Öz-belirlemeli öğretim modeli ile sunulan öz-güven eğitim programının duygu ve davranış bozukluğu riski olan bireylerin öz-güven davranışlarına etkisinin incelenmesi
The effect of assertiveness training through self-determination learning model instruction on individuals with risk of emotional and behavioral disorders
  1. Tez No: 992163
  2. Yazar: FATİH KIVANÇ ERDOĞAN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. NECDET KARASU
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: Atılganlık, Davranış bozuklukları, Davranış geliştirme, Duygu dışavurum tarzları, Duygusal davranışsal bozukluklar, Öz belirleme, Öz güven, Özel eğitim, Özel gereksinimli bireyler, Özel gereksinimli çocuklar, Assertiveness, Behavioral disorders, Behaviour development, Emotional expression styles, Emotional and behavioral disorders, Determination of essense, Self confidence, Special education, Special needs individuals, Children with special needs
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Gazi Üniversitesi
  10. Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Özel Eğitim Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Özel Eğitim Bilim Dalı
Özet
Bu araştırmada Öz-belirlemeli Öğrenme Modeli (ÖZBÖM) ile sunulan Öz-Güven Eğitim Programının (ÖZGEP) Duygu ve Davranış Bozukluğu (DDB) riski olan öğrencilerin özgüven davranışlarına etkisi incelenmiştir. Üçüncü sınıfa devam eden dört erkek öğrencinin katıldığı ÖZGEP tek denekli araştırma yöntemlerinden davranışlar arası yoklama denemeli çoklu yoklama modeli ile tasarlanmış, dört farklı katılımcı ile yinelenmiştir. Öz-güven davranışları içerisinde yer alan sözel özgüven, sözel olmayan özgüven ve aktif dinleme davranışlarının kalitelerine dair nitel veriler toplanarak deneysel desen desteklenmiştir. Küçük grup öğretimi olarak sunulan oturumların verileri bireylerin kendi sınıflarında uygun biçimde itiraz etme, uyarıda bulunma ve rica etme gerektiren fırsatlar sırasında toplanmıştır. Uygulama sonrasında tüm katılımcıların öz-güven davranış sayılarında ve kalitesinde artış görülmüştür. Katılımcıların öz-güven becerilerini okul kantininde tanımadığı akranları karşısında genelleyebildikleri ve üç haftaya kadar korudukları bulgulanmıştır. Öğretmenler ve ebeveynlerden toplanan sosyal geçerlik verilerinde özgüven becerilerinin önemli ve ÖZGEP'in geçerli olduğu ifade edilmiştir. Araştırmada bilişsel süreç becerilerinin kullanıldığı bir rol oynama tekniğini benimsenerek, yalnızca doğal ortamlarda toplanmış ve davranışı prova etme ve rol oynama tekniğinin geçerlik tartışmalarına katkı sağlayacak biçimde tartışılmıştır. Öğretmenlerin otoriter tutumlarının öğrencilerin öz-güvenli davranışlarını sınırlandırabileceği görülmüş ve ileriki araştırmalar için öneriler sunulmuştur.
Özet (Çeviri)
This study examines the impact of Assertiveness Training (AT) implemented through the Self-Determination Learning Model Instruction (SDLMI) on the assertive behaviors of individuals at risk for Emotional and Behavioral Disorders (EBD). Four male third-grade students participated in the research, which utilized a multiple-probe design featuring probe trials across behaviors from a single-subject design. The study was replicated with four additional participants. Qualitative data were collected to support verbal assertiveness, non-verbal assertiveness, and active listening in the study's design. Data collected from small group instruction sessions conducted within the classroom context focused on individuals' responses to rejection, warnings, and requests. A comprehensive post-session analysis indicated that all participants demonstrated marked improvements in assertive behaviors, both in terms of quantity and quality. Moreover, they demonstrated an ability to generalize their assertive behaviors with peers in the school cafeteria, maintaining these behaviors for up to three weeks. The study emphasized the importance of social validity for both teachers and parents in terms of their characteristics, confirming the effectiveness of AT. This research contributes to the dialogue surrounding the validity of behavior rehearsal techniques. Data collection occurred exclusively in natural settings, employing a role-playing technique to engage cognitive process skills. Additionally, findings indicated that authoritarian attitudes among teachers could hinder students' assertive behaviors, leading to suggestions for future research in this field.