KOBİ'lerin ihracat davranışları: Kahramanmaraş tekstil sektöründeki KOBİ'lerde ampirik bir araştırma
SMEs exportation behaviors: An empirical research on SMEs in Kahramanmaras textile industry
- Tez No: 140205
- Danışmanlar: PROF. DR. H. ÇETİN BEDESTENCİ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İşletme, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: İhracat davranışı, KOBİ, Uluslararasılaşma, Tekstil Sektörü I, Export behavior, SMEs, Internationalization, Textile sector. II
- Yıl: 2003
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 114
Özet
Ülke ekonomileri için, önemli bir unsur olan KOBİ'lerin; değişen dünya düzeni içerisinde ve hızlı küreselleşme eğilimleri karşısında, uluslararasılaşmaya adım atmaları artık bir zorunluluk olarak görülmektedir. Uluslararasılaşma faaliyetlerinin ilk adımı olarak görülen ihracat, genellikle KOBİ'ler için en uygun uluslararasılaşma stratejisi olarak değerlendirilmektedir. KOBİ'ler yapısal özelliklerinin bir sonucu olarak bir takım avantaj ve dezavantajlara sahiptirler. Her KOBİ, bu avantajlar ve dezavantajların tümünü bünyesinde bir arada taşımazlar ve dolayısıyla birbirinden farklı özellikler taşırlar. İhracat faaliyetinin, KOBİ'ler için önemli bir yönetimsel ve örgütsel karar olduğu düşünüldüğünde, bu işletmelerin ihracat faaliyetinde bulunup bulunmamaları; ihracat faaliyetinde bulunuyorlarsa, bu faaliyetin ihracata yaklaşım şeklinin nasıl olduğu önem kazanmaktadır. İhracat davranışı olarak ifade edilen bu yaklaşımları etkileyen bir takım itici ve çekici faktörler mevcuttur. İşletme içinden ve dışından kaynaklanan bu faktörler, işletmelerin ihracat faaliyetlerinin aktiflik veya pasifliğini etkileyen faktörlerdir. Bu çalışmada, ulusal ve özellikle bölgesel ekonomik kalkınmada önemli yeri olduğuna inandığımız Kahramanmaraş tekstil sektöründe faaliyet gösteren KOBİ'lerin ihracat faaliyetlerinin yapısını belirleyen bu faktörleri ve bu işletmelerin genel olarak ihracat davranışlarının aktif mi, yoksa pasif mi olduğunu ortaya koymaya çalıştık.
Özet (Çeviri)
Small and Medium Sized Enterpriser (SMEs), which are very important elements for the national ecenomics because of their structural aspects and the contributions to the economy, must attempt to become international in a fast changing and globalized world environment. The export, which is regarded as the first step at the activity for becoming internationalized, is evoluated as the most suitable strategy for the SMEs. As a result of their structual aspects, the SMEs have a number of avdantages and disadvantages. Every SMEs does not possess all the advantages and disadvantages at the same time, therefore they have different characteristics from each other. When the export activity is thought as an important administrative and organizational decision for the SMEs, fallowing issues gain importance, whether SMEs involve such activities how is the approach of their export activity. There are some pushing and pulling factors which affect such approaches known as the export behavior. These factors, occurs either in the organization or out of the organization, affect the organizations export activities in either active or passive directions. ; In this study, we attempt to find out the factors which determine the export activities of SMEs operated in the textile sector of the city of Kahramanmaraş, have a very important place in the national and especially regional economic development. The study also attempt to define whether the export activities of such enterpriser are active or passive.