Toplumsal değişme ve din - Kahramanmaraş örneği-
Social change and religion - The case of Kahramanmaraş-
- Tez No: 140204
- Danışmanlar: PROF. DR. HÜSNÜ EZBER BODUR
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Felsefe, Sosyoloji, Philosophy, Sociology
- Anahtar Kelimeler: Toplumsal Değişme, Din, Kahramanmaraş, Change, Social Change, Religion, and Kahramanmaraş
- Yıl: 2003
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Felsefe ve Din Bilimleri Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 113
Özet
Sanayi devriminin yarattığı değişim dalgası, toplumları binlerce yıldır sahip oldukları geleneksel hayat çizgisini ve bu çizgide varlığını sürdüren en temel kurumlan değişime yöneltmiştir. Kimi zaman etken, kimi zaman da edilgen bir rol üstlenerek bireylerin dünyayı resmetmelerinde önemli fonksiyonları olan din de bu değişim sürecinden oldukça etkilenmiş görünmektedir. Türk insanının binlerce yıldır sahip olduğu sosyo kültürel yaşam biçimi, Cumhuriyetin kuruluşuyla birlikte din, iktisat, ahlak, siyaset, hukuk, eğitim, aile gibi en temel kurumlarıyla modern, seküler, rasyonel yaşam biçimine yönelerek sosyal transformasyon ve küreselleşmenin yarattığı“yeni dünya düzeni”etkisinde yeni formlara kucak açmış bulunmaktadır. Bu süreçte önemli tepkimelere giren Kahramanmaraş toplumunun yaşam tarzında inanç, ibadet ve toplumsal boyutuyla, önemli bir yer tutan sosyo dini hayatı, tesadüfi örneklem yoluyla incelenmiştir. Böylece dinin değişme sürecinde aldığı varsayılan, toplumsal değişmeyi engelleyici ve hızlandırıcı rollerinin yanmda, bu süreçten etkilenen yönleri, sosyolojik yaklaşımla anlaşdmaya çalışılmıştır. Sosyo ekonomik statünün temel belirleyicilerinin bağımsız, dinin bağımlı değişken olarak ele alındığı çalışmamızda, araştırma evreninin yavaş da olsa değişme sürecini yaşadığı, ancak geleneksel muhafazakar yapısının çeşitli biçimlerde varlığını sürdürdüğü tespit edilmiştir.
Özet (Çeviri)
The wind of change, which industrial revolution created, has directed traditional way of life that societies, have had for thousand years and also basic institutions which have lived in this line towards change. Some times taking on active and also passive role; Religion which has important functions in case that individuals have pictured the world, extremely seems to be effected from this process of social change. Heading towards secular, modern, rational new life style with basic institutions as religion, economy, politics, law, education, family along with the declaration of Republic; Socio-cultural life style which Turkish people have had for many years seems to be accepted new shapes of“The New World Systems”movement that global created during the term of social transformation. During this process, in the life style of Kahramanmaraş society which has undergone notable reactions, religion which has a significant place with its faitful, worship, and social dimension has been analysed through the exemplifying method with relation to the social change. Thus, besides the roles which religion is assumed to take during the process of change and, which are delaying and accelerating the social change, the apects which have been affected by this process have been tried to be comprehended with a social perspective. In our study, which has been taken up the basic definitions of socio-economic status as independent and religion as depent variable, it has been accelerated that research environment, even though slowly, has been going thorugh a process of change however, its traditional conservative structure has been surviving in various shapes.