Possible risk factors for suicide: Depression, anxiety, positive and negative affect, academic achievement, problem-solving skills, and family relations
İntihar için risk faktörleri: Depresyon, kaygı, pozitif ve negatif duygu durum, akademik başarı, problem çözme becerileri ve aile ilişkileri
  1. Tez No: 140236
  2. Yazar: PINAR OR
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. TÜLİN GENÇÖZ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Psikoloji, Psychology
  6. Anahtar Kelimeler: Suicide, Family Environment, Problem Solving Skills, Positive and Negative Affect, Depression and Anxiety iv
  7. Yıl: 2003
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Psikoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 114
Özet
öz ÎNTÎHAR İÇİN RİSK FAKTÖRLERİ: DEPRESYON, KAYGI, POZİTİF VE NEGATİF DUYGU DURUM, AKADEMİK BAŞARI, PROBLEM ÇÖZME BECERİLERİ VE AİLE İLİŞKİLERİ Or, Pınar Yüksek Lisans, Psikoloji Bölümü Tez Yöneticisi: Doç. Dr. Tülin Gençöz Haziran, 2003, 103 sayfa Bu çalışma, Türk üniversite örnekleminde, depresyon, kaygı, pozitif ve negatif duygu durum, aile ortamı, problem çözme becerileri ve cinsiyet, yaş, kardeş sayısı, anne ve babanın eğitim durumu, kişinin yaşamının çoğunu geçirdiği yer, ailenin gelir düzeyi, kişinin üniversite eğitimini sürdürürken kaldığı yer ve not ortalaması gibi kontrol değişkenlerinin intihar düşüncesi üzerindeki belirleyiciliğini araştırmayı amaçlamaktadır. Katılımcılar, Orta Doğu Teknik Üniversitesi, Ankara Üniversitesi ve 9 Eylül Üniversitesi'nin çeşitli bölümlerinde öğrenim görmekte olan 226 öğrencidir. Temel analizler öncesinde, İntihar Olasılığı Ölçeği (İOÖ), Aile Ortamı Ölçeği (AOÖ) ve Problem Çözme Envanteri (PÇE) üzerinde Faktör Analiz işlemleri uygulanmıştır. Bu analizler sonucunda, İOÖ, intihar düşüncesi, düşmanlık vve kendini olumsuz değerlendirme olmak üzere üç alt gruba, AOÖ, birlik-beraberlik ve organizasyon kontrol olmak üzere iki alt gruba ve PÇE ise, aktif problem çözme becerileri ve pasif problem çözme becerileri olmak üzere iki alt gruba ayrılmıştır. Daha sonra, bu alt gruplar kullanılarak, intihar düşüncesinin belirleyici etkilerinin test edilmesi amacıyla hiyerarşik regresyon analizleri yapılmıştır. Ük aşamada, cinsiyet, yaş, anne ve babanın eğitim durumu, kişinin yaşamının çoğunu geçirdiği yer, gelir düzeyi, kişinin şu anda yaşadığı yer ve not ortalaması aşamalı metotla regresyon analizine girilmiştir. İkinci aşamada, çalışmada kullanılan ölçekler, toplam kaygı puanı, pozitif ve negatif duygu durum puanlan, toplam depresyon puanı, pasif ve aktif problem çözme puanlan ve toplam problem çözme puanı, birlik-beraberlik ve organizasyon kontrol puanlan, toplam aile ortamı ölçeği puanı, analize girilmiştir. PÇE dışında hiçbir ölçekte cinsiyet için anlamlı bir fark çıkmamıştır, PÇE, erkeklerin kızlara oranla daha çok problem çözme yöntemleri kullandığım göstermiştir. Regresyon analizleri, aile içinde birlik-beraberlik duygusunun intihar düşüncesine karşı güçlü bir koruyucu olduğunu vurgulamıştır. Pasif problem çözme kullanımı, kendini olumsuz değerlendirme ve toplam intihar puanım belirlemede anlamlı bulunmuştur. Aynca, depresyon ve kaygı belirtileri ve negatif duygu durumu, intihar düşüncesi ile bağlantılı çıkmıştır. Ailede birlik-beraberlik duygusunun intihar düşüncelerini önlemede çok etkin çıkması, gelecekte bu alanda çalışmalar yapılması gereğini ortaya koymaktadır. Araştırmanın sonuçlan literatür bağlanımda tartışılmaktadır. Anahtar Kelimeler : İntihar, Aile Ortamı, Problem Çözme Becerileri, Pozitif ve Negatif Duygu Durum, Depresyon ve Kaygı vı
Özet (Çeviri)
ABSTRACT POSSIBLE RISK FACTORS FOR SUICIDE: DEPRESSION, ANXIETY, POSITIVE AND NEGATIVE AFFECT, ACADEMIC ACHIEVEMENT, PROBLEM-SOLVING SKILLS, AND FAMILY RELATIONS Or, Pınar Department of Psychology Supervisor: Assoc. Prof. Dr. Tülin Gençöz June, 2003, Î03 pages This study aimed at revealing the predictive values of depressive and anxiety symptomatology, positive and negative affect, family environment, problem solving skills, and several control variables which are, sex, age, number of siblings, education level of the mother and the father, place where the subject lived in the majority of his/her life, income of the family, the place subject stayed during university life, and GPA, on suicidal intentions. The participants were 226 students from Middle East Technical University, Ankara University, and 9 Eylül University. Preceding the main analyses, Factor Analyses for Suicide Probability Scale (SPS), Family Environment Questionnaire (FEOJrand Problem Solving Inventory (PSI) iiiwere conducted. These analyses yielded three factors for SPS, as suicide ideation, hostility, and negative self-evaluation, two factors for FEQ, as cohesion and organization control, and two factors for PSI, as active problem solving and passive problem solving. Following Factor Analyses, separate hierarchical regression analyses were performed in order to test which variables would predict the dimensions of suicide. For all of the analyses, sex, age, education level of the mother and the father, place where the subject lived in the majority of his/her life, income, current residency, and GPA were entered in the first block via stepwise method in order to control the variance accounted for by the significant control variables. In the second block, the measures of the study were entered into the equation which were total BAI score, positive and negative affect scores, total score of depression, score of passive and active problem solving, total score of PSI, cohesion and organization control scores, and the total score of FEQ. Except PSI, none of the analyses yielded a significant main effect for sex. The analyses of PSI indicated that males use more problem solving strategies man females. Results of the regression analyses revealed that family cohesion was a strong protector against suicidal intentions. Use of passive problem solving strategies was found to be significant in predicting negative self evaluation and the total suicide score. Furthermore, depressive and anxiety symptomatology, and negative affect were found to be linked with suicidal intentions. Considering the extreme importance of family cohesion on suicidal intentions, future research in this area is required. Findings were discussed in line with the current literature.