New global governance regime on information and communication technologies (ICTS) and its effects on Turkish telecommunications industry-a case study on Alcatel-Teletaş
Yeni küresel enformasyon ve iletişim teknolojileri (EİT) yönetim rejimi ve bu rejimin Türk Telekomünikasyon sanayii üzerine etkileri Alcatel Teletaş üzerine bir örnek çalışma
  1. Tez No: 140233
  2. Yazar: TEZCAN ERALP ABAY
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. HALUK GERAY
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Bilim ve Teknoloji, İşletme, Science and Technology, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Enformasyon ve İletişim Teknlolojileri (EİT), küresel EİT rejimi, bilgi toplumu politikaları, Türk elektronik sanayii. iv, Information and communication technologies (ICTs), global regime in ICTs, information society policies, Turkish electronics industry. m
  7. Yıl: 2003
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Bilim ve Teknoloji Politikası Çalışmaları Anabilm Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 197
Özet
oz YENİ KÜRESEL ENFORMASYON VE İLETİŞİM TEKNLOLOJİLERİ (EİT) YÖNETİM REJİMİ VE BU REJİMİN TÜRK TELEKOMÜNİKASYON SANAYİİ ÜZERİNE ETKİLERİ ALCATEL TELETAŞ ÜZERİNE BİR ÖRNEK ÇALIŞMA Abay, Tezcan Eralp Yüksek Lisans, Bilim ve Teknoloji Politikası Çalışmalan Tez Yöneticisi: Doç. Dr. Haluk Geray Ocak 2003, 186 sayfa 19701i yılların başında ortaya çıkan yapısal kriz sonucunda dünya kapitalizmi yeni bir küresel trende girmiştir. Hizmetler sektörü ve özellikle EİTler bu yeni trendde temel roller üstlenmiştir. Bu tarihsel bağlamda, 19801i yıllarda yeni bir küresel EİT yönetim rejimi gelişmiş ülkeler tarafından dünyanın gündemine taşınmıştır. Yeni rejim ulusal pazarlann uluslararası rekabete açılması, özelleştirme ve deregülasyon yoluyla kamu sektörünün serbestleştirilmesi, ve yabancı sermayenin nüfuzunu sağlamak üzere geleneksel sektörel bağlantıların koparalmasına dayanan neo-liberal küreselleşme politikalannca belirlenmiştir. 19901ı yıllarda bu neo-liberal idealist yaklaşım DTÖ, DB ve IMF gibi uluslararası kurumların vasıtasıyla hemen hemen bütün gelişmekte olan ülkelerde baskın yaklaşım haline gelimiştir. Ancak yeni rejim gelişmekte olan ülkeler için yapıcı sonuçlar doğurmamıştır. Tam tersine, bu ülkelerin sanayileri çokuluslu şirketlerin sert rekabetinden zarar görmüştür. Bu durum Türkiye için de geçerlidir. Uzunca bir süredir egemen politika yaklaşımının söyleminde yabancı sermaye teknolojik gelişmenin ön koşulu olarak sunulmaktadır. Yabancı sermaye olmadan hiç bir teknolojik gelişmenin olmayacağı varsayılmaktadır. Oysa TELETAŞ örneği bu iddialann tam terisi ispatlamaktadır. Yabancı sermaye TELETAŞ'a hiç bir zaman yeni teknolojiler getirmemiştir, ama var olan teknolojik yeteneklerini zayıflatmıştır. Bu nedenle, uluslararası rekabette ulusal yeteneklerimizi arttırmak için yerli sanayi cesaretlendirilmen ve desteklenmelidir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT NEW GLOBAL GOVERNANCE REGIME ON INFORMATION AND COMMUNICATIONS TECHNOLOGIES (ICTS) AND ITS EFFECTS ON TURKISH TELECOMMUNICATIONS INDUSTRY - A CASE STUDY ON ALCATEL-TELETAŞ ABAY, Tezcan Eralp M.Sc. in Science and Technology Policy Studies Supervisor: Assoc. Prof. Dr. Haluk GERAY January 2003, 186 pages Capitalism had gone into a new global trend as a result of substantial crisis emerged in the beginning of 1970s. Services sectors and ICTs had essential roles in this trend. At this historical context, a new global governance regime on ICTs has put on the world's agenda by the developed countries in the 1980s. The new regime inspired by neo-liberal globalization policies, bases on opening domestic markets to international competition, liberalization of the public sectors by means of privatization and deregulation, and unbundling the conventional sectorial linkages to enable penetration of foreign capital. This neo-liberal idealist approach has become dominant ICTs policy framework in almost all of the developing countries by the assistance of international organizations like te WTO, WB, and IMF in 1990s. However, this new regime has not lead to constructive results for the developing countries. On the contrary, the industries of these countries have been damaged by violent competition of huge multinational corporations. This is the case for Turkey as well. In the discourse of mainstream policy approach, foreign capital is regarded as the prerequisite of technological improvement. It is as if technological development had never taken place with out foreign capital. However, the case of TELETAŞ proves the opposite of these claims. Foreign capital has never brought new technologies to TELETAŞ, but caused to vanish existing technological capabilities. For this reason, in order to increase national capabilities in international competence, local industries should be encouraged and supported.