Institutional transiton in money, banking, and finance: The Ottoman Empire and Turkey; 1913-1930
Para, banka ve finansal kurumsal değişim; Osmanlı İmparatorluğu ve Türkiye; 1913-1930
- Tez No: 140186
- Danışmanlar: PROF. DR. EYÜP ÖZVEREN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Ekonomi, Economics
- Anahtar Kelimeler: Polanyi, Osmanlı İmparatorluğu ve Türkiye'de Bankacılık Sistemi, Finans Tarihi, Finansal Kurumlar, Merkez Bankası. iv, Polanyi, Banking System in the Ottoman Empire and Turkey, Financial History, Financial Institutions, the Central Bank of Turkey. iii
- Yıl: 2003
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İktisat Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 108
Özet
oz PARA, BANKA VE FİNANSAL KURUMSAL DEĞİŞİM: OSMANLI İMPARATORLUĞU VE TÜRKİYE; 1913-1930 Özgönül, Pelin Yüksek Lisans, Ekonomi Bölümü Tez Yöneticisi: Prof. Dr. Eyüp Özveren Ocak 2003, 108 sayfa Bu tez Osmanlı İmparatorluğu'nun son dönemini ve Türkiye Curnhuriyeti'nin kurulma aşamasını kapsayan süreklilik/kırılma tartışmalarına para, banka ve finans alanlarında bir katkı yapmayı amaçlamaktadır. Bu konuda geniş kapsamlı bir bakış açısı oluşturmak için, Kari Polanyi'nin (1944) ondokuzuncu yüzyıla ilişkin kurumlar ve kurumsal değişim tezi temel alınmıştır. Bu bağlamda, çalışmanın odak noktası, Türkiye için kırılma noktası oluşturan Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası'mn kurulmasına giden süreçtir. Bu süreç 1913-1930 döneminde gözlemlenmektedir. Osmanlı İmparatorluğu'ndan devralman finansal yapı üzerine kurulmuş olan milli bankaların incelenmesi, bu çalışmanın ekonomik yönünü, bankacılık düzenlemelerine ilişkin Türkiye Büyük Millet Meclisi Zabıt Cerideleri'nin incelenmesi de politik yönünü oluşturmaktadır.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT INSTITUTIONAL TRANSITON IN MONEY, BANKING, AND FINANCE: THE OTTOMAN EMPIRE AND TURKEY; 1913-1930 Özgönül, Pelin M.Sc, Department of Economics Supervisor: Prof. Dr. Eyüp Özveren January 2003, 108 pages This thesis aims at contributing to the debate on continuity/discontinuity from the Ottoman Empire to the Republic of Turkey regarding the fields of money, banking, and finance. In order to pave the way for a comprehensive exploration of the subject, Karl Polanyi's (1944) thesis on institutions and institutional change concerning the 19th century order is employed. In this context, in the particular Turkish case, the focus is placed upon the process leading to the establishment of the Central Bank of Turkey, which itself is the subject of final discontinuity. This process manifests itself in the 1913-1930 period. Concentration on the creation of national banks on the grounds of financial structure inherited from the Ottoman Empire constitutes the economic aspect of this study whereas the examination of the minutes of the National Assembly concerning banking arrangements forms the political aspect of this study.