Bergson's conception of time: Its effects on a possible philosophy of life
Bergson'un zaman anlayışı: Olanaklı bir yaşam felsefesi üzerine etkileri
- Tez No: 140185
- Danışmanlar: DOÇ. DR. DAVİD GRÜNBERG
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Felsefe, Philosophy
- Anahtar Kelimeler: İnsan Durumu Paradoksu, Zihnin Alışkanlıkları, Duree Reelle, Elan Vital, Yüzeysel Ben, Temel Ben, Madde Görünüşü Altında Yaşam, Sub Specie Durationis Yaşam, Yaşam Paradoksu, Paradox of the Human Condition, habits of mind, duree reelle, elan vital, superficial self, fundamental sel£ life under the aspect of matter, life sub specie durationis, paradox of life
- Yıl: 2003
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Felsefe Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 225
Özet
oz BERGSON'UN ZAMAN ANLAYIŞI: OLANAKLI BİR YAŞAM FELSEFESİ ÜZERİNE ETKİLERİ Kurtoğlu Taşdelen, Demet Doktora, Felsefe Bolümü Tez Yöneticisi: Doç. Dr. David Gıünberg Temmuz 2003, 215 sayfa Bu çalışmanın amacı Bergson'un zaman anlayışından nasıl bir olanaklı yaşam felsefesinin çıkabileceğini göstermektir. Bu amacı gerçekleştirmek için, Hadot'nun insan durumu paradoksu betimlemesine başvuruyorum. Bergson'un zaman anlayışından nasıl Bergsoncu bir yaşam felsefesi çıkacağını anlayabilmek için insan durumu paradoksunu anlamamız gerektiğini iddia ediyorum. Bunun sebebi, Bergson'un felsefesinde bir çok ikilik bulunması ve iddiama göre bu ikiliklerin hepsinin insan durumunu ilgilendiren temel ikilik üzerinde temellenmiş olmalarıdır, inanıyorum ki bu paradoks ve bunun olanaklı bir çözümü Bergsoncu kavramlarla yeniden ifade edilirse, sub specie durationis bir yaşamı, yani sürenin görünüşü altında bir yaşamı, oluşturan Bergsoncu bir yaşam felsefesi ortaya çıkacaktır. Hadot, paradoksu yalnızca fenomenoloji bağlamı içerisinde ele almıştır. Bu beni Bergson felsefesi içerisinde paradoksa farklı yaklaşımlar bulmayaVI yöneltmiştir. Farkettim ki bu sorunsala olanaklı çözümler bulma girişimleri yalnızca fenomenoloji bağlanımda bulunamaz ve gerek Bergson'un felsefesine sadık kalabilmek için, gerek Bergsoncu bir yaşam felsefesi kurabilmek için, paradoksun dirimsel ve varoluşçu yönleri ele alınmak durumundadır. Paradoksun fenomenolojik yönü, Bergson'un dikkatin yer değiştirmesi kavramıyla birlikte ve duree reelle kavramının, yoğunluk kavramı ışığında bilinçle birlikte ele alınmasıyla ortaya çıkmaktadır. Dirimsel yön, Bergson'un gerçek evrim anlayışım elan vital kavramı temelinde incelediğimiz zaman tartışmamıza dahil olmaktadır. İnanıyorum ki insan durumu paradoksunun varoluşçu yönü Bergson'un özgürlük kavramının yüzeysel ben ve esas ben tartışmasından gelir. Birey kendisine bu paradoksla nasıl başetmesi gerektiğini sorduğunda ortaya çıkar ve bu onun paradoksun içerdiği gerilimi dönüştürme mücadelesini belirleyerek paradoks karşısında kendi tavrım ortaya koymasını söyler.
Özet (Çeviri)
ıu ABSTRACT BERGSON'S CONCEPTION OF TIME: ITS EFFECTS ON A POSSIBLE PHILOSOPHY OF LIFE Kurtoğlu, Taşdelen, Demet PhD., Department of Philosophy Supervisor: Assoc Prof. Dr. David Grunberg July 2003, 215 pages The aim of this study is to show how a possible philosophy of life can arise from Bergson's conception of time. In realizing this aim, I appeal to Hadot's description of the paradox of the human condition. I claim that in order to understand how a Bergsonian philosophy of life through Bergson's conception of time would arise we need to understand the paradox of the human condition. The reason for this is that there are a lot of dualities in Bergson's philosophy all of which, I claim, are based on this fundamental duality concerning the human condition. I believe that when this paradox and its possible resolution are restated in Bergsonian notions, a Bergsonian philosophy of life that consists of a life sub specie durationis, that is a life under the aspect of duration, would arise.IV Hadot considered the paradox within the context of phenomenology alone. This made me proceed by searching for other approaches to the paradox within Bergson's philosophy. I realized that the attempts in finding out possible solutions to this problem cannot be found in the context of phenomenology alone and that the vitalist and the existentialist aspects have to be considered in order to remain faithful to Bergson's philosophy as well as in order to construct a Bergsonian philosophy of life. The phenomenological aspect of the paradox arises around Bergson's notion of displacement of attention and when the notion of duree reelle is considered with consciousness in the light of the notion of intensity. The vitalist aspect enters into our discussion when we analyze Bergson's notion of elan vital around the consideration of true evolution. I believe that the existentialist aspect of the paradox of the human condition comes from Bergson's notion of freedom around the discussion of the superficial and the fundamental self. It emerges if the individual asks himself how to deal with this paradox that in turn defines his struggle to transform the tension the paradox involves and that tells him to bring his own attitude towards it.