Major debates in the Turkish left an class in the 1960s
1960'larda Türk solunda sınıf üzerine yapılan temel tartışmalar
  1. Tez No: 140187
  2. Yazar: BEYCAN MURA
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. H. TARIK ŞENGÜL
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Siyasal Bilimler, Political Science
  6. Anahtar Kelimeler: Sınıf, Türk Solu, Türkiye îşçi Partisi (TİP), M. Ali Aybar, Behice Boran, Yön, Class, Turkish Left, Turkish Workers' Party (TİP), M. Ali Aybar, Behice Boran, Yön
  7. Yıl: 2003
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Siyaset Bilimi ve Kamu Yönetimi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 151
Özet
Ml oz 1960'LARDA TÜRK SOLUNDA SINIF ÜZERİNE YAPILAN TEMEL TARTIŞMALAR Mura, Beycan Yüksek Lisans, Siyaset Bilimi ve Kamu Yönetimi Bölümü Tez yöneticisi: Doç. Dr. H. Tank Şengül Ocak 2003, 140 sayfa Bu çalışmada, 1960'lı yıllarda Türk solu içindeki farklı yaklaşımların analizlerini nasıl bir sınıf kavramsallaştırmasına dayandırdıkları ele alınmaktadır. Bu yaklaşımların Türkiye'nin sınıfsal yapısını analiz edişleri, önerdikleri farklı devrim stratejilerinin yaptıkları sınıf analizleriyle olan ilişkisi çalışmada yürütülen tartışmanın temel eksenlerim oluşturmaktadır. Yaklaşımların önemli temsilcileri olarak Doğan Avcıoğlu, Mehmet Ali Aybar ve Behice Boran'ın fikirlerinin yamsıra, YÖN hareketi ile Türkiye İşçi Partisi'nin metinleri sımf kavramsallaştırmalarımn hangi yöntemsel ve kuramsal temellere dayandığının ortaya çıkarılması için kullanılmıştır.VI Çalışmada bir yandan ele alman yaklaşımların aralarındaki farklılıklara rağmen bazı ortak öncüllerden hareket ettiMerinin altı çizilirken, diğer yandan da 1960'lardaki sınıf tartışmalarının yöntemsel yetersizlikleri ve zaafları eleştirilmeye çalışılmıştır. Tartışmaların zengin içeriğine karşın temel problem, ilişkisel bir sınıf kavramsallaştrrmasınm eksikliği olarak saptanmıştır.
Özet (Çeviri)
Ill ABSTRACT MAJOR DEBATES IN THE TURKISH LEFT ON CLASS IN THE 1960s Mura, Beycan M. S., Department of Political Science and Public Administration Supervisor: Assoc. Prof. Dr. H. Tank Şengül January 2003, 140 pages This study deals with on what kind of a class conceptualisation the different approaches in the Turkish left in the 1960's based their analysis. The way in which these approaches made the class structure of Turkey, how they related this class analysis with their suggested revolutionary strategies constitute the basic axes of the discussion conducted by the study. In order to find out on what methodological and theoretical grounds the different conceptualisations of class are based, both the ideas of the main representatives of the approaches like Doğan Avcıoğlu, Mehmet Ali Aybar, Behice Boran and the documents of YÖN movement as well as those of the Turkish Workers' Party (TİP) are used.IV In the study while the fact that these approaches, despite their differences depart from some common premises is underlined, it is also attempted to give a critique of the methodological inadequacies and vulnerabilities of the debates on class in the 1960's. In spite of the rich content of the debates, the basic problem is presented as the lack of a relational conceptualisation of class.