Global citizenship and the global city
Küresel vatandaşlık ve küresel kent
  1. Tez No: 140232
  2. Yazar: ÖZLEM ÖZTEMEL
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. MESUT YEĞEN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Sosyoloji, Sociology
  6. Anahtar Kelimeler: vatandaşlık, küreselleşme, küresel kent, küresel vatandaşlık i, citizenship, globalization, global city, global citizenship 111
  7. Yıl: 2003
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Sosyoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 163
Özet
Yirminci yüzyılın sonlarından günümüze; ekonomik, kültürel ve sosyo-politik alanda kendini hissettiren global değişmeler sonucunda; ulus çerçevesinde tanımlanmış olan vatandaşlık tanımı da bu değişimden etkilenmektedir. Bu sebeple, bu çalışma boyunca global düzeyde vatandaşlığın kurulumu, global kentteki sosyal dinamikler çerçevesinde tartışılmaktadır. Bu çalışma global gelişmelerin yoğunlaşma noktası olarak kavramsallaştırılan global kent düzeyinde vatandaşlık kavramının hangi aktörler tarafından ve ne şekilde tanımlandığını sorgulamaktadır.
Özet (Çeviri)
In the last two decades, the accelerated global developments in economic, cultural and socio-political era have affected the constitution of citizenship which has been defined in accordance with nation. Therefore, this thesis analyses the debate on global citizenship around the issue of the state of citizenship under the conditions of global city. This thesis focuses on the question 'who is (not) the citizen' or 'who act as citizen' in the space of global cities. In other words, it questions how and by whom citizenship is being challenged and constituted in the context of global cities?