The Effect of a wellness oriented stress management program on stress level and coping strategies of university students
Sağlık yaşam biçimi geliştirmeye yönelik stresle başa çıkma programının üniversite öğrencilerinin stres düzeyleri ve stresle başa çıkma stratejileri üzerine etkisi
- Tez No: 140231
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. OYA YERİN GÜNERİ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Psikoloji, Education and Training, Psychology
- Anahtar Kelimeler: Stres, Başa Çıkma Stratejileri, Sağlıklı Yaşam Biçimi Geliştirmeye Yönelik Stresle Başa Çıkma Programı. vı, Stress, Coping Strategies, Wellness Oriented Stress Management Program IV
- Yıl: 2003
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Eğitim Bilimleri Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 146
Özet
oz SAĞLIKLI YAŞAM BİÇİMİ GELİŞTİRMEYE YÖNELİK STRESLE BAŞA ÇIKMA PROGRAMININ ÜNİVERSİTE ÖĞRENCİLERİNİN STRES DÜZEYLERİ VE STRESLE BAŞA ÇIKMA STRATEJİLERİ ÜZERİNE ETKİSİ Masraf, Funda Utku Yüksek Lisans, Eğitim Bilimleri Bölümü Tez Yöneticisi: Yrd. Doç. Dr. Oya Yerin Güneri Temmuz 2003, 134 sayfa Bu çalışmanın amacı, sağlıklı yaşam biçimi geliştirmeye yönelik stresle başa çıkma programının üniversite hazırlık sınıfı öğrencilerinin stres düzeyleri ve stresle başa çıkma stratejileri üzerine etkisini araştırmaktır. Çalışmanın örneklem grubunu, Üniversite Öğrencileri İçin Yaşam Olayları Anketi temel alınarak 223 Orta Doğu Teknik Üniversitesi hazırlık sınıfı öğrencileri arasından gönüllü olarak seçilen 14 öğrenci (9 erkek, 5 kız) oluşturmuştur. Bu araştırmada ön-test, son-test, deney ve kontrol gruplarından oluşan deneysel desen kullanılmıştır. Seçilen öğrenciler deney ve kontrol gruplarına rastgele atanmışlardır. Sekiz haftalık Sağlıklı Yaşam Biçimi Geliştirmeye Yönelik Stresle Başa Çıkma Programı'na katılan deney grubu 7 öğrenciden (4 erkek, 3 kız) oluşmuştur. Her bir oturum yaklaşık 90 dakika sürmüş veeğitim programı 6 haftada tamamlanmıştır. Programa katılmayan kontrol grubu 7 öğrenciden (5 erkek, 2 kız) oluşmuştur. Araştırmada elde edilen verilerin analizinde Mann-Whitney U test tekniği kullanılmıştır. Bulgular Sağlıklı Yaşam Biçimi Geliştirmeye Yönelik Stresle Başa Çıkma Programı 'mn, deney grubundaki deneklerin stres düzeylerini azaltmada etkili olmadığım göstermiştir. Ayrıca bulgular, Sağlıklı Yaşam Biçimi Geliştirmeye Yönelik Stresle Başa Çıkma Programının, Stres Yaşantılarında Kullanılan Başa Çıkma Stratejileri Ölçeğinin sadece kendini suçlama alt ölçeği puanlarında anlamlı bir değişikliğe neden olduğunu, ancak diğer alt test puanlan olan problem çözme, sosyal destek arama, hayal etme ve kaçınma puanlan üzerine bir etkisi olmadığım göstermiştir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT THE EFFECT OF A WELLNESS ORIENTED STRESS MANAGEMENT PROGRAM ON STRESS LEVEL AND COPING STRATEGIES OF UNIVERSITY STUDENTS Masraf, Funda Utku M.S., Department of Educational Sciences Supervisor: Assist. Prof. Dr. Oya Yerin Güneri July 2003, 134 pages The purpose of this study was to investigate the effect of a wellness oriented stress management program on stress level and coping strategies of university prep school students. The participants of this study were 14 volunteer students (9 boys, 5 girls) selected out of a total 223 Middle East Technical University prep school students on the basis of Life Events Inventory for University Students. A pre-test, post-test experimental, control group design was used in this study. The selected students were randomly assigned to experimental and control group. The experimental group that received wellness oriented stress management program over a period of eight sessions composed of 7 students (4 boys, 3 girls). Each session lasted approximately 90 minutes and training program completed in six weeks. The control group that iiireceived no training a composed of 7 students (5 boys, 2 girls). Mann Whitney-U Test was used to analyze the data collection of the study. The results showed that wellness oriented stress management program was not effective in reducing stress level of the experimental group subjects. The results also demonstrated that although wellness oriented stress management did not significantly change the problem- focused, seeking social support, wishful thinking, and avoidance subscale scores of experimental group subjects from the Ways of Coping Checklist, the program did significantly change blamed self subscale scores.