Perceived social support, coping strategies and stress-related growth as predictors of depression and hopelessness in breast cancer patients
Meme kanseri hastalarda depresyon ve umutsuzluğun yordayıcıları olarak, algılanan destek, başa çıkma yolları ve strese bağlı gelişim
  1. Tez No: 140184
  2. Yazar: ASLI KESİMCİ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. A. NURAY KARANCI
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Psikoloji, Psychology
  6. Anahtar Kelimeler: Algılanan sosyal destek, başa çıkma yolları, strese bağlı gelişim, depresyon ve umutsuzluk vi, Perceived social support, coping strategies, stress-related growth, depression and hopelessness. rv
  7. Yıl: 2003
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Psikoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 117
Özet
öz MEME KANSERÎ HASTALARINDA DEPRESYON VE UMUTSUZLUĞUN YORDAYICILARI OLARAK, ALGILANAN SOSYAL DESTEK, BAŞA ÇIKMA YOLLARI VE STRESE BAĞLI GELİŞÎM KESÎMCÎ, Ash Yüksek Lisans, Psikoloji Bölümü Tez Yöneticisi: Prof Dr. A. Nuray KARANCİ Ocak 2003, 105 sayfe Bu çalışmanın amacı, Türk meme kanseri hastalarmdaki depresyon ve umutsuzluğun yordayıcılanm araştırmaktır. Bu çalışmada, sosyo-demografik özellikler, medikal değişkenler, algılanan sosyal destek, başa çıkma yolları ve strese bağlı gelişim değişkenleri, depresyon ve umutsuzluğun yordayıcılan olarak kullanılmıştır. Bu çalışmaya Demetevler ve Ahmet Andiçen Onkoloji hastanelerinden toplam 100 meme kanseri hastası katılmıştır. Ancak, bu 100 meme kanseri hastasının 9'u daha önce psikiyatrik tedavi almış olduklarından dolayı çalışmadançıkarılmışlardır. Araştırmada kullanılan araçlar altı bölümden oluşmaktadır ve bu araçlar, araştırmacılar tarafından hastalara, hastane ortamında yüz-yüze görüşme formatında uygulanmıştır. Hastalarla görüşme ortalama olarak 1 saat sürmüş ve veri toplama işlemi yaklaşık 4 ay devam etmiştir. Bu çalışmada kullanılan ölçekler, Çok Boyutlu Algılanan Sosyal Destek ölçeği, Başa Çıkma Yollan Ölçeği, Beck Depresyon Ölçeği, Umutsuzluk ölçeği ve Strese-bağlı Gelişim ölçeği'dir. Bu Ölçeklere ait Cronbach Alpha güvenirlik katsayıları tatmin edici bulunmuştur. Başa Çıkma Yollan ölçeği'ne uygulanan faktör analizi sonucunda; çaresiz başa çıkma yolu, iyimser/sosyal destek arama başa çıkma yolu, problem çözme başa çıkma yolu ve kaderci başa çıkma yolu olmak üzere dört faktör bulunurken, Çok Boyutlu Algılanan Sosyal Destek Ölçeği'ne uygulanan faktör analizi sonucunda özel insanlardan gelen sosyal destek, aileden gelen sosyal destek ve arkadaşlardan gelen sosyal destek olmak üzere üç faktör bulunmuştur. Çalışmanın regresyon analizleri sonucunda, gelir düzeyi, algılanan sosyal destek, iyimser/sosyal destek arama başa çıkma yolu, çaresiz başa çıkma yolu ve strese bağlı gelişim değişkenleri depresyonun yordayıcılan olarak bulunurken, medeni durum, algılanan sosyal destek, iyimser/sosyal destek arama başa çıkma yolu ve çaresiz başa çıkma yolu umutsuzluğun yordayıcılan olarak bulunmuşlardır. Çalışmanın sonuçları, tartışma bölümünde flgüi literatür ışığında tartışılmış, çalışmanın kısıtlılıkları, klinik göstergeleri ve gelecek araştırmalar için öneriler sunulmuştur.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT PERCEIVED SOCIAL SUPPORT, COPING STRATEGIES AND STRESS-RELATED GROWTH AS PREDICTORS OF DEPRESSION AND HOPELESSNESS IN BREAST CANCER PATIENTS KESÎMCÎ, Ash M.S., Department of Psychology Supervisor: Prof. Dr. A. Nuray KARANCİ January 2003, 105 pages The main aim of the present study was to investigate the predictors of depression and hopelessness in a sample of Turkish breast cancer patients. The socio-demographic and medical variables, perceived social support, coping strategies and stress-related growth were used as predictors of depression and hopelessness. One hundred breast cancer patients from Demetevler and Ahmet Andiçen Oncology Hospitals participated in this study. Nine of the breast cancer patients were excluded from the study due to previous psychiatric illness. The research iiiinstrument consisted of six parts and was administered to the patients by the researchers in a face to face interview format in the hospitals. Interviews with patients took approximately one hour and the process of data collection contained for four months. The scales used in the research were Multidimensional Scale of Perceived Social Support, Ways of Coping Inventory, Beck Depression Inventory, Hopelessness Scale and Stress-Related Growth Scale. The Cronbach Alpha reliability coefficients of these scales were satisfactory. Responses to the Ways of Coping Inventory were subjected to factor analysis and this analysis yielded four factors, namely helplessness coping, optimistic/seeking social support coping, problem solving coping and fatalistic coping whereas factor analysis of Multidimensional Scale of Perceived Social Support yielded three factors namely, support from significant others, support from family and support from friends. The results of the regression analysis showed that income level, perceived social support, optimistic/seeking social support coping, helplessness coping and stress-related growth were predictors of depression, whereas marital status, perceived social support, optimistic/seeking social support coping and helplessness coping appeared as predictors of hopelessness. The results of the study were discussed in the light of the literature, shortcomings of the study, clinical implications and suggestions for future research were proposed.