A Comparative outlook on legislative institutionalization: Legislatures of Turkey and Iran
Yasama kurumsallaşmasına karşılaştırmalı bir bakış: Türk ve İran yasama organları
  1. Tez No: 140237
  2. Yazar: ÇAĞRI TUĞRUL ÖZTÜRK
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. MELİHA BENLİ ALTUNIŞIK
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Siyasal Bilimler, Uluslararası İlişkiler, Political Science, International Relations
  6. Anahtar Kelimeler: yasama organı, parlamento, kurumsallaşma, siyasi destek, karar alma, milletvekili, dönüştürücü, arena, legislature, parliament, institutionalization, level of support, policy making power, member of parliament, transformative, arena. IV
  7. Yıl: 2003
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Uluslararası İlişkiler Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 152
Özet
oz YASAMA KURUMSALLAŞMASINA KARŞILAŞTIRMALI BİR BAKIŞ: TÜRK VE İRAN YASAMA ORGANLARI Öztürk, Çağrı Tuğrul Yüksek Lisans, Uluslararası İlişkiler Bölümü Tez Yöneticisi: Doç. Dr. Meliha Benli Altunışık Ocak 2003, 142 sayfa Bu çalışmada modern siyasi sistemlerin vazgeçilmez bir parçası olan yasama organı incelenmektedir. Bu inceleme sırasında yasama organlarının fonksiyonlarının analizinin yanısıra kurumsal özelliklerine de vurgu yapılmaktadır. Fonksiyonel analiz için yasama belli görevleri yerine getiren ve bu görevlerle özdeşleştirilen bir organ olarak, kurumsal analiz içinse kurum kimliğini oluşturan temel özelliklere dayanılarak tanımlanmaktadır. Türk ve İran yasama organlarının kurumsallaşma düzeylerinin değerlendirilmesinde bu iki yoldan da hareketle Batı dünyasının göreli oturmuş siyasi sistemlerine referansla üretilmiş teorik çerçeve uygulanmıştır. Kuşkusuz daha farklı şartları olan örneklere bu teorik çerçeve uygulandığında incelenen örneklerin kendilerine has özelliklerine genel-geçer tanım ve kavramlara göre öncelik verilmesi gereklidir. Özellikle de İran meclisi örneğinde teorik çerçeve araştırma konusu değişkenleri, yani siyasi karar alma yeteneği ve toplum ile elitler içinde meclis için varolan desteği ölçebilmek için oldukça zorlanmıştır.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT A COMPARATIVE OUTLOOK ON LEGISLATIVE INSTITUTIONALIZATION: LEGISLATURES OF TURKEY AND IRAN Öztürk, Çağrı Tuğrul M.Sc., Department of International Relations Supervisor: Assoc. Prof. Dr. Meliha Benli Altumşık January 2003, 142 pages This thesis is an effort to study one of the most crucial parts of any modern political system: the legislature. The study of the legislature in contemporary research is twofold: functional and institutional. Functional aspect takes the legislature as a body to perform certain functions, while the institutional aspect defines the legislature as an institution of certain characteristics. In this study both a functional and an institutional route is taken, combining the strengths of both, to come up with an evaluation of the institutionalization levels of Turkish and Iranian legislatures. The theoretical framework was derived from the classical texts of the comparative legislative research, which was in turn built upon the experiences of the relatively established parliaments of the Western world. In order to apply this framework to a relatively different environment, context specific institutional characteristics of the cases selected were given more priority than the quasi-universal concepts and methods developed with the“established”parliaments in mind. Especially for the case of Iranian legislature, the theoretical framework was stretched to its limits of elasticity to reach meaningful conclusions related with the variables measured: the 111policy-making power of the legislature and the level of support offered to the legislature by the mass public and the elites.