The conception of development in the Turkish left in the 1960s: The case of TİP
TİP örneğinde 1960'larda Türkiye solunda kalkınma düşünceleri
  1. Tez No: 147594
  2. Yazar: GÖKÇE HEVAL ŞİMŞEK
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. GALİP YALMAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Siyasal Bilimler, Political Science
  6. Anahtar Kelimeler: Kalkınma, sosyalizm, TİP, Türk solu, Development, socialism, TİP, Turkish Left IV
  7. Yıl: 2004
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Siyaset Bilimi ve Kamu Yönetimi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 116
Özet
Bu çalışmada amaçlanan 1960'lı yıllarda Türkiye solunda yürütülen tartışmalarda önemli yer tutan kalkınma sorununu TİP 'in görüşleri çerçevesinde değerlendirmektir. TİP 'in konuya bakışının kalkınma sorununa dönemin uluslararası yaklaşımının yansıması olan 'kalkınmacı sosyalizm' anlayışı ekseninde ortaya konulduğu görülmektedir. Çalışmada incelemenin tarihsel bir bağlama yerleştirilmesinin, TİP' in çözümlemelerinin kuramsal temelini kavramak açısından önem taşıdığı savunulmuştur. Bu çerçevede ulusal ve uluslararası ölçekte yaşanan önemli gelişmeler ve dönemin 'bağımlılık' ve 'kapitalist olmayan kalkınma yolu' tartışmaları da ayrıca değerlendirilecektir.
Özet (Çeviri)
The object of this study is to elaborate the question of development, which was an issue of major concern in the Turkish left in the 1960's with reference to the views of TİP. It is seen that TİP' s conception of the issue was articulated through an understanding of 'developmentalist socialism', which was a reflection of the international approaches to the question of development during the period. It is argued in the study that the placing of the evaluation within a historical context is crucial in order to comprehend the theoretical standpoint of the analyses of TİP. In this sense, the major developments on the national and international level during the period and the debates on 'dependency' and 'non-capitalist path of development' will also be elaborated.