Change and continuity in the foreign policy of South Africa in the post-Apartheid period
Apartheid sonrası dönemde Güney Afrika'nın dış politikasında değişim ve devamlılık
- Tez No: 140235
- Danışmanlar: PROF. DR. YAKIN ERTÜRK
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Uluslararası İlişkiler, International Relations
- Anahtar Kelimeler: Güney Afrika, apartheid, demokratikleşme, dış politika, değişim, devamlılık. vı, South Africa, apartheid, democratization, foreign policy, change, continuity. IV
- Yıl: 2003
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Uluslararası İlişkiler Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Belirtilmemiş.
- Sayfa Sayısı: 100
Özet
Güney Afrika'nın beyaz azınlık yönetiminden çokırklı demokrasiye geçişinin yakın tarihin en önemli dönüm noktalarından biri olduğu tartışılamaz. 1994'te tüm ırkların katılımıyla yapılan ilk seçimler ve bu seçimlere gelene kadar yaşanan müzakere süreciyle Güney Afrika halkı uluslararası topluma barışçıl yollardan çözümü o güne kadar imkansız gibi görünen bir ihtilafın her iki tarafın da lehine olacak şekilde sonuca bağlanabileceğini göstermiştir. Bu deneyim sonucunda Güney Afrika hem Afrika hem de tüm dünya için örnek bir demokrasi olarak ortaya çıktı. Bu tez Güney Afrika'nın apartheid sonrası dönemdeki dış politikasını incelemektedir. Apartheid rejimiyle mevcut demokratik system arasındaki devamlılıklar incelenmeden Güney Afrika'nın dış politikasının tam olarak anlaşılamayacağını savunmaktadır. Bu belirlenmiş olan beş dış politika konusu için özellikle geçerlidir. Bunlar; Güney Afrika' mn uluslararası siyasi ekonomideki yeri, silah üretimi ve satışı, Güney Afrika'nın Batı'ya bakışı ve Batı'yla ilişkileri, göç ve Güney Afrika'nın bölgesel hegemonyasıdır.Tez değişim ve devamlılığa eğilerek Güney Afrika' mn dış politikasının yeni çizgilerini ortaya koymakta ve Güney Afrika'nın dış politikasının bazı alanlarının niçin değişim geçirdiği veya geçirmediği noktasında benzerlikler görülebileceği sonucuna varmaktadır. Tez hem değişimlerin hem de devamlılıkların çoğunlukla ekonomik ve pratik nedenlerden kaynakladığını savunmaktadır.
Özet (Çeviri)
It cannot be disputed that South Africa's transition from white minority rule to multiracial democracy is one of the great turning points in recent history. With the first all-races elections of 1994 and the negotiation process that led up to it, the people of South Africa demonstrated to the international community the possibility of bringing about a win-win situation for a conflict which had until then seemed impossible to resolve by peaceful means. At the end of this experience, South Africa emerged as a model democracy both for Africa and for the world at large. This thesis is a study of South Africa's foreign policy in the post-apartheid era. It argues that any study of South Africa's foreign policy is incomplete if the continuities from the apartheid regime to the existing democratic system are not located and analyzed. This is especially true for the five foreign policy areas that the thesis identifies to discuss in detail, namely, South Africa's place in the international political economy, arms manufacturing and sales, South Africa's mperception of and relations with the West, migration and South Africa's regional hegemony. Through its study of change and continuity, the thesis establishes the new patterns to South Africa's foreign policy and concludes that certain similarities are visible when it comes to why certain aspects of South Africa's foreign policy have or have not undergone significant change. The thesis argues that both the changes and the continuities have been caused mainly by practical and economic concerns.
Benzer Tezler
- Çin dış politikasında süreklilik ve değişim
Continuity and change in Chinese foreign policy
EBRU ESEN
Yüksek Lisans
Türkçe
2017
Uluslararası İlişkilerKırıkkale ÜniversitesiUluslararası İlişkiler Ana Bilim Dalı
PROF. DR. HALUK ÖZDEMİR
- Neorealist teori bağlamında Çin dış politika stratejilerinin değerlendirmesi
Evaluation of Chinese foreign policy strategies in the context of Neorealist theory
MUHAMMET ENES DOĞANLAR
Yüksek Lisans
Türkçe
2021
Uluslararası İlişkilerBaşkent ÜniversitesiSiyaset Bilimi ve Uluslararası İlişkiler Ana Bilim Dalı
DR. ÖĞR. ÜYESİ HALUK KARADAĞ
- Polonya'nın jeopolitiğinde Almanya'nın yeri
Germany's location in Poland's geopolitics
HASAN HOŞOĞLU
Doktora
Türkçe
2015
Uluslararası İlişkilerKara Harp Okulu KomutanlığıGüvenlik Bilimleri Ana Bilim Dalı
DOÇ. DR. SOYALP TAMÇELİK
- Gelişmekte olan ülkelere yönelik uluslararası sermaye hareketleri ve Türkiye
International capital flaws to emerging markets Turkey
SERKAN ASLAN
Yüksek Lisans
Türkçe
2001
EkonomiMarmara ÜniversitesiSermaye Piyasası ve Borsa Ana Bilim Dalı
Y.DOÇ.DR. ÖZLEM KOÇ