UNION CITIZENSHIP Ay, Özgür MS., Department of Political Science and Public Administration Supervisor: Assist. Prof. Dr. Kürşad Ertuğrul June 2003, 119 pages Recent developments such as internationalization of labor markets, emergence of multi-level polities and a global discourse on human rights have influenced citizenship practices and challenged conventional definitions of citizenship. While conventional definitions of citizenship often presuppose the relationship between citizenship, nationality and nation-state, as an institution, citizenship is constituted and reconstituted by economic, political, social and legal practices. In this context, European Union citizenship (EU citizenship), which was formally introduced in 1993, has generated a discussion on its nature. As a reflection of its dynamic and ambiguous character, there is a variety of interpretations on EU citizenship that can be evaluated between postnational and national ends. In line with these interpretations, this thesis aims to provide an insight to the possibility of postnationaiity in the case of the European Union Citizenship. In this sense, the analysis of EU citizenship depends on two significant theoretical bases: the contemporary debates on citizenship and the theories of European integration. It is attempted to combine these theoretical frameworks in a critical iiianalysis in order to consider the postnational potentials and possibilities that the EU citizenship has. In the case study of EU citizenship a socio-historical analysis of the making of EU citizenship is carried out mainly with reference to the official documents of the institutions of European Union. In the light of this analysis, EU citizenship is critically examined according to designated discussion themes. Consequently, in this thesis, it is mainly argued that dynamic and evolving nature of EU citizenship create contradictory notions in its development process. This also reflects that possibilities for postnationality are inherent to the EU citizenship.