History and theory in the construction of Özbeg and Kazakh identity
Özbek ve Kazak kimliklerinin oluşumunda tarih ve kuram
  1. Tez No: 140188
  2. Yazar: YUNUS EMRE GÜRBÜZ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. İSENBİKE TOGAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Tarih, History
  6. Anahtar Kelimeler: Özbeg, Özbek, Kazak, emic, epic, habitus, algı, kimlik, millet oluşumu, Kazakistan, Özbekistan. VI, Özbeg, Uzbek, Kazakh, emic, epic, habitus, perception, identity, nation formation, Kazakhstan, Uzbekistan. IV
  7. Yıl: 2003
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Tarih Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 241
Özet
oz ÖZBEG VE KAZAKH KİMLİKLERİNİN OLUŞUMUNDA TARİH VE KURAM Gürbüz, Yunus Emre Yüksek Lisans, Tarih Bölümü Tez Yöneticisi: Prof. Dr. Isenbike Togan Ocak 2003, 226 sayfa Bu çalışmanın amacı, algıdaki değişimleri göstermek için emik ve etic bilgi kaynaklarını kullanarak, Özbeg ve Kazak olarak adlandırılan toplulukların ortaya çıkışlarını ve gelişimlerini izlemektir. İncelediğim dönem ve bölge Özbek ve Kazak olarak adlandırılan kavimlerin ortaya çıktığı Cengiz sonrası dönemde Avrasya'yı kapsamaktadır. Ele aldığım uzun dönem ve kullandığım hem emik ve hem etik kaynaklar, kimliklerin algılarımızı etkileyen habitus 'un ürünü olduğunu gösterdi. Habitus, sürekli bir değişim içinde olduğu için algılar, anlamlar, kavramlar ve kimlikler de sürekli yeniden inşa edilmektedir ve bu nedenle sabit olarak görülmemelidirler. Kimlikler ve kavramlar bağlamları içinde anlaşılmalıdır ve zamanya da mekan olarak dışarıdan bakan birinin kendi kavramlarını empoze etmesi anlam kaymalarına neden olabilir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT THE THEORY AND HISTORY IN THE MAKING OF ÖZBEG AND KAZAKH IDENTITY Gürbüz, Yunus Emre M. S. Department of History Supervisor: Prof. Dr. Isenbike Togan January 2003, 226 pages The purpose of this dissertation is to follow the process of the emergence and development of the peoples called as Özbegs and Kazakhs by using both emic and etic sources of knowledge and to reflect the differences in perception. The period I have studied covers the post-Chinggisid period in Eurasia, where the tribes defined as Özbegs and Kazakhs emerged. The long period as well as both etic and emic sources I have examined showed that identities are outcomes of the habitus, which affects our perception. As the habitus is in a continuous change, perceptions, meanings, terms and identities are also continuously reconstructed, and therefore they shouldn't be considered as static. Identities and terms need to be understood mwithin their context and imposing notions by an outsider from a different time and place can lead to distortions.