Ethnicity and identity in international relations
Uluslararası ilişkilerde etnisite ve kimlik
- Tez No: 140234
- Danışmanlar: DOÇ. DR. NURİ YURDUSEV
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Uluslararası İlişkiler, International Relations
- Anahtar Kelimeler: Etnik Kimlik, Kimlik, Kimlik Politikaları, Uluslararası İlişkiler, Realizm. vı, Ethnic Identity, Identity, Identity Politics, International Relations, Realism. IV
- Yıl: 2003
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Uluslararası İlişkiler Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 140
Özet
oz ULUSLARARASI İLİŞKİLERDE ETNİSİTE VE KİMLİK Sezai, Semra Ranâ Yüksek Lisans, Uluslararası İlişkiler Bölümü Tez Yöneticisi: Doç. Dr. Nuri Yurdusev Ocak 2003, 129 Sayfa Bu tezin amacı iki farklı çalışma alanı olan kimlik çalışmaları ile Uluslararası İlişkileri birleştirmek ve kimlik politikalarına, etnik çatışmalar, etnik politikalar ve kimlik politikaları üzerinde ve bunların dünya politikasındaki yeri hakkında daha iyi bir kavrama sağlamak için, Uluslararası İlişkiler teorisinde bir yer bulmaktır. Çalışma, Uluslar arası İlişkiler teorisine kimlik çalışmaları yelpazesi perspektifinden yöneltilebilecek soruları cevaplandırmaya ve bu yolla temel uluslararası ilişkiler teorilerinde uluslar arası sistemin bir parçası olarak kimlik kavramını açıklayamayan ve göz ardı eden boşlukları doldurmaya çalışmaktadır. Tez, uluslararası ilişkilerin kimlik ve farklılık dikotomisi üzerinden çalışmanın araştırmacılara ulus-devletten farklı seviyeler ve birimler üzerinde çalışma fırsatı vereceği sonucuna varmaktadır. Bu tür bir yaklaşım uluslararası ilişkileri devletlerarası ilişkiler olarak algılayan indirgemeci yaklaşımların ötesine geçilmesini sağlayacaktır.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT ETHNICITY AND IDENTITY IN INTERNATIONAL RELATIONS Sezai, Semra Rana M.S., Department of International Relations Supervisor: Assoc. Prof. Nuri Yurdusev January 2003, 129 Pages The aim of this thesis is to combine two different areas of study, namely identity studies and International Relations (IR) and find a place for IP (Identity Politics) in IR theorizing in order to reach a better understanding on ethnic conflicts, ethnic politics and identity politics in world politics. The study tries to ask and answer questions posed by the identity studies spectrum for the theory of IR and by doing so seeks to fill a gap in the mainstream IR theory, which fails to account for and explain phenomena of identity that has for so long been ignored, in the international system. The thesis reaches the conclusion that studying international relations through the dichotomy of identity and difference gives scholars room to study at different levels and on different units other than the nation-state. Such a perspective would help avoiding reductionist approaches, which conceptualize international relations as inter-state relations. iii