The Effect of an assertiveness training on the assertiveness and self esteem level of 5th grade children
Atılganlık eğitiminin 5. sınıf öğrencilerinin atılganlık ve öz saygı düzeylerine tekisi
  1. Tez No: 140190
  2. Yazar: ADİLE GÜLŞAH SERT
  3. Danışmanlar: PROF. DR. FÜSUN AKKÖK
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: Atılganlık, Atılganlık Eğitimi, Öz saygı, Önergenlik vı, Assertiveness, Assertiveness Training, Self Esteem, Preadolescence IV
  7. Yıl: 2003
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Eğitim Bilimleri Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 155
Özet
oz ATILGANLIK EĞİTİMİNİN 5. SINIF ÖĞRENCİLERİNİN ATILGANLIK VE ÖZ SAYGI DÜZEYLERİNE ETKİSİ Sert, Adile Gttlşah Yüksek Lisans, Eğitim Bilimleri Bölümü Tez Yöneticisi: Prof. Dr. Füsun Akkök Haziran 2003, 141 sayfa Atılganlık, çocukların yaşıttan, anne babalan, öğretmenleri ve diğer sosyal çevrelerinde sağlıklı insan ilişkileri geliştirebilmeleri için önemli olan bir beceridir. Çocuklar sosyal, akademik ve kişisel yaşamlarında atılganlık becerilerini kullandıklannda başanlı sonuçlara ulaşma olasılıklannı artırmış olurlar. Atılganlık ve öz saygı arasında bazı olumlu ilişkiler bulunmaktadır. Buradan hareketle, atılganlık eğitiminin 5. sımf öğrencilerinin atılganlık ve öz saygı düzeylerine olan etkisinin incelenmesinin çocuklann gelişimine pek çok yönde katkıda bulunacağı kabul edilmektedir.Bu çalışma 5. sınıf ilköğretim okulu öğrencilerine yönelik bir atılganlık eğitimi geliştirmeyi ve bu eğitimin atılganlık ve öz saygı düzeyleri üzerindeki etkisini araştırmayı amaçlamaktadır. Bu araştırmaya Ankara Üniversitesi Geliştirme Vakfı Özel İlköğretim Okulu'ndan 24 öğrenci katılmıştır. Deneysel araştırma deseni kullanılmıştır. Deney ve kontrol grubu Atılganlık Envanteri ve Coopersmith Öz saygı Envanteri'nden alman öntest ve sontest sonuçlarına göre karşılaştinlmıştır. Öğretmenlerin gözlemleri verilen kayıt belgeleri ile son test Ölçümlerinde geri toplanmıştır. Deney grubuna 8 haftalık atılganlık eğitimi uygulanmıştır. Atılganlık eğitiminin çocukların atılganlık düzeylerine olan etkisini ortaya çıkarmak amacıyla ilişkisiz örneklemler t testi kullanılmıştır. Sonuçlar iki grup arasında atılganlık puanları açısından anlamlı bir fark olduğunu göstermiştir. Atılganlık eğitiminin çocukların öz saygı düzeylerine olan etkisini ortaya çıkarmak ve gruplar arasındaki farkları ortaya koymak üzere Kovaryans Analizi (ANCOVA) kullanılmıştır. Sonuçlara bakıldığında öz saygı düzeyleri yönünden deney grubunda öntest ile sontest arasında anlamlı bir fark gözlenmemiştir. Öğretmenlerden edinilen gözlemler doğrultusunda ise programın çocukların öz saygı düzeylerine olumlu katkıda bulunduğu belirtilebilir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT THE EFFECT OF AN ASSERTIVENESS TRAINING ON THE ASSERTIVENESS AND SELF ESTEEM LEVEL OF 5th GRADE CHILDREN Sert, Adile Gülşah M.S. Department of Educational Sciences Supervisor: Prof. Dr. Füsun Akkök June 2003, 141 pages Assertiveness is an important skill for children to develop healthy human relations with peers, parents, teachers, and all the other social contacts. When children use assertiveness skills in their social, academic and personal life, they enhance the potential of reaching successful outcomes. There are some positive correlations between assertiveness and self esteem. Thus, investigating the effects of an assertiveness training on the assertiveness and self esteem levels of 5th grade children would contribute to a lot of aspects on the development of children. inti. This study aims to develop an assertiveness program for 5 grade elementary school students and has the purpose of exploring the effects on children's level of assertiveness and self esteem. The participants of the study were from Ankara University Education Development Foundation Primary School. Twenty four students participated in the study. The experimental design was used in which 2 groups were compared on pre test and post test measures by using Assertiveness Inventory and Coopersmith Self Esteem Inventory. Moreover, observations of teachers were collected through the record sheets. The experimental group was given an 8 week training. In order to explore the effects of assertiveness training on assertiveness levels of the children independent samples t test was used. The results revealed that there were significant differences between the two groups based on assertiveness scores. Inn order to explore the effects of assertiveness training on self esteem levels of children, Analysis of Covariance (ANCOVA) was used. However, there were no significant differences found on self esteem scores between the two groups. On the other hand, according to the observations that were collected from the teachers, it could be stated that the training contributed positively to the children's self esteem.